Sanayicilerin gözü züccaciye pazarında

Türkiye metal mutfak eşya üretiminin yüzde 60'ının karşılandığı Kahramanmaraş'ta sanayiciler, 100 milyar dolarlık dünya züccaciye pazarına göz dikti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Kadir  Gülkesen, Türkiye metal mutfak eşyalarının yüzde 60'ının üretildiği Kahramanmaraş'taki sanayicilerin 100 milyar dolarlık dünya züccaciye pazarından daha fazla pay almak istediğini söyledi.

Gülkesen, yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş ve İstanbul'un metal mutfak eşya gruplarında iki büyük üretim üssü olduğunu belirtti.

Züccaciye sektörünü Türkiye açısından stratejik olarak değerlendiren Gülkesen, "Çünkü içerisinde tasarım barındırıyor. Daha yüksek fiyatta ürün satabilme imkanı olan bir sektördür. Ancak dünya züccaciye sektöründen yeterince pay aldığımız söylenemez. İhracatı artırmak için çok önemli avantajlarımız var. Çünkü dünyanın önemli cam üreticileri, porselen üreticileri, ahşap ve plastik anlamında Türkiye çok avantajlı. Dünyada büyük ölçekli firmalar burada" diye konuştu.

Metal mutfak eşyaları sektöründe Avrupa'nın en büyük firmalarının Türkiye'de bulunduğuna dikkati çeken Gülkesen, hem kalite hem de fiyat olarak güzel ürünler ürettiklerini dile getirdi.

'Avrupa pahalı, Çin kalitesiz'

Metal mutfak eşyalarının Avrupa'da çok pahalı olduğunu vurgulayan Gülkesen şöyle konuştu:

"Çin çok ucuz ama kalitesiz ürünler üretiyor. Fakat biz bu sektörde hem kaliteli hem de ucuz üretim yaparak ihracat şansımızı artıracağımızı düşünüyorum. Tabi bu sektörün desteklenmesi şartıyla. Dünyada züccaciye sektöründe yüzde 3 civarında pay aldığımızı biliyorum. Dünyanın merkezindeyiz onun için bu pay çok az bir oran. Çok yukarılara çekme imkanımız var. İstanbul ile işbirliği yaparak çok önemli başarılara imza atabileceğimizi düşünüyorum. Züccaciye sektöründe dünyada 100 milyar dolarlık bir pay var. Bu pazardan ciddi bir pay alabiliriz. Çünkü dünyanın merkezindeyiz."

Türk üreticilerinin ve ihracatçılarının gece gündüz çalışıp Güney Amerika'dan Güney Afrika'ya kadar bir çok ülkeye ürün gönderdiğini ifade eden Gülkesen, "Ülkemizin konumu itibarıyla çok ciddi bir avantajımız var. Çin'den bir ürün 1 ayda buraya gelme şansına sahipken, biz 3-5 günde 3 saatlik uçuşla bir çok ülkeye ürünümüzü ulaştırabiliyoruz. Bizde de tasarım ve model öne çıktığı için aslında bu konum çok önemli bir avantaj" diye konuştu.