Nazım Hikmet anıldı

Türk ve Dünya şiirinin en önemli ismi, ünlü Türk şairi Nazım Hikmet Ran, ölümünün 51. yılında Moskova'da mezarı başında anıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Nazım Hikmet Kültür Vakfı'nın katkıları ve Rus Türk İşadamları Birliği'nin (RTİB) organizasyonuyla Moskova'daki Novodeviçi Ünlüler Mezarlığı'nda düzenlenen anma etkinliğine Türkye'nin Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin, sanatçı Şevval Sam, Sümer Ezgü, dizi ve sinema oyuncusu Ahmet Mümtaz Taylan ve Işık Yenersu ile birlikte Rusya'da yaşayan Türkler katıldı.

Rus Türk İşadamları Birliği bünyesinde kurulan Nazım Hikmet Anma Komitesi'ne başkanlık yapan iş adamı Ali Galip Savaşır, her yıl 3 Haziran'da gelenekselleşen Rus Türk günü olarak buluştuklarını belirterek, "Memleketimizde ortak paydalarımızın azaldığı zamanlarda burada ortak paydamız olan Nazım Hikmet gibi büyük değerlere daha fazla ihtiyacımız var" diyerek açılış konuşmasını yaptığı törende bu yıl katılımın önceki yılara göre daha fazla olduğu görüldü.

"Tarihimizin bir dönemi bu büyük insana haksızlık yapmıştır"

Nazım Hikmet Ran'ın vefatının 51. yılını doğumunun ise 102. Yılını anıyoruz diye konuşmasına başlayan Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin, “Tarihimizin bir dönemi bu büyük insana haksızlık yapmıştır. Yıllar boyunca, mahkemeden mahkemeye, cezaevinden cezaevine gönderdiğimiz, sürgün hayatına zorladığımız bu dev şairin vatandaşlıktan çıkarılma kararını Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti 2009'da geri aldı.  Ona ve tarihe karşı işlenen hatanın bilincine vardığımızın böyle bir kararla ortaya konmasında bir nebze teselli buluyoruz. 

Tarihimizin bir dönemi, Onu ve hangi ideolojiye veya inanca bağlanmış olursa olsun birçok şairimize, edibimize, düşünce insanımıza kederli kader yaşattı diye de üzülüyoruz. Burada, Nazım'ın büyük şiirinin gölgesinde bulunmamız aynı zamanda bu burukluğun bir tezahürüdür. O artık fikirleriyle, sevdalarıyla, aşklarıyla, ayrılıklarıyla, mutluluklarıyla, ızdıraplarıyla, hayalleri ve hayalkırıklıklarıyla, başarı ve hatalarıyla tarihe malolmuştur. Ben dildaşı olmakla iftihar ediyorum, böyle bir vatandaşımız olduğu için övünüyorum. Rus halkına da Hazım Hikmet'e bu büyük ülkede gösteregeldiği yakın ve sıcak ilgiden dolayı teşekkür borçluyuz. Nazım Hikmet bugün, Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında bir dostluk bağı haline gelmiştir" dedi.

Moskova'daki anma törenleri, saat 19:00'da Mir Konser Salonu'nda  Şevval Sam'ın vereceği konser  ile son bulacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir