Çukurovalı çiftçiler patatesi tarlada bekletiyor

Geçen yıl kilogramı 1-1,5 liradan satılan, ancak bu yıl halde kilogramı 25-30 kuruşa kadar düşen patates, üreticisini üzdü. Çukurova'da çiftçi, hasat zamanı geldiği halde patatesi, fiyatı yükselir ümidiyle tarladan toplamıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çukurovalı çiftçiler, halde kilogramı 25-30 kuruşa kadar düşen patatesi, fiyatı yükselir ümidiyle tarladan toplamıyor.

Geçen yıl iç piyasada kilogramı 1-1,5 lira arasında satılan patatesin fiyatı, bu yıl Suriye, Rusya, Irak gibi ihracat pazarlarına satış yapılamadığı için kilogramda 25-30 kuruşa kadar geriledi.

Seyhan Ziraat Odası 2. Başkanı Cahit İncefikir, patates üreticisinin, oluşan pazar fiyatı nedeniyle zarar ettiğini ve bu nedenle ürününü toplamayıp beklemeyi tercih ettiğini söyledi. 

Bir çok üreticinin, ürününü hale götürdüğünde zarar edeceğini bildiği için bekleme yoluna gittiğini anlatan İncefikir, şöyle konuştu:

"Şu an üretici bir ikilem içinde. Ürününü tarlada sürüp başka ürün ekme ya da ürününü bekletip fiyatının artmasını umut etme ikilemi arasında. Şu an hallerde patatesin kilogram fiyatı 25-30 kuruş arasında seyrediyor. Tarla kirası, toplama ve nakliye ücreti maliyete eklendiğinde üretici zarar edeceğini biliyor. Bu nedenle çiftçi, fiyatlar yükselir ihtimaliyle şu an için beklemeyi uygun görüyor. Patatesi tarlada bırakıyor."

Bazı üreticilerin ürün tarladayken tarlayı sürüp başka ürün ektiğini de ifade eden İncefikir, "Bu üreticiler, mısır, soya gibi ürünler ekip patatesten elde ettiği zararı bir nebze de olsa ikinci ürünle azaltmak istiyor. Bazı üreticiler risk alıp piyasanın daha olumlu hale gelebileceğini umut ederek ürününü toplamayıp beklemeyi tercih ediyor. Şu an patates konusunda ciddi bir sıkıntı var. En çok patates alan ülkeler Suriye, Rusya ve Irak'taki problemlerden dolayı ihracatta büyük sıkıntı oluştu. Bu sıkıntının önümüzdeki dönemde de devam edeceğini tahmin ediyoruz." dedi. 

Patates üreticisi Fuat Geyik de ürününün tarlada kaldığını ve toplamayla tarlayı sürme arasında kaldığını belirterek, "Ürünümün yüzde 80'i birinci kalite. 40 dönüm tarlama 100 bin lira masraf yaptım. Eğer şu durumda satarsam elde edeceğim para 30 bin lira. Kar etmeyi geçtim masrafımı bile çıkaramıyorum. Ne yapacağımı şaşırdım. Eğer biraz daha ürünüm tarlada kalırsa çürüyecek." diye konuştu.