"Şehir Hatları Vapurları, Kadın Kanserleri İçin Seferde"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Dünya Over Kanser Günü'nde bu sene ülkemizde ilk kez, kadınların yakalandığı kanser hastalıkları konusunda farkındalığı artırmayı hedefleyen bir etkinlik gerçekleştirildi. Pembe Hanım Derneği ve MEMEDER'in işbirliğinde gerçekleşen etkinliğe, İstanbul Şehir Hatları İşletmeleri ev sahipliği yaptı. Beşiktaş-Kadıköy hattındaki bir vapur bu etkinliğe ayrıldı. Müzisyen ve tiyatroculardan oluşan bir grup gün boyu seferler sırasında "flash mob" olarak da bilinen doğaçlama tiyatro  gösterisi sunarak konunun önemine dikkat çekti. Ayrıca vapurda yolculara yumurtalık ve meme kanserleri konusunda bilgilendirici broşürler  dağıtıldı. Bu güne özel tüm şehir hatları iskelelerine ve vapurlarına bilgilendirici posterler asıldı.

Türkiye'de over (yumurtalık) kanserine dikkat çekmek için çalışmalar yürüten Pembe Hanım Derneği, dünya çapında her yıl yaklaşık 250 bin kadında teşhisi konan ve 140 bin kadının yaşamını yitirmesine neden olan yumurtalık kanseri konusunda insanları bilinçlendirmek için çalışmalar yürütüyor.

Dernek, 8 Mayıs Dünya Over Kanser Günü'nde, kadınların sık karşılaştığı bir diğer kanser türü olan meme kanseri konusunda farkındalığın ve erken tanının artırılması için çalışmalar yürüten Meme Sağlığı Derneği (Memeder) ile birlikte, İstanbul Şehir Hatları İşletmeleri'nin katkı ve ev sahipliğinde  insanları uyaran ve düşündüren bilgilendirici bir etkinlik gerçekleştirdi.

Bu özel gün kapsamında, tüm dünyada faaliyet gösteren over kanser dernekleri, "World Embrace/Dünya Kucaklıyor" sloganıyla over kanseri hakkında kamuoyunu bilgilendiren kampanyalar yürütürken, Pembe Hanım Derneği, Memeder ve İstanbul Şehir Hatları İşletmeleri birlikteliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte de, bu konu vapur yolcularıyla paylaşıldı.

Flash-mob ve broşürlerle, ilgi ve merak uyandıran bilgilendirici bir etkinlik

8 Mayıs 2013 Çarşamba günü Şehir Hatları'nın Beşiktaş Kadıköy hattında 09.45 - 15: 45 saatleri arasında 6 saat boyunca karşılıklı seferlerini yapmakta olan vapurda gerçekleştirilen etkinlikte, yolculara over kanseri ve meme kanseri doğaçlama tiyatro gösterisiyle anlatıldı.

Maremotivasyon adlı, müzisyenlerden ve tiyatroculardan oluşan bir grup, yolcular vapura bindikten ve sefer başladıktan sonra, yolcular arasında sürpriz bir şekilde "flash mob" adı verilen doğaçlama çalışmalarını başlatarak, konuya dönük ilgi ve merak uyandıran gösterilerini gerçekleştirdiler.

Gösterilerin ardından yolculara her iki kanser türüyle ilgili bilgilendirici broşürler dağıtıldı. Yumurtalık ve meme kanseri konusunda farkındalığı artıran gösteri ve broşürler, yolcuların büyük ilgisiyle karşılandı.

"Anne olmanın mutluluğunu yaşamak için bilgilenmeliyiz"

Pembe Hanım Derneği Başkanı Nevval Sevindi, 8 Mayıs Dünya Over Kanser Günü ve etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:  "Pembe Hanım Derneği olarak her zaman genel amacımız hastaların haklarını savunmak oldu. Over ( yumurtalık ) kanseri az bilinen kadın kanseri türlerinden biridir. Biz bunun farkındayız ve Pembe Hanım Derneği olarak hastalarımızın her zaman yanınızdayız. Dünya Over Kanser Günü'nün yanı sıra özellikle Anneler Günü de yaklaşırken, kadınlarımıza anne olmanın mutluluğunu yaşamaları için bu konuda bilgilenmelerini öneriyoruz. Bu konuda erken tanı çok kritik bir rol oynuyor. O yüzden bu konuyu kesinlikle ihmal etmemeli,  düzenli taramalardan geçmeli, erken tanıya dönük olarak ilgili sağlık kurumlarına başvurmalıyız. Erken tanıyı sürdürmek konusunda çaba sarf etmeliyiz."

"Erken teşhis çok önemli"

Etkinlikle ilgili olarak Pembe Hanım Derneği'yle işbirliği gerçekleştiren MEMEDER'in Başkanı Oya Kösemen de, erken teşhisin önemini kendilerinin de yıllardır anlatmaya çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: "Bugün 8 Mayıs Dünya Over Kanseri Günü. Biz de Meme Kanseri ile mücadele eden bir derneğiz. Aynı zamanda tüm kadın kanserleri konusunda hassasız ve her türlü desteği vermeye hazırız. Bu kapsamda bugün Pembe Hanım Derneği ile ortak hareket ediyor olmaktan mutluluk duyduk. Tek bir kadının dahi yaşam süresinin uzaması ve kalitesinin artması bizler için çok önemli. Bu nedenle erken teşhis çalışmalarımıza büyük önem veriyoruz."

Meme kanseri, Türkiye'de ve tüm dünyada, kadınlarda  en sık görülen ve kanserden ölüm nedeni arasında da birinci sırada yer alan kanser olarak kabul ediliyor. Türkiye'de meme kanseri görülme sıklığı, son 20 yılda 2 kattan fazla artış gösterdi. Diğer yandan, bu kanser türünde erken tanı sayesinde yüzde 100 sağ kalım ve memeyi kurtarma şansı doğabiliyor.

"Ev sahipliği yapmaktan gurur duyduk"

Son olarak etkinliğe dönük İstanbul Şehir Hatları Genel Müdürü Süleyman Genç de bir açıklama yaparak şunları söyledi:  "Şehir Hatları olarak,  bilenen bir rahatsızlık için toplum bilincinin oluşturulması adına erken tanı ve tedavi konusunda bilgi düzeyini artırmak ve dikkat çekmek amacıyla çok yararlı olacağını düşündüğümüz bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan biz de gurur duyduk. Bu amaca yönelik bir yolcumuz veya vatandaşımızın dahi bu konuda bilinçlenmesine vesile olabildiysek kendimizi bahtiyar sayarız. Bu amaç etrafında gönül birliği yapmış ve katkılarıyla önayak olmuş değerli derneklerimize teşekkürlerimizi sunarız."