SEKA Kağıt Müzesi açıldı

SEKA Kağıt Fabrikası, ilk kurulduğu günden tam 80 yıl sonra bu kez müze olarak kapılarını açtı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin endüstriyel mirası korumak ve yaşatmak amacıyla oluşturduğu Türkiye'nin ilk, dünyanın en büyük kâğıt müzesi SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Kâğıt Müzesi düzenlenen törenle açıldı.

SEKA Kağıt Fabrikası, kurulduğu günden tam 80 yıl sonra hayata yeniden merhaba dedi. 12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulan, 4 katlı ve 16 farklı salondan oluşan müzede ziyaretçiler, Cumhuriyet Dönemi sanayileşme sürecinde önemli bir yere sahip olan fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, Kocaeli’den Türkiye’ye yayılan kâğıdın hayat hikayesini izleyebiliyor.

443 belge ve 337 obje

Müzede bugüne kadar kâğıt üretim sürecinde kullanılan makine ve ekipmanların yanı sıra sergilenecek örnekler, on binlerce fotoğraf, belge ve objenin içinden titizlikle seçildi. Sergide, Roma Dönemi sikkeleri, SEKA tarihine ait belgesel videolar, kâğıttan ve geri dönüşüm malzemelerinden üretilen heykeller yer alıyor. Müze koleksiyon ve arşivi, devam eden bağışlarla giderek genişliyor. Ayrıca, müze arşiv ve koleksiyonuna online olarak erişim sağlanabiliyor.

Açılışa Bakan Işık da katıldı

Dünyanın en büyük kağıt müzesinin açılışına Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Kalyoncu, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ali Kurt, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri İlyas Şeker, Zeki Aygün, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü Büyükşehir Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın, ilçe belediye başkanları, siyasi parti il başkanları, sivil toplum kuruluşları, il ve ilçe protokolü, eski SEKA çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.