İnsanlığı savunan adamın portresi

Clarence Darrow’un öyküsünü anlatan "Savunma" yarın Ankara Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde, 21 ve 25 Mart'ta ise Maya'da...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

nermin-004.jpg

Hakan Gerçek tiyatrogerçek’i kurduğunda, sahnelerimizde çok sık yapılmayan “biyografik tiyatro”nun örneklerini seyirciyle buluşturma fikrindeydi. Açılış oyunu “Van Gogh”la peşine düştüğü bu fikir, geçen sezonlarda meyvelerini vermeye devam etti, ediyor. tiyatrogerçek bu sezonsa, belki de kurulduğundan beri sahnelediği en etkileyici metinle sanatseverin karşısında. Bir hukuk adamının; “Ancak ben özgür olabilirsem siz de özgür olabilirsiniz” diyen insan hakları savunucusu Clarence Darrow’un öyküsünü anlatan “Savunma”yla.

David Rintels ve Irwing Stone’un imzasını taşıyan tek kişilik metin, Darrow’un 1900’lerin Amerikası’nda aldığı ırkçılık mağduru ya da işçi birçok kişinin “Savunma” davaları olmakla birlikte, bir yandan da toplumun önyargılarıyla da savaşma davaları. Mehmet Birkiye’nin rejisiyle Hakan Gerçek’in sahneye çıktığı oyun, tıpkı Darrow’un yaşamı gibi son derece yüklü; hukukla, hukuksuzlukla, haksızlıklarla, umutla ve umutsuzlukla. Kabul etmek gerekir ki bugünün tiyatroseverine çarpıcı da olsa belgesel niteliği ağır basan tek kişilik bir oyunu baştan sona ilgiyle seyrettirebilmek her yiğidin harcı değil. tiyatrogerçek’in başarısı işte burada: Birbirini çok iyi tanıyan yönetmen ve oyuncu, metni didik didik ederek, ışıktan; dekordan; video tasarımından sonuna kadar faydalanarak, uzun da olsa zevkle seyredilen ve geçirdiğiniz zamanın hakkını fazlasıyla veren bir prodüksiyona imza atmışlar.
Oyunun etkileyiciliğini görüntülerin artırdığı muhakkak ama asıl yaratan oyuncu, yani Hakan Gerçek. Aktör, Maya Cüneyt Türel Sahnesi’nin samimi ortamında, seyircileri jüri üyesi olarak konumlandırılıyor . Hakan Gerçek âdeta oyun sırasındaki davalarda bizleri birebir muhatap alarak sorumlu hissetmemize neden oluyor. Sanatın baş görevlerinden biri de seyirci sorumluluğunu uyandırmak olduğuna göre, bu başarılı örneği yürekten alkışlıyorum. Ayrıca Hakan Gerçek, her oyununda daha rafine, daha sade ve daha etkili çıkıyor seyircinin karşısına. Aktörün çabası takdire şayan.
Hukuk ve adalet kavramlarını sıkça tartıştığımız günümüzde “Savunma” kaçırılacak bir oyun değil. Oyun yarın Ankara Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde, 21 ve 25 Mart’ta tekrar Maya’da.