Başyazıcı Grup, tekstilde Ar-Ge çalışmalarının payını artıracak

Ürünlerini başta İtalya, Almanya, Portekiz, Sırbistan, Litvanya ve Romanya olmak üzere global pazarın önemli bir kısmına ihraç ettiklerini dile getiren Başyazıcı Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başyazıcıoğlu, bugün itibarıyla ürünlerini 30 ülkeye kanalize ettiklerini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tekstil sektöründe Başyazıcıoğlu Grup'un lokomotifi konumunda olan Başyazıcı Tekstil, Ar-Ge payını her geçen yıl artırıyor. 2020 yılına kadar yatırımlarının yüzde 20'sini Ar-Ge çalışmalarına ayırmayı hedefleyen firma, 2016 yılında Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına bütçeden 3 milyon TL ayırdı. 2017 yılında ise yaklaşık 5 milyon TL bütçe ayırdıklarını kaydeden Başyazıcı Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Başyazıcıoğlu, "Bu bütçenin her yıl artmasını hedefleyerek, toplam ciro içindeki Ar-Ge payını 2020 yılına kadar yüzde 20'ye ulaşmasını öngörüyoruz" açıklamasını yaptı.

Kayseri'nin yedinci, Türkiye'nin 612'nci Ar-Ge merkezi olduklarını dile getiren Mahmut Başyazıcıoğlu, 482 metrekarelik alanda kurulu olan Ar- Ge merkezinde 14'ü araştırmacı olmak üzere toplam 27 personel istihdam ettiklerini söyledi. Kayseri'nin köklü firmalarından Başyazıcı Grubu 1953 yılından beri başta gıda olmak üzere inşaat, turizm, AVM, perakende, enerji ve tekstil sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Grup, yeni dönemde tekstil, gıda ve inşaat sektörlerindeki yatırımlarına hız verdi.

Tekstil sektöründe Ar-Ge faaliyetleri ile dikkat çeken şirketleri ‘Bamen'in Başyazıcı Grubu'nun lokomotifi konumunda olduğunu dile getiren Mahmut Başyazıcıoğlu, "Yenilikçi ve dönüşüm odaklı yapımız sayesinde küresel düzeyde önemli çalışmalara imza atıyoruz. Konvansiyonel üretimin dışında yenilikçi ürünlere de ağırlık veriyoruz. Thermasoft ve Drymax olan (yüksek nem transferi sağlayan) ürünlerimiz oldukça ilgi görüyor. Bunların dışında üretimi daha zor olan ve piyasadaki rakiplerimiz ile bizim ayrışmamızı sağlayan ikili üçlü elyaf karışımları ile de hizmet veriyoruz" dedi.

"Amerika'ya ihracata başlayıp, İtalya'da ofis ve depo açacağız"

Firmalarının 2002 yılında, Kayseri OSB'deki 55 bin metrekarelik bir alanda üretime başladığını anlatan Mahmut Başyazıcıoğlu, "Bamen olarak, küresel markaların iplik tedarikçiliğini yapıyoruz. 2009 yılında faaliyete geçirdiğimiz bobin boya tesisiyle katma değerli ürünlerin önünü açtık" dedi.

Ürünlerini başta İtalya, Almanya, Portekiz, Sırbistan, Litvanya ve Romanya olmak üzere global pazarın önemli bir kısmına ihraç ettiklerini dile getiren Başyazıcıoğlu, bugün itibarıyla ürünlerini 30 ülkeye kanalize ettiklerini bildirdi. Yenilikçi ürün çalışmaları kapsamında piyasaya sürdükleri ürünlerde ise satışların devam ettiğini anlatan Başyazıcıoğlu, şöyle devam etti: "Özellikle Drymax ve Termasoft ürünlerimizden olumlu dönüşler alıyoruz. Biz de yeni ve özel ürünler geliştirerek, rekabet gücümüzü daha da artırmayı hedefliyoruz. Fark yaratmamız için ürün geliştirmemiz gerekiyor. Buna ilave olarak özellikle Amerika pazarı için geliştirmekte olduğumuz geç tutuşur ürünümüzün çalışmaları da sürüyor. Önümüzdeki dönem bu ürünümüz ile Amerika pazarına girmeyi planlıyoruz. Şu an İtalya bölgesinde çok etkiliyiz. Yakın zamanda bu bölgede ofis ve depo açmayı planlıyoruz."

Pastırmada Coğrafi İşaret Tescil sahibi firmalar arasına girdi

Bundan 64 yıl önce, et ve gıda sektörüyle üretim hayatına adım attıklarını hatırlatan Mahmut Başyazıcıoğlu, grubun amiral markası olarak Başyazıcı Et'i gördüklerini dile getirdi. Besicilikte entegre bir model benimsediklerini ifade eden Başyazıcıoğlu, markalarını yurt geneline yaymak için hazırlık yaptıklarını bildirdi. Pastırma, sucuk, kavurma, salam, füme dil, jambon ve sosis gibi geniş ürün yelpazesine sahip olan firma, halen 37 ildeki, 41 bayi ile 15 binin üzerindeki satış noktasında hizmet veriyor. Öte yandan gıda tesislerine yaptıkları yatırımların meyvelerini ‘Coğrafi İşaret' kullanım hakkını elde ederek toplamaya başlayan grup, Kayseri Ticaret Odası'nın Coğrafi İşaret Tescil sahibi olarak yürüttüğü, Coğrafi İşaretlerde Kayseri Pastırması ve Kayseri Sucuğuna KQ kodu kullanmaya hak kazandı.

Grup bünyesindeki bir diğer önemli şirketi ise Mabco İnşaat oluşturuyor. Bu firma, İstanbul inşaat pazarına da adım attı. Mahmut Başyazıcıoğlu, "İstanbul'da yeni bir oyuncu olsak da inşaat alanındaki projelerimizden elde ettiğimiz deneyimlerimize güveniyoruz. Yakın zaman içinde teslim edeceğimiz İstanbul'da farklı lokasyonlarda iki kentsel dönüşüm projemiz var. Başyapıt Erenköy'ü 2018 Nisan'da, Başyapıt Dragos'u ise 2018 Ağustos ayında teslim edeceğiz. İnşaat sektöründeki çalışmalarımıza İstanbul'dan sonra diğer illerde de yapmaya devam edeceğiz"şeklinde konuştu. Küresel bir marka olma vizyonuyla hareket ettiklerini ifade eden Başyazıcıoğlu, enerji alanında da yatırımları olduğuna dikkat çekti. Başyazıcıoğlu, BYZ Solar firması ile Nevşehir güzergâhında 3 MW'lik bir güneş enerji santrali kurduklarını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir