Tarihi kitaplar ve Osmanlı eserleri satılacak

Alif Art Antikacılık, gravür, harita, kitap ile Osmanlı eserlerinden oluşan 698 parçayı, 21 Aralık'taki müzayedede satışa sunacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - The Ritz-Carlton Oteli'nde, Nihal Sarıgül'ün yönetimindeki '7. Gravür, Harita ve Kitap Müzayedesi'nde, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye'ye ilişkin sosyolojik, etnografik, siyasi, hukuki, tarihi, coğrafi araştırmalar hakkında yazılan eserler, romanlar ve oryantalist tabloların yer aldığı albümler, hatıratlar ile gravürlü seyahatnameler satılacak. 

Osmanlı tarihi, haritalar, panoramalar ve gravürlerin de yer aldığı 348 eserin satışa sunulacağı müzayedede, şair Namık Kemal'in kardeşine yazdığı 'Birader' hitabıyla başlayan ahşap çerçeve içindeki mektubu, 850 liradan satışa sunulacak. 

Anzak askerinin Çanakkale anıları 

Müzayedede, Çanakkale Savaşı'nı anlatan 3 kitap da 900 liradan artırmaya çıkacak.  

Anzak askerinin savaş anılarını içeren ve çizimlerinden oluşan "Anzak Askerlerinin Çanakkale Savaşı Anıları" adlı kitap, yayınlandığı 1916'da çok satanlar listesine girdi. 1. Dünya Savaşı'nın en önemli siper yayını sayılan kitapta, cephedeki askerlerin savaş devam ederken yazdıkları mektup, anektod, hikaye, şiir ve hatıralar, çizdikleri resim ve karikatürler, fotoğraflar, savaşın gidişatı ve cepheden haberler yer alıyor. 

İkinci kitap, Çanakkale Savaşı'nı özet olarak ele alırken, üçüncü kitap, savaşta hayatını kaybeden bir askerin mektuplarından oluşuyor. 

İlk Kürtçe sözlük de satılacak 

Osmanlı mimari tarihini anlatan 1873 Viyana Dünya Fuarı için hazırlanan "Usul-i Mi'mari-i Osmani" de 12 bin liradan satışa çıkacak. Osmanlı mimarisiyle ilgili merak edilen sorulara yanıt veren kitapta, eserlerin planları ve incelikleri de anlatıyor.  

İstanbul'da 1894'te basılan ilk Kürtçe sözlük, Polonezköy tarihi üzerine el yazmaları, Pierre Loti'nin Edirne Valisi'ne ithaflı imzalı eseri, Sultan Abdülmecid döneminde Wilhem Salzenberg tarafından hazırlanan çok nadir Ayasofya albümü, Müze-i Hümayun kurucusu Osman Hamdi Bey'in Sidon'da "Ağlayan Kadınlar Lahti"nin keşfini anlatan kitabı, John Frederick Lewis'in 28 olağanüstü taş baskı eşliğinde İstanbul'u resmettiği kitabı müzayedenin öne çıkan eserleri arasında. 

'Bisikletçiler- Boğaz'da yelkenli'

"Osmanlı ve Karma Sanat Eserleri Müzayedesi" de aynı yerde gerçekleşecek. 

Müzayedede, önde gelen modern ve çağdaş Türk sanatçılarına ait resimlerin yanı sıra, ağırlıklı olarak Osmanlı-Türk hat sanatından önemli hattatlarının yetenek, inanç ve sabırları sonucunda meydana getirdikleri yapıtlar, özgün oryantalist eserler, tuğralı gümüşler, Beykoz camlar, Kütahya seramikler, porselenler, Tophaneler, silahlar, tespih ve mobilyalar gibi farklı sanat dallarının nitelikli örnekleri yer alacak. 

Türk modern resminin öncülerinden Nedim Günsür'ün "Bisikletçiler" konulu eserinin 100 bin liraya artırmaya çıkacağı müzayedede, oryantalist ressam Fausto Zonaro'nun "Boğaz'da Yelkenli" isimli tablosu 75 bin lira, ünlü hattatlardan Sami Efendi'nin Celi Sülüs-Zerendud hat levhası 80 bin lira, Osmanlı tombak zemzemlik 80 bin lira, 18. yüzyıl Kütahya seramik işçiliğinin başyapıtlarından biri olan Kütahya matara 75 bin lira, Sultan Abdülaziz'in tasvir-i hümayunu 50 bin liradan satışa sunulacak. 

Bunun yanında İbrahim Çallı, Şeref Akdik, İbrahim Safi, Fikret Mualla, Nejad Devrim, Sabri Berkel, Komet, Abidin Dino, Zekai Ormancı, Ekrem Yalçındağ, Mehmet Uygun, Asım İşler, Ekrem Yalçındağ ve Mehmet Gün'ün eserleri de müzayedede yer alacak. 

Müzayedede ayrıca önemli özel koleksiyonlara ait nitelikli tespih ve tuğralı gümüş koleksiyonları da satılacak.