Rüzgar enerjisi yatırımlarına ilgi büyük

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Rüzgardan elektrik üreten 101 santralimiz var. Rüzgar Enerji Santrallerinde üretilen elektrik, 2013 yılında toplam üretimin yüzde 3.1’i iken, şimdilerde toplam elektriğin yüzde 4.5’una yakını rüzgar santrallerinde üretiliyor.

İlk rüzgar santrali 1998 yılında İzmir'de kuruldu. Ülkenin toplam 72 bin MW  kurulu elektrik gücü var. Elektrik enerjisinde kurulu güç ölçüsü WAT.

Rüzgar santrallerinin kurulu gücü 4 bin MW. Toplam kurulu gücün yüzde 5.6’sı dolayında. EPDK'dan lisans alan tüm santrallerin devreye girmesiyle rüzgarda kurulu güç 9.6 bin  MW'a ulaşacak.  Ülke elektrik tüketiminin yüzde 10.2'si rüzgar santrallerinden karşılanabilecek.

Rüzgardan elektrik elde edilmesini sağlayan, halkımızın rüzgar gülleri diye adlandırdığı rüzgar tribünleri, ortalama 2.5 MW güce sahip. Bir tribün 2.5 milyon euroya kurulabiliyor.

Ortalama 100 MW büyüklükte bir santral, 100 milyon euro yatırım gerektiriyor. Böyle bir santralin ürettiği elektrik yaklaşık 100 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Rüzgar güllerinin pervanesinin dönmesi için en az 4.5 m. gücünde rüzgar gerekiyor. Rüzgar gücü 15 m.de iken pervaneler en verimli şekilde çalışıyor. Fırtına dönemlerinde pervaneler sabitleniyor.

Yüzde 30 kapasite ile çalışan rüzgar tribünleri 7 yılda yatırım giderini çıkarabiliyor. İşte bu nedenle son yıllarda rüzgar enerjisi yatırımı yapmak isteyenlerin sayıları hızla arttı.

Rüzgar enerjisinden elektrik üretmek isteyenlere  Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluşu (EPDK) lisans veriyor.

Şimdilerde yeni bir lisans verme dönemi başlıyor. Açıklamalara göre 1.018 yeni yatırım başvurusu var. Bu başvurularda öngörülen kapasite 40 bin MW'lık yatırım.

Rüzgar enerjisi yatırımlarına olan talebin canlılığı, yenilenebilir enerji kaynaklarımızın artmasını sağlayacak olumlu bir gelişmedir.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018