Şehir hastaneleri zarar ettiriyor

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri İlhan: "Şehir hastaneleri çok yüklü kamu zararına neden oluyor"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Beyazıt İlhan, şehir hastanelerinin yüklü kamu zararına neden olacağını iddia etti. İlhan, Türk Tabipleri Birliği'nde yaptığı basın açıklamasında, şehir hastaneleriyle ilgili şimdiye kadar 13 ihale yapıldığını, ödenecek paraların ve yapılan sözleşmelerin esaslı unsurlarının hiçbir biçimde kamuoyuyla paylaşılmadığını ve kamuoyundan gizlendiğini öne sürdü.
 
Türk Tabipleri Birliği'nin bilgilere ancak açtığı davalardan gelen belgeler aracılığıyla ulaşabildiğini belirten İlhan, şunları söyledi:
"Şehir hastaneleri çok yüklü kamu zararına neden oluyor. Sağlık Bakanlığı'nın bugüne kadar yaptığı 13 ihale ile belirlenebildiği kadarıyla önümüzdeki 25 yıl için 50 milyar liranın üzerinde bir kamu borcu oluşmuştur. Verilerine ulaştığımız sekiz ihalede bugünün rakamlarıyla yaklaşık 3 milyar 880 milyon lira sabit yatırım öngörülmekte, buna karşılık sadece kira adı altında 25 yılda ihaleyi alan şirketlere yaklaşık 26 milyar 500 milyon lira sabit yatırım bedelinin üzerinde fazladan paralar ödeneceği görülmektedir. Yapılan yatırımın sekiz katı sadece kira ödemesidir."
 
İlhan, 25 ilde kurulacak şehir hastaneleriyle yatak sayısının 43 bin 200 adet artacağı söyleminin ise gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü. TTB'nin açtığı davalarla yargının yürütmeyi durdurma kararı vermesinin nedenlerini de anlatan İlhan, "Danıştay kararlarında ihaleyi alan şirketlere mevcut hastanelerin ticari amaçla kullanılmak üzere verilmesi temel hukuka aykırılık olarak değerlendirilmiştir. Zaten devlete hizmet satacak, yaptığı binayı Sağlık Bakanlığı'na kiraya verecek şirketlere bir de kamuya ait mevcut hastane binalarının otel, alışveriş merkezi yapmak ve işletmek üzere verilmesi hukuka aykırı bulunmuştur" diye konuştu.
TTB olarak yeni hastaneler yapılmasına karşı olmadıklarını belirten İlhan, bilimin gereklerine uygun biçimde kente ve çevreye saygılı, kamu yararı gözetilecek biçimde ve mevcut hastaneler korunarak yeni yatırımlar yapılmasını istediklerini kaydetti.