İlk şehir hastanesi Mersin’de açıldı

Bakan Akdağ: Şehir hastaneleri entegre bir planlamayla kuruluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

MERSİN- Türkiye’nin şehir hastaneleri programı kapsamında tamamladığı ilk hastane olan Mersin Şehir Hastanesi açıldı. Açılış öncesi hastaneyi basın mensuplarına tanıtan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, şehir hastanelerinin çok büyük kapasitelerle tek bir merkezde kurulmasının erişim sıkıntısı yaratacağı eleştirini yanıtladı. Ankara ve İstanbul’da hali hazırda yıllar içinde kendiliğinden oluşan bir şekilde merkezileşme bulunduğunu, kendilerinin bunu dağıttığını söyledi.

Şehir hastanelerin yapımında ulaşım ve lojistikle ilgili her türlü detayın planlandığını belirten Akdağ, ayrıca çeşitli semtlerde yeni hastanelerin de yapıldığını bütün hasta yükünün tek bir noktaya yönlendirilmesinin sözkonusu olmadığını belirtti.

Akdağ, “Erzurum’da mesela en uzak noktaya 10 dakikada erişebilirsiniz. Burada tek bir hastane yapmak en akılcı yol. Ankara ya da İstanbul’da ise bu mümkün değil. Oraların ihtiyacı farklı. İstanbul’un mesela gezici ambulansa ihtiyacı var. Kriter şudur: Ambulans 15 dakikada bir hastaneye ulaşıyor mu?.. Bunu sağlıyoruz. Bütün bunlar planlı olarak yapıldı” dedi.

"Aşiretle acil servise giriliyor"

Bakan Akdağ, şehir hastanelerinde en iyi işleyen mimari arayışı içinde olunduğunu ve Alman, İsveçli mimarlar ile ön çalışmalar yapıldığını ve başarısız olunması nedeniyle ABD’li ve Türk mimarlarla çalıştıklarını kaydetti.

Bunun örneğini acil servisler için veren Akdağ, “Dünyada başka ülkelerde aşiretiyle, 25-30 kişiyle acil servise hasta getiren yok. Bizde ise böyle. Demek ki daha geniş bir acil servise ihtiyaç var. Yoğun bakımlarda hastasını görecek şekilde insanların girmesi diğer ülkelerde yok. Ama bizde inancına göre dua edecek, Kur’an okumak isteyen insanlar oluyor. Bunlar da göz önüne alındı” dedi.

Mersin Şehir Hastanesi: Ücretsiz vale var

Mersin’de 900 yatağın kapatılarak şehir ve bölgeye hizmet verecek 374 bin metrekarelik, 1300 yataklı son teknolojik gelişmelere göre planlanmış bir hastane inşa ettiklerini belirten Akdağ, yeni hastane yaklaşımlarının böylece görünür hale geldiğini belirtti.

Recep Akdağ, prensip olarak şehir hastanesine gelen herkesin işlemini yaparken oturarak hizmet alması, ücretsiz vale hizmeti gibi hizmet standardını yükselten girişimler yanında, iyi bir sağlık hizmeti almasını da amaçladıklarını, ikinci faz sağlıktaki hedefin klinik başarıyı yükseltmek olduğunu anlattı.

Mersin Şehir Hastanesine yönelik Bakan Akdağ’ın verdiği bazı bilgiler şöyle:

-1300 yatak kapasitesi bulunan hastane, 51 ameliyathane ve 210 yoğun bakım yatağına sahip.

-Bütün odalar tek kişilik ve banyolu. Ayrıca süit odalar da yapıldı. Bu odalarda refakatçi odası, çalışma-oturma odası ve mutfak bulunuyor.

-Bütün teknolojik görüntüleme sistemleri kuruldu.

-Enerji verimliği için trijen sistemi kullanıldı. Bu tüketilen elektrik üretimi de yapılacak şekilde 4 milyon TL’lik doğalgaz tüketimi ile 14 milyon TL’lik şebeke elektriği almayı engelliyor. Yüzde 25 enerji tasarrufu sağlanıyor.

-5 bin personel ile günlük 30 bin kişiye kadar hizmet verilecek

-4 bin araçlık otopark kapasitesi var ve ücretsiz vale hizmeti verilecek.

-Oksijen terapisi ve deniz kenarı bir şehir olan Mersin’de vurgun tedavisine imkan veren birimler kuruldu.

-18 milyon saat çalışmayla inşa edildi ve ölümlü iş kazası olmadı.

-400 milyon Avroluk yatırımla gerçekleşti ve işletme süresi 25 yıl olacak. 25 yıl sonunda binalar ve teçhizat yenilenerek kamuya devredilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir