Konutta trend “yeşil bina”da yaşamak!
Artık ev sahibi olmak isteyenlerin dikkat ettikleri kriterlerden biri de yeşil binada yaşayabilmek. Son yıllarda bir trend haline gelen yeşil binalarda yaşamak hem enerji hem de ekonomik tasarruf sağlıyor. İşte 'yeşil bina' olabilmenin 8 kriteri...
Yeşil bina; bir binanın planlanmasından inşaat aşamasına kadarki süreçte kaynaklarını çevre ve topluma duyarlı ve verimli bir şekilde kullanmasıdır. Konut projesinin yeşil bina kategorisinde yer alabilmesi için doğa dostu bir sertifikaya sahip olması gerekiyor.
Türkiye’ye özel yeşil bina sertifikası!
Türkiye’deki konut projelerinde “yeşil bina” olabilmek için ağırlıklı olarak LEED (ABD) ve BREEAM (İngiltere) sertifikaları tercih ediliyor. Bunların yanı sıra CASBEE (Japonya) ve DGNB (Almanya) sertifikaları da bulunuyor. Bunun yanış ıra geçtiğimiz yıl Türkiye koşullarına en uygun olduğu belirtilen yeşil bina sertifikasyon sistemi SEEB-TR de oluşturuldu. Yeşil bina sertifikaları; binanın yalıtımdan, karbondioksit salınımına ve toplu taşıma ulaşıma yakınlığına kadar birçok kriteri kapsıyor. Yeşil binalar kredi notları ise şu şekilde; 45-65 arasında “onaylı yeşil bina”, 65-75 arasında “iyi yeşil bina”, 75-85 arasında “çok iyi yeşil bina”, 85 ila 100 arasında ise “mükemmel bir yeşil bina”.
“Yeşil bina” olabilmenin 8 kriteri
Peki, yeşil bina kriterleri nelerdir? Bir bina nasıl “yeşil” kategorisine girebilir? İşte yeşil bina olabilmenin kriterleri...
1. Yapı henüz proje aşamasındayken arazi yapısı, eğim ve verimi ölçülür.
2. Yeşil binalarda yapının nasıl enerji sağlayacağı ve harcayacağı enerji simülasyonu yapılarak görülür. Ve buna göre tasarlanır.
3. Binanın sağlık ve konfor sınıflandırmasında her odanın alması gereken ısı değeri belirlenir.
4. Yağmur suları geri dönüştürülür ve klima suları değerlendirilir.
5. Yapı inşa edilirken kullanılan malzemelerin doğa dostu ve dönüşebilir olmasına dikkat edilir.
6. Projedeki güvenlik sistemi, spor ve dinleme alanları, ulaşım şekilleri de önemli bir kriter olarak yer alır.
7. Yeşil binalarda periyodik bakım ve bunun sürdürülebilir olması önemli bir kriterdir.
8. En önemli kriterlerden biri de binanın sisteminde teknolojik yeniliklerin kullanılmasıdır.
Kaynak: Zingat.com