Fikirtepe mayısta hareketleniyor

Ali Nuhoğlu, “Şu anda Fikirtepe’de net olmayan hiçbir konu yok. Firmalar proje onay aşamalarını daha fazla hızlandırdılar. Nisan sonunda şiketler projeleri uygulama sürecine girecek” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Leyla İLHAN
 
İSTANBUL - Fikirtepe’deki dönüşüm çalışmalarında son aşamaya gelindi. 20 bin konutun yıkılarak yerine 50 bin konutun yapılacağı bölgede mevzuat sorunları aşılırken, nisan ayı içinde 10 adada inşaatların başlaması bekleniyor. Fikirtepe’de 30 dönümlük iki ada üzerinde yapacakları 1500 konut, ofisten ve ticari alanlardan oluşan karma proje için anlaşmaların tamamlandığını kaydeden Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, bir adada yüzde 100 anlaştıklarını diğer adada ise anlaştıklarını sadece veraset intikalleriyle ilgili sorunları çözmeye çalıştıklarını söyledi.
 
Fikirtepe’de belediyenin imar durumunun tam olarak netleştiğini söyleyen Nuhoğlu, “Şu anda Fikirtepe’de net olmayan hiçbir konu yok. Çekme mesafeleri, yol mesafeleri hepsi netleşmiş durumda. Firmalarda proje onay aşamalarını daha fazla hızlandırdılar. Nisan ayından sonra kademe kademe projeleri uygulama sürecine girecekler” diye konuştu.
 
Dönüşüm için verilen süre 2015’de bitiyor
 
Fikirtepe’nin bir bataklık olduğu iddialarının da artık yersiz olduğunu anlatan Nuhoğlu, “Bir
yıl önce belki bu düşünülebilirdi. Artık gelinen nokta itibariyle mevzuat açısından belirsiz bir şey yok, firmalar ve belediye net. İmarla ilgili belirsiz olan hiçbir konu kalmadı. E-5’e bakan kısımda bir sıkıntı yok. Bizim firmamız, Anka, Teknik Yapı, Taş Yapı, Baysaş, VaryapVarlıbaş, Selimoğlu gibi firmalar ya anlaşmalarını bitirdi ya da bitirme noktasına getirdi. Önümüzdeki 2-3 ayda yaklaşık 10 adada 12 bin ile 16 bin konutta dönüşüm başlayacak” dedi. Büyükeşehir Belediyesi’nin firmalara verdiği sürenin 5 yıl için geçerli olduğunu aktaran Nuhoğlu şunları söyledi: “Meclisin verdiği imar dönüşüm amaçlı ve sadece 5 yılı kapsıyor. Eğer bu süre sonunda kamu ve özel sektör olarak biz başaramazsak zaten verilen bu imar geçersiz duruma geliyor. Ancak birçok kişi için özel sektör daha avantajlı olduğu için bu süreçte özel sektörle çok hızlı anlaşıp süreci bitirecek gibi görünüyor.”
 
Yıkılanın yerine 50 bin konut yapılacak
 
Fikirtepe’de yıkılacak konut sayısının 20 bine yakın olduğunu ifade eden Nuhoğlu, yıkımdan sonra bölgede 50 bin yeni konut yapılacağını söyledi. Bölgede verilen yükseklik sınırının 80 metre olduğunu bunun da 20 ile 30 katlı bina yapılması anlamına geldiğini ifade eden Nuhoğlu, “Firma olarak bizim yapacağımız proje 26-27 katlı olacak. Projenin yüzde 45’i bize kalacak, yüzde 55 ise arsa sahibine olacak şekilde anlaşma yaptık” dedi. Nuhoğlu, projenin yatırım tutarının 300 milyon TL’nin üzerinde olacağını kaydetti.
 
Fikirtepe’de fiyatlar Bağdat Caddesi’yle yarışacak
 
Dönüşümle birlikte bölgedeki fiyatların Bağdat Caddesiyle yarışacağını aktaran Nuhoğlu, Fikirtepe’nin konut piyasasının merkezdeki yeni yüzü haline geleceğini ve İstanbul’da en büyük talep alan bölgelerin başında geleceğini kaydetti. Konutla ilgili yeni projelerini yine Fikirtepe bölgesinde yapmayı düşündüklerini aktaran Nuhoğlu, bölgedeki konutların metrekare satış fiyatlarının 5 bin TL ve üzerinde olacağını belirtti. Nuhoğlu, bölgedeki konutların bitmesiyle bu rakamın 6 -7 bin dolarlar seviyesine geleceğini öngördü.
 
Çeperlerden dönüş başladı, merkezi yerlerde projeler yapılsın
 
Bundan sonraki süreçte talep ve lokasyonun önemli olacağını, bu nedenle firmaların Fikirtepe gibi merkezi lokasyonlarda yer almalarını öneren Nuhoğlu, “Kurtköy, Bahçeşehir gibi yerlerde proje yapacaklarına merkezde 200-300 konut yapmak daha doğru diye düşünüyorum. Dönüşümde artık merkezi bölgelere olacak gibi görünüyor. İnsanlar bir dönem sitelere dayalı yaşantıyı benimsediler. Oralara gittiler, ancak oradaki yaşam insanları rahatsız etmeye başladı. Bu nedenle merkezlere doğru bir dönüş süreci yaşanacak” değerlendirmesinde bulundu.