Terk edilmiş Lübbey sanatçı köyü olacak

Ödemiş’in terk edilmiş Lübbey Köyü, İspanya ve İtalya’da olduğu gibi sanat turizmine kazandırılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arzu ALP

 
İZMİR - İzmir’in Ödemiş İlçesi’ne 30  kilometre uzaklıkta 60-70 yıl önce terkedilen 110 haneli Lübbey Köyü’nün tıpkı İspanya  ve İtalya modeliyle sanat turizmine kazandırılması hedefleniyor. Senaryosunu emekli öğretmen Osman Berber’in yazdığı, yönetmenliğini Mehmet Genç’in, görüntü yönetmenliğini de Nuri Çeşme’nin yaptığı ‘Terkedilmiş bir kartal yuvası-Lübbey’ belgeseliyle dikkatleri çeken, gündeme satılık köy olarak gelen Lübbey Köyü’nü sanatçı köyü, dinlenme köyü veya hobi köyüne dönüştürecek yatırımcılar bekleniyor. Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, tarihi Lübbey Köyü’nü turizme kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Tıpkı İspanya ve İtalya’da örneği olan sanatçı köyüne dönüştürülebilecek bir yapıya sahip köyün turizme kazandırılmasını istediklerini anlatan Keskin, “Lübbey Köyü’nü tıpkı İspanya ve İtalya’da olduğu gibi sanatçıların gelip konaklayabileceği bir sanatçı köyüne dönüştürülebilir. Bir dinlenme köyü, hobi köyü olabilir. Bu köyü turizme kazandırmak amacıyla Ödemiş Belediyesi olarak ön ayak olduk. Köyün kaç hanesi olduğunu, kaç tanesinin kamulaştırılabileceği konusunda bir envanter çalışması yaptık. Köyde duvarlarında motifler ve değerli halıların bulunduğu tarihi cami, belediyenin elektrik santrali olduğu gibi duruyor. Köyün restore edilerek kültürel değerlerinin ortaya koyulması konusunda birkaç turizmci ilgilendi. Ancak ilgilenme düzeyinde kaldı. Tarihi köyün yasalar çerçevesinde hak sahiplerinin hakkı yenmeden turizme açılarak köyün yaşatılmasını istiyoruz “açıklamasını yaptı.
 
Keskin, Ödemiş’e 30 kilometre uzaklıktaki köyün daha önceleri belediyenin sınırları dışında olduğu için belediye olarak bir şey yapamadıklarını, ancak yeni Büyükşehir Yasası ile Lübbey Köyü’nün belediyenin bir mahallesi haline geldiğini dile getirdi. Köyü turizme kazandıracak yatırımcıları beklediklerini vurgulayan Keskin, yatırımcı çıkmaması halinde belediye olarak bir proje hazırlamayı ve yap-işlet modeliyle turizme kazandırmayı da hedeflediklerini ifade etti. ‘Şirince’nin ilk hali’ Lübbey’de İspanya ve İtalya’da örnekleri olan sanatçı köyü modelini hayata geçirebileceklerini kaydeden Keskin, “Türkiye’de yeni yeni gelişen pansiyon turizmi gibi evler birer pansiyona dönüştürebilir. Yerli ve yabancı sanatçılar özellikle yaz aylarında gelip köyde konaklayabilir. Öncelikle yatırımcıları köyü turizme kazandırmak için bekliyoruz. Burası turizm yatırımcıları için eşsiz bir fırsat. Belediye olarak her türlü desteği veririz, köyün yollarını düzenleriz. Ancak yatırımcı çıkmazsa belediye olarak biz elimizi taşın altına koyabiliriz. Belediye olarak bir proje hazırlayıp yap-işlet modeliyle tarihi yapısı bozulmamış köyü turizme kazandırabiliriz” şeklinde konuştu.
 
100 yıllık tarihi geçmişi olan dağ köyü Lübbey’in hiç  bozulmadığını, köyü turizme kazandırmak için yatırımcıların fırsatı degerlendirmesini isteyen Keskin, Lübbey Köyü’nün Selçuk’un Şirince Köyü’nün ilk hali gibi olduğunu dile getirdi.