Kent Müzesi’nin yeni binası iki önemli sergiyle açıldı

Bursa’da 1926 yılında defterdarlık binası olarak inşa edilen, uzun süre Maliye Bakanlığı’na bağlı olarak ekonomiye hizmet veren tarihi bina, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan düzenlemenin ardından kent kültürüne hizmet vermeye başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA (DÜNYA) – Bursa’nın kalbi olarak nitelendirilen Heykel’deki Kent Müzesi’nin hemen karşısında bulunan ve uzun yıllar Maliye Bakanlığı’nın defterdarlık olarak kullandığı bina, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararıyla Büyükşehir Belediyesi uhdesine geçmişti. Bakanlıktan tahsisi alınan binanın, Kent Müzesi’nin ek binası olarak hizmet vermesi kararlaştırmıştı. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan hummalı çalışmaların ardından tarihi yapı, yenilenen yüzüyle kültüre hizmet vermeye başladı.

Kent Müzesi ek binası, açılışına özel iki önemli sergiye de ev sahipliği yaptı. Türk Resim Sanatının ünlü iki ressamı Ressam Malik Aksel ve Ressam Ömer Kaleşi’nin bazı tablo ve koleksiyonları müze envanterine geçti. Kapılarını bu iki önemli sergiyle açan Kent Müzesi ek binasının açılış törenine Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel, geçmiş dönem milletvekili Ceyhun İrgil, Üsküp Mary Teresa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aziz Polojani, eserlerini müzeye bağışlayan Ressam Ömer Kaleşi ve sanatseverler katıldı.

Bursa Valisi Yakup Canbolat Bursa’nın tarihi, kültürel ve doğal değerleriyle tarih boyunca ilham verem bir şehir olduğunu, İngiliz asıllı seyyah, çizer ve yazar Mary Adelaide Walker’ın 1866 yılında Bursa notları ve çizimlerinden oluşan ‘Bir seyyahın çizgileriyle 1866 Bursa’ sergisinin bu özelliği ispatlar nitelikte olduğunu vurguladı. Bursa Kent Müzesi’nin 16 yıldır Bursa’nın sahip olduğu kültürel zenginlik ve çeşitliliği gözler önüne serdiğini hatırlatan Vali Canbolat, defterdarlık binasını müze olarak kente kazandıran Başkan Aktaş ve eserlerini müzeye bağışlayan Ömer Kaleşi ile Malik Aksel’in oğulları Ord. Prof. Dr. Nuri Aksel ve Murat Aksel’e teşekkür etti.

Bağışladığı tabloları ile müzeye değer katan Ressam Ömer Kaleşi de Kosova ve Üsküp’ün ardından eserlerinin yer aldığı üçüncü galerinin Bursa’da olduğunu belirterek, “En güzeli Bursa’da oldu diyebilirim. Gerçekten çok ciddi ve güzel bir çalışma yapılmış. Çok teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri daha sonra davetlilerle birlikte açılışa özel hazırlanan İngiliz asıllı seyyah, çizer ve yazar Mary Adelaide Walker’ın 1866 yılında Bursa notları ve çizimlerinden oluşan ‘Bir seyyahın çizgileriyle 1866 Bursa’ sergisini gezdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir