Kone, 1 milyon asansörünü bulut teknolojisine taşıyor

Türkiye'de 30 yıldır faaliyet gösteren Kone Asansör, 2020 yılına kadar dünya genelindeki 1 milyon asansörünü bulut teknolojisine taşıyacak. Böylece asansörde kalma olayları daha az yaşanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEYLA İLHAN

Finlandiya'da 1900'lü yılların başında kurulup bugün asansör ve yürüyen merdiven alanında dünyanın ilk 4 firması arasında yer alan Kone Asansör, 1 milyon asansörünü bulut teknolojisine taşıyor. Dünya genelinde 7.5-8 milyar euro ciro yapan ve 50 bin çalışanı bulunan Kone Asansör, 1986 yılından bu yana Türkiye pazarında da yer alıyor.

Kone Asansör Türkiye Genel Müdürü Haldun Ulusoy, sektörde bulut teknolojisinin geliştiğine dikkat çekerek, "Bulut teknolojisi ile birlikte tüm asansörler birbirine bağlanıp merkezden izlenebiliyor. Uzaktan önleyici bakım ve değişimlerin yaygınlaşmasını sağlayan sistem ile son kullanıcıya raporlar halinde bilgiler aktarılacak. Uygulama 3-5 yıl içinde bu neredeyse cep telefonu gibi günlük hayatın bir parçası olacak" dedi. "Böylece asansör yağlanması azaldığında yağlama yapın, yahut şu parça eskiyor buna bakın gibi bilgiler verecek" diyen Ulusoy, "Önleyici bakımın öne geçmesiyle, arza oluşmadan zamanında müdahale edileceği için arza oranları ve asansörde kalma olayı azalacak. Bakım masrafları da düşecek" bilgisini verdi. Kone olarak, 2020 yılına kadar 1 milyon ekipmanlarını bulut teknolojisine aktarmayı planladıklarını belirten Ulusoy, "Bazı ülkelerde deneme amaçlı çalışmalar yaptık. Böylece 2020 yılında global pazardaki asansörlerimizin yüzde 80'ini bu sisteme aktarmış olacağız" dedi.

Türkiye'de çift haneli büyüyoruz

Dünyanın 100'e aşkın ülkesinde diret ya da distribütörleri aracılığıyla yer aldıklarını, Türkiye'ye 1986 yılında ortak girişimle giren Kone'nin bu tarihten 10 yıl sonrada yüzde 100 Kone olarak Türkiye'de çalışmaya başladığını ifade eden Ulusoy, Türkiye'deki pazarın büyümesiyle birlikte Türkiye'de son 10 yılda ciddi bir büyüme gerçekleştirerek, yüksek çift haneli büyüme ortaya koyduklarını söyledi. Dünyada yıllık asansör tüketiminin 750 bin adet olduğunu, bunun 500 binin ise Çin'de gerçekleştiğini kaydeden Ulusoy, Türkiye'nin de son yıllarda giderek önem kazanan bir pazar haline geldiğine işaret etti. Ulusoy şöyle konuştu: "Türkiye yeni ekipman satışında Avrupa'da ilk 5'te yer alıyor. Yıllık 30 bin ile 50 bin arasında yeni asansörün kullanıma girdiğini tahmin ettiğimiz Türkiye pazarında, bakım parkı konusunda 350 bin 500 bin arasında bir kullanım olduğunu tahmin ediyoruz."

Türkiye'yi merkez yaptı, 30 ülkeyi Türkiye'den yönetiyor

Kone olarak Türkiye pazarını önemsediklerini bundan dolayı son 5 yılda sürekli Türkiye'ye yatırım yaptıklarını anlatan Haldun Ulusoy, artık Türkiye'yi bir merkez olarak gördüklerini kaydetti. Türk cumhuriyetleri, Balkanlar, Afrika'daki 30 ülkenin genel müdürünün Türkiye'ye yerleştiğini aktaran Ulusoy, "Jeopolitik konumun yanı sıra Türk Havayolları'nın birçok noktaya uçuş yapması etkili oldu. Ayrıca Türkiye'de büyük projeler için merkez kurduk. Bu da Türkiye'deki pazarın öneminin bir göstergesi" diye konuştu. Asansör pazarını etkileyen gelişmelere de değinen Ulusoy, şehirleşme ve güvenlik anlayışının da pazarı etkileyen bir unsur olduğunun söyledi. Asansörün, çok fazla standartı olan ve o standartların takip edilmesi gereken bir cihaz olduğuna dikkat çeken Haldun Ulusoy, "Arabayı sürmek için bir ehliyet gerekiyor ve arabaya mutlaka bakım yaptırıyoruz. Şirketler genelikle arabaları 2-3 yıl sonra değiştirirken, şahsi araçlar ise 5-10 yıl kullanılıyor. Bir asansörün ömrü ise ortalamada 25 ila 30 yıl arasında. Bu süreden sonra değiştiriyoruz. Çünkü asansöre bugün yaşlı insanda, 7-8 yaşındaki çocuk da biniyor. O yüzden güvenlik çok fazla önemli bir unsur ve giderek de önemi artıyor" dedi. Türk insanının zenginleşmesiyle birlikte daha kaliteli ürünlere yönelmeye başladığını aktaran Haldun Ulusoy, "Eskiden sadece en ucuz olan tercih edilirken, şimdi uygun fiyatlı olmasının yanı sıra dizayn, hız, iç tasarım, uzun süreli bakım hizmeti verilmesi gibi detayları talep ediyorlar" diye konuştu.

Türkiye'de firma satın alacak

Türkiye asansör pazarında 2'nci konumda olduklarını düşündüklerini aktaran Haldun Ulusoy, 6 yıl önce Türkiye'de yerli bir firmayı satın aldıklarını kaydederek, Türkiye'de satın alma imkanlarını da araştırdıklarını söyledi. Yönetmelikler ve sorumlulukların ciddi derecede arttığını ifade eden Ulusoy, "Buna uygun düzgün bir şirket bulduğumuzda satın almaya hazırız. Şu anda 2 tane yeni alım üzerinde çalışıyoruz. Onları bu yıl içinde tamamlamayı düşünüyoruz. Ancak bunlar küçük alımlar şeklinde. Ayrıca üretimi kapasitesi ve bakım parkı olan büyük satın alma imkanlarını da araştırıyoruz" açıklamasını yaptı.