Adana OSB’den çalışanına ‘Sanayi Kent’

Adana Hacı Sabancı OSB, çalışanların konut sorununa çözüm üretmek için “Sanayi Kent” kuruyor. Sanayi Kent’te ilk etapta 241 milyon bütçe ile bin 200 konut yapılması hedefleniyor. 3 etap da tamamlandığında 5 bin konutluk büyük bir yerleşim ortaya çıkacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EREN İŞLET

ADANA - Türkiye’nin büyüklük ve kapasite bakımından ilk 10 organize sanayi bölgesi arasında yer alan Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) bünyesinde çalışanlara yönelik Sanayi Kent kurulacak.

AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, Adana’nın üretim ve ihracatının yaklaşık yüzde 50’sini gerçekleştiren , kayıtlı istihdamın da yüzde 12’sini bünyesinde bulunduran AOSB’de 407 işletmede 34 bin kişinin istihdam edildiğini belirterek, “Çalışanların yüzde 80’ni bölge dışından geliyor. Çalışanlarımızı 30 kilometrelik bir mesafeden yüzlerce servis aracı ile getirtmek zorunda kalıyoruz. Bu soruna çözüm aramak için işverenler ve işçilerle yaptığımız toplantılarda Sanayi Kent projesini geliştirdik, bunu bakanlıklarla ve TOKİ ile görüşerek süreci başlattık” diye konuştu.

Sanayi Kent’in kurulmasının, birden çok avantajı bulunduğuna dikkat çeken Bekir Sütcü, “Projenin şehir içi trafik yoğunluğunun azaltılmasından, çalışanların bağlılık duygusunun artmasına; ulaşımda geçen zaman kayıpların minimum düzeye indirilmesinden çalışanların ailelerine ve kendilerine daha fazla zaman ayırma imkanına kadar bir çok avantajı bulunuyor. Bu sayede de çalışanlarımızın refah ve mutluluğu artacak. Dolayısıyla iş verimine ciddi katkıları olacak. İşçilerimiz artık yürüyerek ya da bisikletle iş yerlerine ulaşabilecekler. Projenin hayata geçmesi ile işçi işveren arasındaki bağ kuvvetlenecek ve işçi sadakatinde de ciddi oranda artış sağlanacak” dedi.

Projenin fizibilite çalışmaları tamamlandı

Proje fikrinin Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından destelenmesiyle “Sanayi Kent Projesi”nin fizibilite çalışmalarının tamamlandığını dile getiren Sütcü sözlerini şöyle sürdürdü; “Proje için yatırım ihtiyaç analizi kapsamında hazırlanan anket çalışmasında, çalışanlar ve firma yetkilileri ile mevcut durumda yaşanan sorunlar, ihtiyaçlar ve talepler belirlenmiştir. Projenin en önemli çıktısını oluşturacak yatırım fizibilite raporunun oluşturma sürecinde Adana’nın ve AOSB’nin ihtiyaçlarının irdelenmesi ve SWOT-PEST analizlerinin yapılması amacıyla, kamu ve özel sektör temsilcileri, akademisyenler, ve uzmanların katılım sağladığı bir çalıştay gerçekleştirildi. Bunun sonucunda Sanayi Kent’in kurulması kararlaştırıldı. AOSB’ye tahsis edilecek arazide yapılması planlanan ‘AOSB Sanayi Kent’in işçisiyle işvereniyle, mühendisiyle 4 bin nüfusluk bir ekonomi oluşturmasını bekliyoruz.”

Çalışanların yüzde 76,2’si konut sahibi olmak istiyor

Yaptırdıkları anketler sonucunda AOSB çalışanların büyük bir kısmının projeye olumlu yaklaştığını ifade eden Sütcü, “İşçilerin yüzde 38 kendi evlerinde oturuyor, yüzde 33’ü ailesine ait evde oturuyor ve buna karşılık yüzde 30’u kira ödüyor. Ankete çalışanlara ‘İş yerinize çok yakın bir alanda yapılacak uygun ödeme koşullu konut projesine katılmak ister misiniz?’ sorusu yöneltilmiştir. Soruya yüzde 76,2’lik bir kısmı “Evet” demiştir” diye konuştu. TOKİ Başkanı M. Ergün Turan’ın projeden heyecanlandığını ifade eden Sütçü, “Süreci başlattık, TOKİ’nin kendi içinde tamamlaması gereken prosedürleri var. Bu kısımlar tamamlandıktan sonra TOKİ ile AOSB yönetimleri olarak bir araya gelip projeyi en kısa zamanda hayata geçireceğiz" açıklamasını yaptı. 

İşçilere 20 yıla kadar vadeli ödeme planı

İşçilere sunulmak üzere 2+1, 75 ve 85 metrekare, 3+1 100 ve 110 metrekare seçeneklerinde 4 farklı konut projelerinin olduğunu kaydeden Sütcü, “Öte yandan gerçekleştirilen çalıştay neticesinde iş verenlere satılması ve elde edilen katma değerin işçilere sunulacak konutlara indirim olarak yansıtılması niyetiyle 1+1 50 metrekare ve 2+1 110 metrekare ev tiplerinin de 100’er adet olacak şekilde projeye dahil edilmesi kararlaştırıldı. Tüm ev tiplerinin sayısı değerlendirildiğinde proje kapsamında bin adedi işçilere, 200 adedi ise işçilere tahsis edilmek üzere işverenlere sunulacak. Toplamda bin 200 adet konutun yer alması hedefl eniyor” diye konuştu. Söz konusu indirimin işçilerin aylık taksit ödemelerine pozitif katkı sağlayacağını belirten Sütcü, “Cazip faiz oranlarıyla işçilere 10 yıl, 15 yıl ve 20 yıl vade seçenekleriyle ödeme planları sunmayı hedefl iyoruz. Alternatif ödeme planları sunulması, ödeme planlarına işverenlerin işçi lehine 50 ay ödeme yapması koşulunun eklenmesi de alternatif satış sistemlerinden biri olarak önerilmektedir” dedi.