İskan Kanunu'nun kısmi iptali RG'de

CHP'li Koç ve Araslı ile 145 milletvekili tarafından kanunun bazı maddelerine yönelik iptal ve yürürlüğün durdurulması istemiyle açılan davanın gerekçesi yayımlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Anayasa Mahkemesinin, İskan Kanunu'nun kısmi iptal kararının gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Gerekçede, CHP milletvekilleri Haluk Koç ve Oya Araslı ile 145 milletvekili tarafından kanunun bazı maddelerine yönelik iptal ve yürürlüğün durdurulması istemiyle açılan davada, 13. maddenin, 27. maddenin 5 numaralı fıkrasının ve geçici 2. maddenin 1 numaralı fıkrasının (b) bendinin son tümcesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline oy birliğiyle karar verildiği anımsatıldı.

Yasanın 13. Maddesi ve 27. Maddesi'nin 5 sayılı fıkrasına ilişkin iptal gerekçesinde, şu ifadelere yer verildi:

"Anayasa'da sınırlama nedenlerinin sayılarak belirlenmiş olması, yasa koyucunun bunlar dışında kalan bir nedenle yerleşme özgürlüğünün sınırlanması sonucunu doğuracak düzenlemeler yapamayacağını göstermektedir. Dava konusu kurallarda belirtilen, 'milli güvenlik' yerleşme özgürlüğüyle ilgili sınırlama nedenleri arasında sayılmamıştır.

Anayasa'nın ilgili maddesinde gösterilen sınırlama nedenlerine dayandırılmayan kuralla, aile veya fertlerin milli güvenlik nedeniyle zorunlu iskana tabi tutulması, Anayasa'nın 23. maddesinin güvence altına aldığı yerleşme özgürlüğü alanına yapılan açık müdahale niteliğindedir. Bu nedenlerle, dava konusu kurallar Anayasa'nın 13 ve 23. maddelerine aykırıdır ve iptalleri gerekir."

Kararın, yasanın geçici 2. maddesinin 1 sayılı fıkrasının b bendinin son tümcesinin incelenmesine ilişkin gerekçesinde ise "İskan Kanunu'na dayanarak alınan iskan kararıyla belirlenen, 'iskan sahipliği', 'alacak hakkı', niteliğinde olup mülkiyet hakkı kapsamındadır. Mülkiyet hakkı kapsamında bulunan bir hak üzerinde mirasçılara başvuru hakkının engellenmesi, miras hakkının özünü zedeler ve onu kullanılamaz hale getirir. Bu nedenle kural, Anayasa'nın 13 ve 35. maddelerine aykırıdır. İptali gerekir" denildi.