1 milyar dolarlık yarışın ilk galibi Keskin Nişancı

Akademi ödüllerinde en iyi film dalında yarışacak 8 filmin gişede galibi "Keskin Nişancı" oldu. Oscar'ın güçlü adayı 'Çocukluk', sınırlı bütçesinin 11 katı hasılat elde etmesine rağmen izleyicinin ilgisini çekmedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uğur YILMAZ

BORSA FİNANS - Hafta sonu Oscar ödüllerinde en iyi film dalında yarışacak filmlerin hasılat rakamlarına göre galibi, bugün Türkiye’de gösterime giren Keskin Nişancı (American Sniper) oldu. 58,8 milyon dolarlık bütçe ile çekilen Keskin Nişancı, 8 Oscar adayı film arasında en son gösterime giren olmasına rağmen, 394,3 milyon dolarlık geliriyle tüm filmlerin toplamda elde ettiği 1 milyar dolarlık hasılatın yüzde 40’ını tek başına yakaladı.

Keskin Nişancı’yı 174,6 milyon dolarla Oscar’ın iddialı adayı Büyük Budapeşte Oteli (The Grand Budapest Hotel) takip ederken, bugün Türkiye’de vizyona çıkan bir diğer film Enigma (The Imitation Game) ise 157,6 milyon dolarlık hasılat geliri ile Oscar adayları arasında en yüksek geliri elde eden üçüncü film oldu.

Pazarı pazartesiye bağlayan gece düzenlenecek 87. Oscar ödüllerinde yarışacak 8 film, bugüne kadar dünya çapında toplam 1 milyar dolar gişe hasılatı elde etti. 1 milyar doların 600 milyon doları ABD gişelerinden elde edilirken, geriye kalan 400 milyon dolar diğer dünya ülkelerinden toplandı.

‘Çocukluk’ bütçesini 11'e katladı

Dünyanın pek çok ülkesinde yeni yeni gösterime girmeye başlayan Keskin Nişancı, yoğun bir şekilde Amerikan propagandası yaptığına yönelik eleştiriler almasına rağmen, dünya çapında elde edeceği hasılat geliri ile yapımcısının yüzünü güldürmeye devam etmesi ve 500 milyon doları aşması bekleniyor. 8 film arasında en düşük ikinci hasılat gelirini elde eden Çocukluk ise (Boyhood), buna rağmen bütçesine göre oranla en yüksek getiri sağlayan film oldu. Holywood ölçeğinde 4 milyon dolarlık mütevazi bir bütçe ile 12 yıl gibi benzeri görülmemiş bir sürede çekilen film, dünya çapında 44,3 milyon dolar hasılat yaparak bütçesinin 11 katını kazandırdı. Bu yıl Altın Küre’de en iyi drama filmi seçilen Çocukluk, 12 yıllık emeğe değmediğine yönelik eleştiriler alsa da Oscar’ın en güçlü adayı olarak öne çıkıyor. Ünlü yönetmen Wes Anderson’ın bugüne kadar en yüksek gişe gelirini elde eden filmi Büyük Budapeşte Oteli ise yaz sezonunda yetişkin seyircileri beyaz perdeye çekerken, Oscar adayları arasında Çocukluk’la birlikte en sıra dışı filmlerden biri oldu. Altın Küre’de en iyi Komedi-Müzikal ödülünü alan film, Oscar’da da sürpriz yapabilir.

İstanbul markalı davullar aday

Oscar adayı filmler arasında 3,3 milyon dolar ile en düşük bütçeli film Whiplash, hasılat gelirinde de sona kaldı. Dünya çapında 11,4 milyon dolar elde eden film, çok az salonda gösterim şansı bulurken, Oscar’ı kazanması halinde yeniden gösterime girerek gelirini artırabilir. Bir orkestrada şef ile davulcu arasındaki gerilimi anlatan Whiplash’da başrolü J.K. Simmons ile Miles Teller paylaşırken, Türkiye’de üretilen el yapımı Bosphorus ve İstanbul Agop marka ziller de filmde sıklıkla rol çalıyor.

Ünlü bilim insanları da yarışta

Almanya’nın haberleşme kodlarını kırarak 2. Dünya Savaşı’na yön veren isimlerden biri olan ünlü bilim insanı Alan Turing ’in hikayesinin anlatıldığı Enigma (The Imitation Game) bilindik öyküsüne rağmen iyi eleştiriler alan adayların arasında yer alıyor. Son yılların yükselen yıldızı Benedict Cumberbatch’in başrolünü üstlendiği film, ABD’de hiçbir hafta büyük gişe geliri elde edemese de, uzun süre boyunca seyirciyi salonlara çekmeyi başararak 14 milyon dolarlık bütçeyle 150 milyon dolardan fazla gelir sağladı. Film bugün Türkiye’de de vizyona giriyor. Dünyaca ünlü bir başka bilim insanı Stephen Hawking ’in yaşam öyküsünün anlatıldığı Herşeyin Teorisi (The Theory of Everything) ABD’de fazla ilgi görmese de, dünya çapında elde ettiği gelir ile yapımcısının yüzünü güldürdü.

45-001.jpg

‘Atmaca’ gişede alçak uçuşta

Başrolünü Michael Keaton’ın üstlendiği; Edward Norton, Zach Galifianakis, Naomi Watts, Emma Stone gibi dev isimlerin yardımcı rollerde oynadığı Atmaca (Birdman) çekim teknikleri nedeniyle çok konuşulan bir film olmasına rağmen ABD'deki gişe hasılatında kayda değer bir yükseliş gerçekleştiremedi. 22 milyon dolar bütçeye sahip olan film, ABD"de 36 milyon dolar gelir elde ederken, bir o kadar da rek dünya çapında 36 milyon dolar toparlayabildi. Çeşitli kamera oyunlarıyla tüm filmi hiç ara vermeden çekilmiş gibi göstermeyi başaran yönetmen Alejandro González Iñárritu, aynı zamanda en yönetmen ve en iyi senaryo dallarında da Oscar için yarışacak.

ABD dışındaki gişe geliri hakkında henüz veri bulunmayan Selma ise 20 milyon dolarlık bütçesiyle 50 milyon dolara yakın gelir elde etti. ABD’de insan haklarının gelişmesinde büyük katkılarda bulunmuş Martin Luther King Jr.’ın hayatını anlatan Selma, Oscar yarışının en sessiz adaylarından biri. ABD dışında yeni gösterime gelen filmin çok fazla ses getirmesi beklenmese de gelirini bir miktar daha yukarı çekmesi bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir