Afyon mermeri 112 ülkeye ihraç edildi

Türkiye'nin mermer ve doğal taş rezervlerine sahip kenti Afyonkarahisar'da, 2015 yılında 112 ülkeye doğal taş ihracatı yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Dış Ticaret Uzmanı Hüsnü Selim Şenbabaoğlu, şehrin 2015 yılı ihracat sıralamasında 81 il içerisinde 28'inci sırada yer aldığını söyledi. 

2015 yılında Afyonkarahisar'dan 273 firmanın ihracat gerçekleştirdiğini belirten Şenbabaoğlu, "Bu rakam 2014 yılında 248 firmada kalmıştı. Afyonkarahisar'da 2015 yılında toplam 129 farklı ülkeye ihracat yapıldı" diye konuştu.

En çok ihracat ABD, Çin, Fransa, Avustralya ve Irak'a

En çok ihracat yapılan ülkelerin ABD, Çin, Fransa, Avustralya ve Irak olduğunu ifade eden Şenbabaoğlu, "Dünyanın en ünlü mermer üretim merkezlerinden biri Afyonkarahisar'dır. Dünya mermer ve doğal taş üretiminin yüzde 92'sini 10 ülke gerçekleştirmekte olup, Türkiye yüzde 11 üretim ile Çin ve Hindistan'dan sonra 3. sıradadır. Ayrıca Ekonomi Bakanlığının Doğal Taş Raporu'na göre 15 milyar metreküp olduğu tahmin edilen dünya mermer rezervlerinin 5 milyar 161 milyon metreküpü, yaklaşık yüzde 33'ü Türkiye'de bulunmaktadır. Ülkemizdeki ikinci en fazla mermer ocağı ise ilimizde bulunmaktadır. 2015 yılında Afyonkarahisar'dan yapılan doğal taş sektörü ihracatına baktığımızda yüzde 2 gerilemiştir. Bu gerileme ile ihracat değeri 177 milyon 133 bin dolar olmuştur. 2015 yılında ülkemizin doğal taş ihracat rakamı ise 1 milyar 907 milyon 225 bin dolardır. Bunun yüzde 9,28'i ilimizden olmuştur. Geçen sene ise ülkemizin doğal taş ihracatının yüzde 8,5'i ilimizden gerçekleşmişti" ifadelerini kullandı.

Şenbabaoğlu, en çok doğaltaş ihracatı yapılan ülkelerin ise 52 milyon dolar ile ABD, 24 milyon dolar ile Çin ve 21 milyon dolar ile Fransa'nın olduğunu, bu ülkeleri 8 milyon dolar ihracat yapılan Avustralya ve 6 milyon dolar ile Irak'ın takip ettiğini bildirdi.

UR-GE projesi ile ihracat artacak

ATSO tarafından 2016'da ilin mermer ihracatını artırmaya yönelik UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi) projesinin gerçekleştirileceğine işaret eden Şenbabaoğlu, şöyle devam etti:

"Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi'ne ilişkin tebliğ çerçevesinde ATSO koordinatörlüğünde ihracatçı üyelerimizin yeni pazarlara girişini kolaylaştırmak ve ihracatlarını geliştirmek amacıyla yeni bir proje başlatılması planlanmaktadır. Sektöründeki firmaları bir araya getirecek bu proje ile ihracatımızın artacağı düşüncesindeyim. Doğaltaş sektörüne yönelik olarak gerçekleştirilecek 'Afyonkarahisar Doğaltaş Sektörü Güç Birliği' projesi ile de firmaların ortak hedef ve ortak pazarlama faaliyetleri etrafında bir araya gelmeleri amaçlanmaktadır. Firmalar öncelikle ihtiyaç analizine tabi tutulacak ve bu analiz sonucuna göre gerçekleştirilecek eğitimlere katılanlara yurt dışı pazarlama, fuar katılımı ve alım heyetleri gibi ortak pazarlama faaliyetlerine iştirak etmeleri, farklı konularda danışmanlık projelerinden faydalanmaları sağlanacaktır." 

Şenbabaoğlu, projeye katılacak firmaların yüzde 75 oranında devlet desteğinden yararlandırılacağını dile getirerek, "İhracatçı firmalarımızın yeni pazarlara girişini kolaylaştırmasını hedefleyen projeye katılmak isteyen üyelerimizin odamıza başvuruda bulunması gerekmektedir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir