Bana web adresini söyle sana kim olduğunu söyleyeyim

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile web sitesi kurmak zorunlu haline gelirken, bunu bir zorunluluktan öte görüp markasını farklılaştırmak için kullanan KOBİ'ler kazanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Bir sonbahar günü, genç adam akıllı telefonunu kullanarak sevgilisine hediye almak için eşarp satan bir dükkân arıyor. Arama sonucu sitenizi buluyor ve eşarp örneklerinizi incelemek veya yakınlardaki mağazanızı bulup bir tane eşarp almak üzere site adresinin üzerine tıklıyor. Fakat o da ne! Sitenizin üzerine tıkladıktan sonra sorunlar silsilesi başlıyor –site tam olarak yüklenmiyor, fotoğraflar zorla açılıyor ve genç adam eşarplara bakmak için harcayacağı zamanı tüm bu sorunlarla uğraşarak tüketiyor!  Canı sıkılmış bir şekilde vazgeçiyor ve başka bir eşarp dükkanı bulmaya karar veriyor. Böylece siz potansiyel bir müşterinizi kaybediyorsunuz.  Bu olay her gün yüzlerce ve hatta binlerce defa tekrarlanıyor. Sorun web sitesi… Var ama aslında yok. Bugün 1.7 milyon KOBİ'nin internetle imtihanı olarak adlandırabileceğimiz bu sorun her gün büyüyor ve çoğu zaman iletişim krizlerine yol açıyor.  
Önümüzde ticaretin kitabını değiştirecek bir Türk Ticaret Kanunu var. Bu kanunda yer alan maddeler KOBİ'lerin internetle uyumunu zorunlu kılıyor. Yani web sitesi kurmak ve e-mail almaktan kaçış yok.  Ancak sadece yasalar dayatıyor diye değil, rekabetin kaygan zemininde ayakta kalmak için bir mecburiyet bu.  Kabul… Dükkanının kapısından giren müşteri için 20 yıldır rayihalar tüttüren, ilk izlenim için kendi taktiklerini başarıyla uygulayan,  evinde kalın sarı sayfalar ciltleri biriktiren bir neslin teknoloji ile imtihanı kolay değil.  Ama artık müşterinin sağ ayakla girip çevresine bakarak edindiği ilk intiba, web siteleri sayesinde bir tık ile ediniliyor.

KÜRESEL KÖYDE BEN DE VARIM DEMENİN YOLU

Hala nedenini mi sorguluyorsunuz? Küresel köye dönüşen dünya ile tanışmanız bir web sitesi sayesinde oluyor, siteniz sizi küresel çapta erişilebilir kılıyor. Rüyalarınızda bile göremeyeceğiniz sayıda, dünyanın hayal bile edemeyeceğiniz yerlerindeki potansiyel müşterilere, ucuz hammadde kaynaklarına, tedarikçilere ulaşmanız ve onların size erişmesi mümkün hale geliyor. Öte yandan, internet üzerinden iş yapmayacak, sipariş almayacak, müşteri bulmayacak bile olsanız, bir internet sitesine yine de ihtiyacınız var. İnternet sayfası, var olan müşterilerinizin size olan güvenini pekiştirecek en önemli unsur konumunda. Artık kartvizitinin üzerinde e-mail yazmayan, bir web sitesi olmayan şirketin güvenilirliği sorgulanıyor.  İletişimin en temel kurallarından olan mesaj alışverişi için daha uygun bir yol olabilir mi? Birebir müşterinizle karşı karşıya kaldığınız, onun isteklerini taleplerini en iyi biçimde duyduğunuz kısaca gözünüz kulağınızdan öte 6. duyunuz olan web siteniz.   

Peki nelere dikkat etmeli? "Verdiğiniz hizmetleri iyi anlatmalı,  giren kişiler şirketin faaliyet alanını anlamakta güçlük çekmemeli" diyor uzmanlar.  Tasarım, göz zevkine hitap etmeli. Öte yandan etkileşimli olması yani sosyal ağlarla bağlı olması yine olmazsa olmazlardan sayılıyor. Siteniz basit   olmalı,  3 klik kuralını ihlal etmemeli.  Bir sayfada gezen müşteri ortalama 3 tık ile ulaşmak istediği yere gidebilmeli. Çünkü bugün bankaları aradığınızda saatlerce telefonda bekletilmeye nasıl sinir oluyorsanız, tüketici de aradığını bir web sayfasında bulamayınca aynı şekilde sinirleniyor. Sayfa kurgusu da bir başka önemli konu. Özellikle insan kullanımı sayfayı kişiselleştiren bir unsur.

KOBİ'LER ŞİRKETLERİN MERCEĞİNDE

Bütçe dediğinizi duyar gibiyim… Bugün KOBi'lere ücretsiz web sitesi kurulumu sağlayan platformlar ardı ardına açılıyor. Pasta büyük ve iştah kabartıyor… 1.7 milyon KOBİ'nin gücü bir çok şirketi bu alanda yatırıma ve işbirliğine davet ediyor. KOBİ deyince akan sular duruyor. Telekom operatörleri 1.7 milyon KOBİ'yi internete bağlamak için birbiriyle yarışırken,  son olarak da Google, Garanti Bankası, Yurtiçi Kargo, Sadecehosting ve İdesoft'un oluşturduğu www.isinizinternette.com portalı hayata geçti. Eğer ‘ücretsiz işler bana göre değil,  parama geçer sözüm' diyenlerdensiniz 69 TL'den  başlayan fiyatlarla kendi sitenizi kurabilirsiniz. Tabii tasarım, grafik içine girdiği takdirde rakamların logaritmik olarak arttığını akıldan çıkarmadan…

SİTENİZİ MOBİL İLE UYUMLU HALE GETİRİN

Akıllı telefon penetrasyonu Türkiye'de yüzde 10 civarında.  2009 ilk çeyreği ile 2010 ilk çeyreği arasında 10 kat fark var. İşte bu yüzden akıllı telefonlara, tabletlere uyumlu bir site yapmak ayrıca önem taşıyor. Google'ın GoMo girişimi, web sitelerini mobil cihazlara daha uygun hale getirmeleri için gerekli araç ve kaynakları işletmelere sağlayarak "Mobil Uyumlu Site" yapmalarına yardımcı olmayı amaçlıyor.  işletmeler gomo.com.tr web sitesini deki GoMoMetre aracını kullanarak, sitelerinin mobil cihazlarda nasıl görüntülendiğini takip edebiliyor ve mobil cihazlara daha uygun bir deneyim yaratmak için kişiselleştirilmiş öneriler alabiliyor.

E- TİCARET KATLANARAK BÜYÜYOR

Bankalar Arası Kart Merkezinin verilerine göre 2012 Nisan ayında Türkiye'de e-ticaret sektöründe 3.25 milyar TL harcama yapıldı .Tüketicilerin E-ticaret yolu ile yaptığı işlem adedi 2012 Nisan ayı itibariyle bir yıl öncesine göre yüzde 20 civarında artarak 17 milyon adete yükseldi. 2012 Nisan ayında e-ticaret kanalı ile yapılan işlem tutarı ise yüzde 30 civarında artarak 3,25 milyon TL'ye yükseldi.38 bin sanal iş yerinin 8 bini 3D Secure kullanıyor. 3D Secure kullanan işyeri oranıysa yüzde 2.8.3D secure'u en çok hizmet sektörü kullanıyor. İkinciyse havayolları şirkeleri. 2012 sonunda pazarın 100'de büyümesi öngörülüyor.

TELEKOMCULAR ARASINDA KOBİ REKABETİ

1.7 milyon KOBİ' yeni TTK ile yoğun bir arayışa girdi.  KOBİ'lerin bu telaşlı arayışları ise telekom operatörlerinin gözünden kaçmadı. Türk Telekom, Turkcell, Vodafone ve Avea başta olmak üzere telekom operatörleri bulut hizmeti kapsamında KOBİ'lere internet hizmeti vermek için yarışa girdi.  Telekom şirketlerinin yeni rekabet alanı sabit ve mobil telefon ile internete ek olarak tüm bilişim hizmetlerini bir araya getiren bulut hizmeti. Telekom şirketleri getirilen yasal zorunluk kapsamında KOBİ'lere ses ve internet erişimi dahil aylık paket ile web sitesi, elektrik ve e-posta hizmeti satmayı planlıyor. Bu hizmeti alan KOBİ'ler elektrik hizmeti alır gibi kullanıcı sayısına göre telekom şirketlerine ücret ödeyecek.

TÜRK TELEKOM

İşavantajda avantaj var

Türk Telekom İşavantaj tarifesi kullanan şirketlere ücretsiz alan adı (web sitesi) tescili yaparken, e-posta çözümü de sunuyor. http:// www.isavantaj.com internet sitesinde yeni Türk Ticaret Kanunu'nun kapsamı ile ilgili bilgi verilirken şirketlere alan adı tescili, web sitesi ve e-posta hizmeti hakkında da detaylı bilgi veriliyor. Web sitesini kendileri oluşturmak isteyenler ise aldıkları çok basit teknik bilgilerle kendi web sitelerini hazırlayabiliyor. Çözüm ortakları aracılığıyla da hizmet sunuluyor.

TURKCELL
Lisans ve güncelleme derdine son
Turkcell SüperBulut hizmeti ile özellikle KOBİ'lere donanım ve yazılım satın alma, lisans güncelleme gibi alternatifler sunuyor. www.turkcellsuperbulut. com üzerinden hizmet alan işletmelere sabit ve mobil hızlı interneti, Turkcell 3G mobil ve Turkcell Superonline fiber internet de sunuluyor. İşletmeler böylece, bulut teknolojisinin temel unsuru olan mükemmel internet bağlantısını güvence altına alıyor.

VODAFONE

Kırmızı Bulut 103 YL

Vodafone, KOBİ'ler için web sayfası tasarımından e-posta hizmetleri ve güvenliğe varıncaya dek bir hizmet paketi oluşturdu. 'Kırmızı Bulut' adı verilen paketin fiyatı 103 lira. KOBİ aynı hizmetleri kendi başına yapacak olsa 2 bin 131 liraya mal edecek. Pakette, müşterilere toplam internet, telefon ve teknoloji çözümü sunuluyor. İnternet ve ses paketlerini bir araya getiren Vodafone Türkiye, KOBİ'lere çözüm olarak sunduğu projeleri "Kırmızı Bulut" paketleriyle şirketlerin kullanımına açıyor.

AVEA

KOBİ müşteri yönetiyor

Avea diğer mobil operatörler gibi Microsoft ile işbirliği yapıyor. En dikkat çeken uygulaması da CRM gibi pahalı müşteri ilişkileri yönetimi yazılımı ve benzeri hizmetlerin kiralama yöntemi ile kullanılması. Avea bunun dışında KOBİ'lere toplam iletişim hizmeti sunuyor. Burada da temel hedef bilişim hizmetlerini tıpkı telefonda olduğu gibi tek faturada şirketlerin kullanımına açık hale getirmek.




İnternette varolmak – internetle varolmak

EKİM NAZIM KAYA

Önce internet sitesi kurmanın bir ayrıcalık olduğunu öğrendik. İnternette var olan şirketler, rakiplerine fark atıyordu. Web sitesi yedi gün, yirmi dört saat açık bir dükkân demekti. Dünyanın her yerinde müşterilerimiz olabilir, biz uyurken dükkânımız çalışabilirdi.

Sonra, site kurmanın yetmediği ortaya çıktı. Kimsenin adresini bilmediği bir site açmak, kimsenin geçmediği yerde bir dükkân açmaktan farksızdı. Sokakta da milyonlarca insan vardı, ama dükkânımıza girmeyenlerin bize faydası yoktu. İnsanları dükkana, yani siteye sokmak için daha fazlası gerekliydi. İnternette bulunmanın, rekabette öne geçmek için bir avantaj değil, geride kalmamak için bir zorunluluk olduğunu öğrendik. Üstelik artık her şirkete web sitesi kurma zorunluluğu yasayla sağlanıyordu.

Demek ki internet bir ürün-hizmeti satmak için yalnızca bir araçtı. Ticaretin kuralları her yerde aynıydı, başına 'e' harfini eklemek, yalnızca yeni bir temas noktası eklemekti. Elbette bu yeni kanalın kendi kuralları vardı ve bunları bilenler büyük faydalar sağlayabiliyordu.

Bir 'internet işi' yapmak için yola çıkan yeni nesil internet kullanıcıları hala çok küçük bir azınlık,. Çoğu şirket ise, mevcut işlerini internete taşımanın peşinde olan, onların babaları-amcaları. Ve ilk grup internetin dinamiklerini, ikincisi ise ticaretin kurallarını daha iyi biliyor gibi görünüyor. Ama başarı için bu ikisini birleştirmek şart.

Burada babalarla oğulları arasında bir işbirliği gerekiyor. Yeni ticarette konu başlığı çok; İnternet reklamcılığı, arama motoru optimizasyonu, online ödeme, güvenlik, lojistik... Bunlar, başarı için olmazsa olmazlar. Her biri için kitapların yazıldığı, evrensel standartları oluşmuş olan kavramlar.

Bu başlıkların her birinde kendi doğrularınızı bulmalı, ölçmeli, gerekirse değiştirmeli ve tekrar ölçmelisiniz. Bir butonun yeri, büyüklüğü ya da rengi, ya da müşteriyi satın almaya çağıran sözcüklerin seçimi, sonucu belirliyor. Bunlar işin olmazsa olmazları.

Bir işletmenin internette sıradışı bir başarı hikayesi yazması için bundan fazlasına, farklılaşmaya ihtiyacı var. Ayrıntıya girmeden birkaç örnek vermek gerekirse:

•İlk web sitenizi ücretsiz kurmak ve bir yıl boyunca işletmek için: http://isinizinternette.com.tr
•Web sitenizin yalnızca ziyaretçi istatistiklerini değil, ziyaretçilerin ekranın neresine baktığını takip etmek için: http://metrica.yandex.com
•E-ticaret konusunda devlet desteklerinden faydalanmak için: http://kosgeb.gov.tr
•Sanal müşteri temsilcileri ile web siteniz üzerinden yedi gün, yirmi dört saat müşteri sorularını otomatik olarak yanıtlamak için: http://sanaltemsilci.com


KOBİ'lerin yalnızca yasaya uymak için değil, kendi ölçeklerini ve ekonomiyi büyütmek için interneti verimli kullanması gerektiğini düşünüyorum. Bu konudaki sorularınızı bana ekim.kaya@botego.com adresinden iletebilirsiniz.


TEST


1.Türkiye'de İnternet'in gayrısafi milli hasılaya katkısı kaçtır?

a) %0.9
b)%1.2
c)%4.5
d)%2.4

2.Türkiye'de 2009 ile 2010 yılları arasında akıllı telefon kullanım oranı kaç kat artmıştır?

a)23
b)10
C)30
d)5

3. Türkiye'de toplam perakende satışların yüzde kaçı e-ticaret üzerinden yapılıyor?

a) 3
b)1
c)12
d)26

4.  2012 Nisan ayında Türkiye'de e-ticaret sektöründe ne kadarlık  harcama yapıldı?

a)4.8 milyar TL
B)3.25 milyar TL
C)2 milyar TL
d) 8 milyar TL

Cevaplar: 1-a 2-b 3-b 4-b