Hastaların ödediği muayene katkı payları artırıldı

Hastaların ödediği muayene katkı payları, yüzde 20 ile 60 arasında artırıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA - Hastaların, hastane muayenelerinde ödedikleri katkı payları artırıldı. 31 Aralık günü yayınlanan üç ayrı mükerrer gazete içindeki çok sayıda değişiklik arasında, hastane ve ilaç katkı paylarının da olduğu belirtildi. Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan yaptığı yazılı açıklamada artışların yüzde 20 ile 60 arasında olduğunu belirtti. Yeni katılım payları 1 Ocak gününden itibaren uygulanmaya başlandı.

Katkı payları emeklilerin ücretlerinden kesilirken, çalışanlar ise ilaçlarını alırken eczanelerde ödüyor. Eczaneler aldıkları bu tutarları SGK’nın hesaplarına aktarıyor. Hastane türlerine göre de ödenen katkı payı tutar olarak değişiyor.

Nurten Saydan, artışın yüksek oranlı olmasının ülkenin ekonomik koşullarla uyumlu bir karar olmadığını belirtti. Eczanelerin, bu ücretleri tahsil eden birim olmak istemediği, ilave iş ve maliyet doğurduğunu belirten Saydan, “Artık muayene ücreti tahsildarlığı yapmaktan bıktık” dedi.

Saydan, bu ücretlerin eczaneler ile ilgisi olmadığını hastalara anlatmakta zorlandıklarını belirterek, “Vatandaşlar haklı olarak, ‘Beni sen mi muayene ettin, neden sen tahsil ediyorsun ‘ diyerek her gün eczanelerimizde bu tahsilât konusunda bize itiraz etmekte, gereksiz tartışma ve gerginlikler yaşanmaktadır” dedi. Saydan, sistemin değiştirilerek katkı paylarının eczaneler üzerinden tahsil edilmesinden vazgeçilmesini istediklerini kaydetti.

SAĞLIK HİZMET SUNUCUSU

ESKİ katkı payı

1 OCAK 2017 katkı payı

ARTIŞ %

2.Basamak resmi SHS

5 (beş) lira

6 (altı) lira       

20

Eğitim-Arş.Hast.

5 (beş) lira

7(yedi) lira      

40

Üniversite Hast.

5 (beş) lira

8 (sekiz) lira    

60

Özel Hastaneler

12 (oniki) lira

15 (onbeş) lira   

25

31 Aralık 2016 29935 sayılı 3. mükerrer Resmi Gazetede yayınlanan SGK Tebliği