Her Enerji, kapasitesini artıracak
Her Enerji, ürettiği topraksız domates ile kapasitesini artırmayı hedefliyor.
Dilek FİDAN
KAYSERİ - Evsel atıklardan elektrik enerjisi üretmek amacıyla 2010 yılında Kayseri’de kurulan HER Enerji, 2013 yılında işletmelerinde farkındalık oluşturarak 10 bin metrekarelik alan üzerindeki domates seralarında modern ısıtmalı, topraksız tarım yapmaya başlar. Yıllık yaklaşık 500-550 ton ürün hasadı yapan firma, ürünlerini iç ve dış piyasada tüketicilerin hizmetine sunmaya başlar.
Yenilenebilir enerji kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren HER Enerji ve Çevre Teknolojileri Elektrik Üretim AŞ. Sera Üretim Müdürü Züleyha Kaya, ürünler hakkında şu bilgileri aktardı;
"10 bin metrekarelik cam seramızda topraksız tarım yaparak Altes salkım domates üretiyoruz. Elektrik üretimi esnasında motorlarda ısınan ve sıcaklığı 90⁰C olan su, eşanjörler yardımı ile seraya iletilerek seranın ısıtılmasında kullanılıyor. Bu domateslerimiz ortalama 130 gr meyve ağırlığında yüksek verime sahiptir. Güçlü bir yapısı vardır. Rengi kırmızı ve yuvarlaktır. Meyvenin salkımdan kopma noktası olmadığı için salkım üretimi için çok uygun bir çeşittir ve raf ömrü uzundur. Yıllık yaklaşık 500-550 ton ürün kapasitesine sahibiz. Ürünlerimizi iç piyasaya, talebe göre de dış piyasaya tüketicinin hizmetine sunuyoruz. Öte yandan işletmemizde ,kimyasal ilaç kullanmak yerine biyolojik mücadele, hormon yerine arılı üretim yapıyoruz. Ürünlerimiz İyi Tarım Uygulamaları (İTU) ve GLOBAL G.A.P kalite sertifikalarına sahiptir. İç pazardaki müşteri portföyümüz sertifikalı ürün satan firmalar ve bilinçli tüketicilerdir” diye konuştu.
Kaya, "İşletmemiz çevre kirliliğinin önlenmesi, evsel atıkların değerlendirilmesi, serada yapılan üretim ile ihtiyaç talebinin karşılanması ve elektrik enerjisi üretimi açısından Kayseri için önemli bir kazanımdır. Önümüzdeki yıllarda yatırım ve üretimiz kapasitemizi artırarak hem topraksız tarımın hem de organik tarımın bu bölgelerde de yapılabileceğini kanıtlamak istiyoruz. Bölge halkına iş imkanı sağlayarak , müşteriler tarafından da aranan ürün kalitesine sahip olmak istiyoruz ”diye ifade etti.
Organik tarımın faydaları hakkında bilgiler veren Kaya şunları aktardı; "Su kalitesini korumak, kimyasal ilaç kalıntılarından arındırmak, enerji tasarrufu sağlamak, tarım çalışanlarını korumak. Bunun yanı sıra ekonomik üretimi desteklemek, biyolojik çeşitliliği sağlamak, işletmedeki ve üretimdeki bütün verileri kayıt altında tutmak, kimyasal gübre ve pestisit giderlerinden tasarruf etmek gibi bir çok faydası var ”dedi.
Sektörün en büyük dezavantajını ürünün pazarlanması noktasında karşılaştıklarını dile getiren Kaya, "Tüketiciler genellikle ucuz ürünü tercih ediyor. Nerde ve nasıl üretildiği belli olmayan ürünlerin fiyatı ise ucuz oluyor. Organik tarım standartlarının belirlediği, bütün kontrol yöntemlerinin uygulanması sonucu işletmenin, ürünün ve girdinin mevzuata uygunluğu değerlendirilerek belgelenmeli. Tüketicilerimiz meyve sebze alırken muhakkak sertifikalı olan ürünleri tercih etsinler. Kalite kontrolünden geçmiş, güvenirliliği sağlanmış, pestisit(ilaç) kalıntısının olmadığı, kimyasal analizlerinin sürekli yapıldığı ve hormonun kullanılmadığı ürünleri tüketebilirler ”diye aktardı.