Erciyes Teknopark'tan 21 milyon dolarlık ihracat
Kurulduğundan bu yana yaklaşık 950 Ar-Ge Projesi ile toplamda 850 milyon TL'lik cirosal büyüklüğe ulaşan Erciyes Teknopark, yurtdışına 21 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Azerbaycan'a hizmet ihracatı yapan teknoparkın odağında; Tayvan, İngiltere ve İspanya var...
HİLAL SÖNMEZ
KAYSERİ - Kayseri ekonomisinde önemli yere sahip olan Erciyes Teknopark'ta bugün itibariyle 213 ArGe firması faaliyet gösteriyor. Kurulduğundan bu yana yaklaşık 950 Ar-Ge Projesi ile toplamda 850 milyon TL'lik cirosal büyüklüğe ulaşan teknopark, 5-9 yaş aralığında "Gelişmekte Olan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri" kategorisinde 3 yıl üst üste birincilik elde etti. Geliştirdiği programları yurtiçinde hizmete sunan merkez, yurtdışına 2017 yılına kadar toplamda 21 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Azerbaycan'a hizmet ihracatı yapan Erciyes Teknopark, firmaları ile de Tayvan, İngiltere ve İspanya gibi farklı ülkelerde işbirliklerinin oluşması adına çalışmalarını sürdürüyor.
Teknopark bünyesindeki Sera Kuluçka Merkezi, bölgede yer alan girişimci adaylarının yenilikçi ve katma değerli iş fikirlerinin ürüne ve hizmete, akabinde büyüyen şirketlere dönüştürülmesi konusunda ön kuluçka ve kuluçka hizmetleri sunuyor. Mottosu ‘fikirden şirket' olan merkez, herhangi bir fikri olmayan girişimcilik ruhu ve azmi olan kişilere özgü hazırlanmış kuluçka programı ile ticari değeri olan, yenilikçi iş fikirleri üretmeleri noktasında rehberlik ediyor.
Şu anda yaklaşık 30 bin metrekare kapalı alana sahip 5 bina ile hizmet veren ve doluluk oranı 2018 yılı başı itibari ile yüzde 90'ın üzerine ulaşan Teknopark'ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Doğan, "Azerbaycan'a hizmet ihracatı yapıyoruz. Şu an ise odağımızda Tayvan, İngiltere ve İspanya var" dedi. Sera Programı'yla birlikte iş fikri olanların şirketleşmesini ve markalaşmasını sağladıklarını belirten Doğan, "Sera Kuluçka Merkezi'nde medikal cihaz teknolojilerinden üç boyutlu yazıcı teknolojilerine, mobil oyun teknolojilerinden pil teknolojilerine kadar pek çok alanda proje yürütüyoruz. Sera'da şu ana kadar 92 ekip kuruldu" diye konuştu.
24 işlikli hangar tipi seri üretim alanı yatırım aşamasına geldi
200'ün üzerinde Ar-Ge firmasına ve 1000'e yakın nitelikli personele ev sahipliği yapan Erciyes Teknopark, bölgenin Ar-Ge ve teknoloji üssü haline geldi. Bundan sonraki süreçte istihdamın ve yürütülen proje sayısının artırılması, bölgesel kalkınmaya daha güçlü destek verilmesini amaçladıklarını ifade eden Doğan, "Şu an 24 işlikli hangar tipi prefabrik bir seri üretim alanı projesini hayata geçirmek üzere yatırım aşamasına geldik. Bakanlıktan gerekli izinleri aldıktan sonra, 2018 yılı içerisinde bu projemizi hayata geçireceğiz. Bu sayede teknolojik üretim yapan firmalarımız, üretim ölçekleri büyüdüğünde yeni oluşturulacak alanlarda üretimlere devam edebilecekler" dedi. Şu an teknoloji firmalarına üretim yapmaları için ancak ofis sunabildiklerini de kaydeden Doğan, "Firmalar, büyük ölçekli üretime geçtiklerinde bu ofis alanları yetersiz kalıyor. Bu nedenle firmalarımız bölge dışına çıkmak zorunda kalıyorlar. Firmaların teknopark teşviklerine en çok ihtiyaç duydukları anda maalesef firmalarımız bölgeden ayrılmak durumunda kalıyor. Bu duruma bir çözüm üretmek amacıyla özel bir alan tasarladık. Bu alanda firmalar büyük ölçekli üretim yapabilecek, taşıma ve nakliye süreçlerini daha rahat yapabilecek, büyük ölçekli makine çalıştırabilecek bir alana kavuşacaklar" diye konuştu.
"Mimarsinan OSB'de teknoloji geliştirme bölgesi kurmak istiyoruz"
Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi'ne şirketlerin fabrika ölçeğine gelmesi ile ilgili bir çalışma hazırlığında olduklarını söyleyen Doğan, "Mimarsinan OSB'den yer istiyoruz. Alanın belirlenmesi dahilinde buraya teknoloji geliştirme bölgesi kuracağız. Fabrika ölçekli teknoloji tabanlı firmalarımız yatırım yapacaklar. Bu model bildiğimiz kadarıyla Türkiye'de ilk olacak" dedi.
"Teknoloji üreten bir nesil yetiştirmeyi amaçlıyoruz"
Erciyes Teknopark, çocuklara yönelik kod yazımı ile ilgili de bir çalışma yürütüyor. Bu konuda da açıklamada bulunan Prof. Dr. Murat Doğan, "Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat ile beraber Türkiye'nin dijital dönüşümüne öncülük etmek ve genç nesilleri eğitimle güçlendirerek kodlama bilincini yaymak için Kayseri bölgesinde çocuklara yönelik kod yazımı eğitimlerini yürütüyoruz" dedi.