Vali Harput'un ardından...

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

 

Bursa Valisi Şahabettin Harput son kararname ile merkeze alındı.

Harput'un merkeze çekilmesi sürpriz oldu. Çünkü Harput Şubat 2014'te yaş haddinden emekli olacaktı.  Genel kanı emeklilik süresi dolana kadar bu görevde kalacağı yönündeydi. Vali Harput Bursa'da görev yaptığı yaklaşık 6 yılın ardından eşine az rastlanır bir sevgi seli ile Ankara'ya uğurlandı. Birçok ziyaretin ardından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından onuruna verilen yemek final niteliğindeydi. Ardından Harput ve eşi Bursa Kent konseyi tarafından organize edilen törenle gözyaşları arasında Ankara'ya uğurlandı. Klasik vali tanımlamasının çok ötesinde bir portre çizdi. İcracı yönü ağır basan bir bürokrattı. Sanayicilerle sayısız yurtdışı gezileri düzenledi. Bursa'da görev yaptığı süre içerisinde önceliği kentin turizm pastasından daha fazla pay alması adına bu sektöre verdi. Bu dönemde Bursa yaklaşık 1,5 milyar TL'lik turizm yatırımı aldı. Bursa'nın sanayiye doyduğu yönündeki açıklamalarına katılmasam da turizm konusundaki çabalarını takdir etmek gerekir. Kentin unutulmaya yüz tutan termal kimliğinin yeniden kazandırılması için büyük çaba harcadı. Dağyenice Projesi Bakanlar kurulundan geçti ve devlet projesi haline geldi. Uzun çabalar sonucu İl Özel İdare bünyesinde kurduğu Jetotermal AŞ aracılığıyla kentteki birçok otele termal su verilmesini sağladı. Yurtdışı gezilerinin büyük çoğunluğunu ortadoğu ülkelerine Arap coğrafyasına yaptı. Bursa'yı bu bölgede tanıtmaya çalıştı.

Başarılı çalışmaları alkışlanırken eleştirildiği konular da oldu. Örneğin Harput'un kendisinin de itiraf ettiği Bursaspor-Beşiktaş maçında Beşiktaş taraftarının da Bursa'ya gelmesi birlikte maç izlenmesi yönündeki kararı faciaya neden oluyordu. Jeotermal konusunda kent genelinde açtırdığı kuyular uzunca süre tartışıldı. En büyük eleştiriyi de iktidar partisine olan yakınlığından dolayı gördü. Zaman zaman siyasilerin önüne geçti. Hatta adı milletvekilliği adaylığına, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığına bile geçti. Bu konuda böyle bir talep ve düşüncesi olmadığını belirtse de bu durum rahatsızlık yarattı. Hatta alınan kararda bu rahatsızlığın etkisi olduğu da dillendirildi. Sonuçta yaş haddinden emekli olmasına ramak kala iktidarın inisiyatifi ile merkeze alındı. Bursa Valiliği öncesi İçişleri Bakanlığı müşteşarlığı da yapan ve Şubat 2014'de emeklilik süresi dolacak olan Harput'a bu vedanın şık olmadığını da belirtmeden geçemeyeceğim.

Vali Şahabettin Harput'a bundan sonraki yaşamında başarılar dilerken, Van Valiliğinden Bursa Valiliğine atanan Münir Karaloğlu'na da hoşgeldiniz diyorum.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar