Bir efsanenin büyülü dünyasına yolculuk

Mimar Sinan’ın ölümünün 427. yılı nedeniyle hazırlanan “Sinan ve Mimari Dehanın Şaheserleri” sergisi, Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mimarlık tarihimizin en önemli simgesi olan Mimar Sinan, ölümünün 427. yılında “Sinan ve Mimari Dehanın Şaheserleri” sergisiyle anılıyor. Multi-teknolojik sergi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde kapılarını açtı. 

MSGSÜ, Mimar Sinan Araştırma ve Uygulama Merkezi, MSGSÜ İç Mimarlık Bölümü ve Allevents ortaklığında düzenlenen “Sinan ve Mimari Dehanın Şaheserleri” sergisi, 31 Mayıs’a kadar İstanbul’daki Tophane-i Amire’de, ardından da Türkiye’nin ve dünyanın farklı kentlerinde organize edilecek. “Sinan ve Mimari Dehanın Şaheserleri” sergisinin teknolojik uygulama tasarımları Awesome Broduction imzasını taşıyor. 

Sergi; Sinan’ın mimar, şehirci, mühendis ve örgütleyici büyük bir usta olma sürecindeki üstün mimari ve sanatsal dehasına zemin hazırlayan dönemin sosyal, kültürel ve mimari çehresini, Hassa Mimarlar Ocağı’ndaki takım çalışmasını ve eserlerinin yapım aşamalarını derinlemesine analiz ederek, dönemin hikayeleri ve öne çıkan karakterleri ile tüm ziyaretçileri etkisi altına alacak bir hayat öyküsü ortaya koyuyor. 

Modern bir anlatım 

Bir klasiği, şimdiye kadar alışılmış sunumlarının ötesinde, modern bir anlatımla, ilgi çekici ve bilinmeyen hikayeleriyle anlatan sergide; mimarlık ve mühendislik dehası Sinan'ı yaşadığı dönem ve coğrafyanın etkileşimleriyle, himayecisi olan saray erkanı ile ilişkisiyle ve kendi ağzından otobiyografisiyle tanıtarak her yaştan, her konumdan ve her bilgi düzeyinden izleyiciye ulaştırmak hedefl eniyor. 

Üç boyutlu görsellerden animasyonlara, dijital haritalarda Sinan eserlerinin takibinden dokunmatik ekranlarda interaktif okuma ve incelemelere kadar çok çeşitli yöntemin kullanıldığı sergide, izleyicilerin Mimar Sinan’ı panolar, dijital gösterimler ve Can Gürzap’ın seslendirmesiyle kulaklıklardan takip edebilmeleri de mümkün olacak. Araştırmacı, öğrenci ve uzmanların oturup inceleme yapabilecekleri, arşiv nitelikli bir masanın da bulunduğu sergide sözlük/sözcük oyunları, dönemin inşaat aşamalarını aktaran canlandırılmış minyatürler, resimler ve müzikler meraklıları ve çocuk izleyicileri 16. yüzyıla doğru bir yolculuğa çıkarıyor.

İstanbul’dan sonra... 

“Sinan ve Mimari Dehanın Şaheserleri” sergisinin MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nden sonra, 2015 ve 2016 yılları boyunca Ankara, Bursa, Kayseri, Eskişehir’in yanı sıra uluslararası platformlarda da dolaştırılarak, Avrupa, Amerika, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinin önemli kentlerinde izleyicilerle buluşturulması planlanıyor. Sergi yurtiçi ve yurtdışındaki dolaşımını tamamlandıktan sonra tüm envanter ve materyalleri şu anda yapım hazırlıkları devam eden MSGSÜ Mimar Sinan Araştırma Merkezi ve Müzesi’ne bağışlanacak.