'Her türlü desteğe devam edeceğiz'

GAİB, Türk Eximbank ve KGF işbirliği ile 'İhracatın Finansmanında Türk Eximbank ile KGF İşbirliği' konulu tanıtım ve bilgilendirme toplantısı Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü Gergerli ve Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım'ın katılımlarıyla GAİB Hizmet Binasında yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Toplantı öncesi Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerini ziyaret eden Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli ve Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ve beraberlerindeki heyet GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Salahattin Kaplan ve Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya'dan bölge ihracatının yanı sıra ihracatçıların yaşadığı sorunlarla ilgili bilgiler aldılar. Ziyarete Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, GTB Meclis Başkanı Selami Memiş, GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GTO Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, GTO Meclis Başkanı Settar Konukoğlu ile çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı.

"İhracatçıların kredilerinin arkasında duruyoruz"

Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli, KGF'nin adı duyulan ancak çok da tanınmayan 25 yıllık çok ortaklı bir kefalet kurumu olduğunu, KGF olarak, başta KOBİ'ler olmak üzere finansmana erişimde sorunu olan işletmelere onlara kefalet, garanti desteği vererek finansmana ulaşmalarını kolaylaştırdıklarını ifade etti. Gergerli, ihracatçıların bu anlamdaki sorunlarının çözümü için gerekli her türlü desteği vermeye devam edeceklerini söyleyerek "Biz para vermiyoruz. Ama sizlere güveniyoruz. Sizin arkanızdayız, destekliyoruz. Bankalardan alacağınız krediler için arkanızda duruyoruz, destekliyoruz." dedi.

"Türk Eximbank ihracatçının vazgeçilmez bankasıdır"

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım Türk Eximbank'ın son yıllarda Türkiye'nin finans sisteminin, özellikle sanayicilerin ve ihracatçıların vazgeçilmez bankası olduğuna dikkati çekerek "Geçen yıl Türkiye ihracatının yüzde 23'üne destek verdik. Bu rakamı 2017'de bu rakamı yüzde 26'ya çıkarmayı hedefl iyoruz. Büyümeye, daha fazla finanse etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Türkiye'de yerli yabancı toplam 52 banka arasında 11'inci sırada yer aldıklarını belirten Adnan Yıldırım, Türkiye'deki toplam ihracat kredileri içindeki paylarının da giderek yükseldiğini ve bu kategoride birinci sırada olduklarını söyledi.

Türkiye'de 65 bin ihracatçı bulunduğunu, banka olarak aynı zamanda döviz kazandırıcı faaliyetleri de destekledikleri için kapsamlarına yaklaşık 100 bin şirketin dahil olduğu bilgisini veren Yıldırım, "Bunların 7 bin 700'üyle çalışıyoruz. Biz istiyoruz ki bu şirketlerin tamamıyla çalışalım. Dünyada ihracatçısına en fazla destek olan ülke Güney Kore. Güney Kore Eximleri kendi ihracatçısına yüzde 27.7 oranında destek veriyor. Biz yıl sonu itibariyle onlara biraz daha yaklaşmış olacağız" diye konuştu.

"İhracatçılar desteklenirse 2017 hedeflerini revize ederiz"

GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, 2017 ihracat hedefl erinin, gerekli desteklerin verilmesi halinde revize edilebileceğini, bölgede gelişen ihracat kültürünün ülke ekonomisine olumlu yansımalarını sürdüreceğini, 188 ülke ile ihracat ilişkilerinin devam ettiğini belirterek özellikle finansman konusunda ihracatçıların yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.

Ziyaretin ardından GAİB Konferans Salonunun da sanayici işadamı ve ihracatçılarla buluşan Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli ve Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım "İhracatın Finansmanında Türk Eximbank ile KGF İşbirliği" konulu toplantıda uygulanmakta olan sistemle ilgili tanıtım ve bilgilendirmeler yaparak ihracatçıların bu konudaki sorunlarını dinlediler.

Karşılıklı görüş alışverişi içerisinde süren toplantının sonunda Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli ve Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım'a günün anısına Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Salahattin Kaplan ve Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya tarafından birer plaket verildi.

"İhracatta yüzde 75 artış oldu"

İhracatta yaşanan artış hakkında konuşan Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ise, "Bu toplantılar Eximbank'ın yeni anlayışı, KGF'nin tanıtılması için büyük önem arz ediyor. Birçok banka KGF'nin çalışmalarından haberi yok, plan bütçe komisyonunda aldığımız kararlar ile KGF'nin kaynaklarını çok fazla artırdık. Şuan iş adamlarına 250 milyara kadar kredi kefaleti verebiliyor" dedi. 'Üreten Türkiye Konuşuyor' kampanyasının da başlayacağını bildiren Koçer, "İş dünyasının yer aldığı kuruluşların olduğu bu platform, kampanya kapsamında Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın başkanlığında üreticilerin sorunlarını dinleyecek. Gaziantep bu çalışmalar sonuncunda ihracatta Ocak ve Şubat aylarında yüzde 16'lık bir artış yakaladı. Irak pazarındaki sorunları aştık, Afrika pazarında artış var, Suriye'de ilan edilen ateşkesten sonra ihracatta yüzde 75 artış oldu. Gaziantep'in Suriye için hazır olması lazım, şartlar oluşursa Suriye pazarı biranda milyar dolarlık bir seviyeye çıkabilir" diye konuştu.