Kampanyalar orta gelirliyi heveslendirdi

Kampanyalar ve faiz indirimiyle pazara moral geldiğini belirten Gizem Moral Kunter, “Böylelikle bu kesim ev alabileceğini psikolojik olarak hissetti ve fiyat olarak daha uygun olan ikinci ellere yönelmeye başladı” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Leyla İLHAN

Gayrimenkul sektöründe 2017 yılında birinci el projelerin satışının arttığını ancak hala ikinci elin gerisinde olduğunu belirten Emlakjet. com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, bunun nedenlerini şöyle anlattı: “Sıfır projelerde fiyatlar çok yüksek seyrederken esas ihtiyaç ise hala orta gelir seviyesinde.

Kampanyalar ve faiz indirimiyle pazara moral geldi. Böylelikle bu kesimin de ev alabileceğini psikolojik olarak hissettiği için fiyat olarak daha uygun olan ikinci ellere yönelmeye başladı.”

Dolayısıyla birinci elin rüzgarının ikinci eli de etkilediğini aktaran Kunter, “Bu yılın ilk üç ayında ikinci el satışları yüzde 10 artarken, sıfır projelerde bu oran yüzde 4 oldu” değerlendirmesini yaptı. İstanbul’da yeni projelerde talebin İstanbul’un çeperlerine kaymaya başladığını da anlatan Gizem Moral Kunter, “Buralarda arsa stokunun olması proje firmalarını çekti. Dolayısıyla, Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir, Arnavutköy, Maltepe, Kartal, Tuzla gibi bölgelere inanılmaz talep var. İstanbul’da yatırımın dönüş süresi 20 yılları bulurken, bu bölgelerde ise 15 yıllara kadar dönmesi de bir cazibe unsuru oldu” dedi.

Aramayı 2 kilometrelik alanda yapabiliyor

Kentsel dönüşümün yapıldığı bölgelerin ise şehrin merkezinde olduğunu ve metrekare bazında daha pahalı olduğunu aktaran Kunter şunları söyledi:

“Bu bölgelerde daha çok Y jenerasyonuna yönelik daha küçük ve daha akıllı işler yapılıyor.”

Emlakjet.com, bünyesinde Kariyer net, Cimri, Sigortamnet, hangi kredi, arabam.com gibi siteleri bulunduran İLab Holding tarafından 2014 yılında satın alındıktan sonra hızlı bir gelişme dönemine girdi. 2016 yılının kendileri için çok geçtiğini aktaran Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, geride kalan yılda geliri üçe ve müşteriyi de ikiye katladıklarını söyledi.

2016 yılında müşteri ihtiyaçlarını gidermek için birlikte arama, ilan karşılaştırma, ulaşım gibi bir çok yeni ürün ve servis çıkardıklarını belirten Kunter, “Buna ek olarak konutun yer aldığı bölgedeki sokak görünümünü ekledik. Arama deneyimini kolaylaştırdık. Normal ilan portallarındaki il ilçe, semt ve fiyat gibi 5-6 adımdan geçerek istediğiniz ilana gidersiniz. Emlakjet’te ise aradığınız ilanı sadece yazarak örneğin Beşiktaş 2+1 yazarak veya bir öğrenci iseniz İstanbul Üniversitesi yazarak üniversitenin 2 kilometre çevresindeki ilanları istediğiniz kriterde seçebilirsiniz” dedi.

Yatırım yapılan bölgeyi de tanıtacak

2016 yılından bu yana ziyaretçi sayısını 2.5 kat artırarak ayda 7 milyona çıkardıklarını anlatan Gizem Moral Kunter şöyle konuştu: “Sitede yer alan emlak ofislerinin sayısını ikiye katladık. Çünkü içerik önemli. Siteye giren biri aradığı bölgede aradığı nitelikte ilan bulması önemli.” Aynı zamanda siteye giren ilanların başlığından resim sayısı ve açıklamalarına kadar bir editöryel denetimden geçerek siteye girdiğini ifade eden Kunter, “Çünkü başlığı doğru yazılan ilandan yüzde 50 daha fazla geri dönüş alıyoruz” diye konuştu.

Emlak ofislerine jethat verdiklerini anlatan Kunter, 14 bine yakın kişinin jet hat sahibi olduğunu bu ürünle emlakçıların işlerini ne kadar düzgün yapabildiklerini de takip ettiklerini söylerken aynı zamanda bu hatla emlak ofisine bir digital sekteter vermiş olduklarını belirtti. Türkiye’de emlakın bir yatırım haline geldiğini belirten Kunter, “Ayrıca herkes çocuklarına bir ev bırakmak istiyor.

Ancak bu ilgiye rağmen portallerde arama deneyimi zor ve karışık. Ayrıca nereye yatırım yapsın konusunda çok düzgün bilgilerde yok. Biz yakın zamanda ilanın yanına bölge raporlarını da ekleyeceğiz” diye konuştu. Gizem Moral Kunter, emlakjet’in bu gelişiminin yabancı yatırımcıların dikkatini çektiğini ve satın alma teklifl eri aldıklarını dile getirererek, “Bu teklifl eri de değerlendiriyoruz” yorumunu yaptı.

Sıfır projeleri de satmaya başladı

Emlakjet’te 500 bine yakın ev ilanı yayınlandığını belirten Gizem Moral Kunter, bunların yüzde 90’ın ise ikinci el olduğunu söyledi. Kunter, sıfır projelerle ilgili yeni bir sayfaları da olduğunu anlattı. Kunter, “Burada da her bölgeden 1000’nin üzerinde konut projeleri var. Bunların 653’ü İstanbul’daki projeleri olurken, 124 adeti Ankara projelerinde, 85 adeti ise İzmir projelerinde, 21 adeti Bursa gibi projelerde yer aldı” dedi. İstanbu’un çok fazla proje barındırması nedeniyle satışlarda önde gittiğine işaret eden Kunter, son zamanlarda Bursa’nın çok fazla öne geçtiğine dikkat çekti. Hem birinci el hem de ikinci el projelerde giderek yükelen bir grafik izleyen kentin bu gelişiminde sahip olduğu arsa stokunun etkili olduğunu anlatan Gizem Moral Kunter, İzmir’in yatırımlık yeni projelerle son bir iki yılda öne çıkmaya başladığını ifade etti.