Mazaka Makine, yurtdışına faaliyetlerine odaklandı

2016 yılsonunda solar panel ve bariyer kazık çakma makinesinin üretimine başlayan firma, global pazara açılmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İKBAL FİDAN

KAYSERİ - Başta lojistik ve taşımacılık olmak üzere; kereste, bims, inşaat, çiftlikler için teleskopik mobil forklift makinaları, enerji ve karayolları için kazık çakma makinası ve enerji sektörü için güneş paneli yıkama makinası üretimi yapan Mazaka Makine; satış, servis ve yedek parça hizmeti veriyor. 2016 yılsonunda solar panel ve bariyer kazık çakma makinesinin üretimine başlayan firma, global pazara açılmayı hedefliyor. İhracat portföylerine; Mısır, Güney Kore Hindistan, Cezair ve Hollanda’yı eklediklerini söyleyen Mazaka Makina Satış ve Pazarlama Müdürü Mustafa Ertaş, “Hollanda ve Almanya’da satış ofislerimiz bulunuyor. Firma olarak tamamen yurtdışı pazarlarına odaklandık” dedi.

Farklı pazarlara yöneldiklerini vurgulayan Mustafa Ertaş, “Ağırlıklı olarak Amerika, Yeni Zelanda, Avustralya, Meksika, Irak, İran, Ürdün, Dubai, Arap Emirliklerine ihracat yapıyoruz. Bunun yanı sıra üretimini yaptığımız arazi forklifti ve mini skidloder ile inşaat, lojistik ve bahçe peyzaj işleri ile ilgili sektörlere de hitap ediyoruz. Geçen yıl ve bu yılın başlangıcında pazar ağımıza; Mısır, Güney Kore Hindistan, Cezair ve Hollanda’yı ekledik. Hollanda ve Almanya’da satış ofislerimiz var. Firma olarak sektörümüzle ilgili tüm dünya ülkelerinde kendimiz gösterip yer edinmek istiyoruz” dedi.

Yurt genelinde 10 satış bayii ve 28 servis ile hizmet veriyoruz

Yurt genelinde 10 satış bayisi ve 28 servis ile hizmet veren Mazaka Makina, iş makineleri alanında satış, servis ve yedek parça hizmeti veriyor. 2016 yılında solar panel ve bariyer kazık çakma makinesinin seri üretimine başladıkları bilgisini veren Mazaka Makina Satış ve Pazarlama Müdürü Mustafa Ertaş, “2011 yılında forklift ataşmanları seri üretimine ve teleskopik mobil forklift üretimi için de Ar-Ge çalışmalarına başladık. Teleskopik mobil forkliftin prototip aşamasını tamamladık. 2013 yılında seri üretime başladık. 2014’te Türkiye’de ilk güneş paneli yıkama makinasını ürettik. 2015 yılının ilk çeyreğinde Ar-Ge çalışmalarına başladığımız solar panel ve bariyer kazık çakma makinasını, 2016 yılsonunda seri üretime dönüştürdük. Kazık çakma makinalarını yerli ve komponentler ile ürettik” dedi.

Öte yandan 2016 yılında kazık çakma ve güneş paneli yıkama makinalarının ihracatına başladıklarını söyleyen Mustafa Ertaş, 2016 yılında toplam 55 makine, geçen yıl ise 110 makine satışlarının olduğunu kaydetti. 2018 yılı için hem iç hem de dış pazardaki hedeflerini geçen yıla göre iki kat artırdıklarını açıklayan Ertaş, her geçen gün artan kurulu güç içinde yatırımcı ve EPC firmalarına yönelik çözüm üretmek için makinelerini sürekli Ar-Ge birimi ile güncellediklerini anlattı.

Öte yandan bu yıl ürün gamına kattıkları mini loder ile sektörün birçok ihtiyacını karşılamaya aday olduklarını söyleyen Mustafa Ertaş, “Ürünümüze farklı ataşmanlar bağlayarak; güneş enerji santrallerinde; ot biçme, kablo kanalı açma, panel taşıma, çevre düzenleme gibi temel ihtiyaçları karşılayacağız. Rakiplerimizin ürünlerine göre, daha seri ve kompakt olan ürünümüzün en büyük özelliği yakıt sarfiyatı ve satış rakamıdır” diye belirtti.

“Enerji Bakanlığı, lisanssız santral kurulumunu durdurdu”

Sektör değerlendirmesi de yapan Mustafa Ertaş, en büyük problemi komponent tedariğinde yaşadıklarını söyledi. Yurtdışına olan bağımlılıktan kaynaklı yabancı markalar ile rekabet etmekte zorlandıklarına değinen Ertaş şunları söyledi: “Ülke olarak ağır sanayi hamleleri yapılmadığı sürece Avrupa standartlarına ulaşmamız çok zor. Fakat bu yıl içinde Türkiye’de özellikle Yenilenebilir enerji sektöründe Enerji Bakanlığı, lisanssız santrallerin kurulumunu durdurdu. İhaleler ile YEKA projelerine yönlendirerek lisanslı projeleri öne alıp, diğer yatırımcıları bu sürecin dışında bıraktı. Durum böyle olunca bizim de özellikle çakma makinası portföyümüz daraldı ve şirket olarak tamamen yurtdışı pazarlarına odaklandık.”

Bu konularda ilginizi çekebilir