Kadın girişimciden 100 bin TL’ye kadar teminat istenmeyecek

Güzaltan, teminat üretmekte zorlanan kadın girişimcilere, 100 bin TL’ye kadar teminatsız kredi desteği sağlanacağını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERCAN ÜSLÜ


SAMSUN- Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın ‘Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği’ programında konuşan Frankfurt School of Finance and Management’te görevli Uzman Belgin Güzaltan, Türkiye’deki gayrimenkullerin yüzde 75’inin erkeklerin elinde olduğunu söyledi. Güzaltan, teminat üretmekte zorlanan kadın girişimcilere, bu proje kapsamında 100 bin TL’ye kadar teminatsız kredi desteği sağlanacağını açıkladı. 

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ‘Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği’ programı kapsamında bir toplantı düzenledi. 

Avrupa Birliği, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu tarafından finanse edilen programı anlatmak için Samsun’a gelen projenin danışmanı Belgin Güzaltan, kadın girişimcilere önemli bilgiler paylaştı.  

Projede finans ve danışmanlık desteğinin yanı sıra eğitim de verileceğini anlatan Güzaltan, kredi talebinde bulunan girişimcilere 100 bin TL’ye kadar teminat istenmeksizin destek sağlanacağını aktardı. ‘’Biz zaten kooperatif veya bankalardan kredi alıyoruz diyebilirsiniz’’ diyen Güzaltan, ‘’Ancak Türkiye’de gayrimenkullerin yüzde 75’i maalesef erkeklerin elinde olduğu için kadınlar teminat üretemiyorlar. Kadınlarımız da boynu bükük bir şekilde bankaya giderek,  ‘işte eşimin evini getireyim’, ‘yok kızımın bordrosunu getireyim’ gibi teminatlar üretmek zorunda kalıyorlar. Bu projede bankalar 100 bin TL’ye kadar teminat istemiyorlar. Tabi biz bankaların çalışma şekline karışmadığımız gibi kredi geçmişinizin temiz olması gerekiyor’’ şeklinde konuştu. 
İşletmelerin swot analizi yapılıyor

Kadınlar tarafından yönetilen KOBİ’lerin sürdürülebilir büyümeleri ve istihdam oluşturmaları için finansmana erişim konusunda destek sağlamayı amaçladıklarını söyleyen Güzaltan, program kapsamında ayrıca kadın işletmelerinin performanslarını daha iyi anlayabilmeleri ve gelişim alanlarını saptayabilmeleri için işletme merceği isimli online bir uygulama geliştirildiğini kaydetti. 

Bu uygulamaya web üzerinden www.kadinisletme.com adresinden ücretsiz olarak ulaşılabildiğini belirten, ‘’Uygulama programdan faydalanmak isteyen kadın işletmelerine yol gösterici niteliktedir. Bu uygulama ile işletmelerin geliştirilmesi istenen taraflar ve zayıf yönler tespit edinilebiliyor. Başka bir ifade ile işletmenin swot analizini yapılması anlamına geliyor” diye konuştu.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir