Konutta, yabancılara satışı katlayacak 2 öneri

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, gayrimenkul sektörünün döviz kazandırıcı sektörlere verilen desteklerden yararlanması ve yabancılara 100 bin dolara 5 yıllık oturum verilmesi durumunda yabancıya konut satışının katlanarak artabileceğini söyledi. (Aysel Yücel)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

Gayrimenkulcüler konut satışlarında yabancı alıcılara odaklandı. EgeYapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, konut satışlarında yabancı payının henüz çok düşük seviyelerde olduğunu belirterek, devletin atacağı iki önemli adımla bu oranın kısa sürede katlanarak artabileceğini söyledi.

Kabadayı, gayrimenkul sektörünün döviz kazandırıcı sektörlere verilen desteklerden yararlanması ve yabancılara 100 bin dolara 5 yıllık oturum verilmesi durumunda yabancıya konut satışının katlanarak artabileceğini vurguladı.

Yabancılara yönelik departman kurdu

Sektörün önde gelen temsilcilerinden EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, diğer birçok firma gibi Türkiye’de konut satışında yabancı payını artırmaya odaklandıklarını belirterek, “Türkiye’de yabancıya satış 4.5 milyar dolarla henüz emekleme aşamasında. 250 bin dolara vatandaşlık verilmesi konusu henüz yeterli etkiyi yapmadı. Bunun satışlara yansımasını önümüzdeki yıllarda daha fazla göreceğiz. Çünkü bu konuda müşterinin kafasında sorular vardı. Biz de şirketimizde yabancılara yönelik ayrı bir departman kurduk, burada yabancı menşeli 6 çalışanımız var” dedi.

“Dubai’deki iş adamlarını Türkiye’ye çekebiliriz”

Brezilya’da da konut karşılığı vatandaşlık verilmeye başlandığını aktaran Kabadayı, ancak orada iki ayrı program yapıldığını, dış kısımlarda kalan küçük şehirlerde daha uygun fiyata ev alınarak vatandaşlık verebildiğini söyledi. Türkiye’de de farklı uygulamalar yapılabileceğine dikkat çeken Kabadayı, “Türkiye’de 250 bin dolara vatandaşlık verilirken, mesela 100 bin dolara da 5 yıl oturum verilebilir. Bu yapılırsa çok sayıda yabancının ülkemizi tercih edeceğini düşünüyorum. Burada ev alarak oturum alan bir kişi ülkede yapacağı yatırım ve harcamalarla ekonomiye de önemli bir katkı sağlayacaktır. Mesela Dubai’de Afgan, Suriyeli, Yemenli birçok büyük iş adamı çalışma izni konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Çeşitli teşviklerle onları Türkiye’ye çekebiliriz” diye konuştu.

“Teşvik verilirse, yabancı payı 12 milyar dolara çıkabilir”

Türkiye’de yabancıya konut satışını artıracak bir diğer adımın ise döviz kazandırıcı sektörlere verilen desteklerin gayrimenkulcülere de verilmesi olduğunu söyleyen Kabadayı, “Gayrimenkul artık döviz kazandırıcı bir sektör haline gelmeye başladı. Bu nedenle diğer döviz kazandırıcı sektörlere verilen desteklerden bizim de yararlanabiliyor olmamız lazım. Mesela bir firma yurtdışında ofis açtığında desteklenmesi lazım. Sektöre verilecek birtakım desteklerle yabancıya satış çok rahatlıkla 10-12 milyar dolarlara kadar çıkabilir” diye konuştu.

Kabadayı ayrıca, şu anda ev almanın en doğru zaman olduğunu vurgulayarak, “Hem fiyatlar çok uygun hem de tüketici için sıfır faizle finansman desteği sunan çok sayıda kampanya var “ dedi.

Ankara ve İzmir’de fırsat kolluyor

Ege Yapı’nın devam eden projelerine değinen İnanç Kabadayı, “Kağıthane’de 950 milyon TL proje bedeli olan Kordon İstanbul devam ediyor. Ayrıca, Yedikule’de Emlak Konut ile hasılat paylaşımı olan yaklaşık 40 dönüm arazide projemiz var. 150 yıllık binaların da olduğu eski yapıları otele çeviriyoruz. Bu projenin hasılat değeri ise 700 milyon TL. Çekmeköy’de ÇamlıYaka Konakları projemiz var. Ayrıca Hasköy ve Ataşehir’de de projelerimiz mevcut” dedi. 2019’da Şehir dışına açılacaklarını belirten Kabadayı, “İzmir ve Ankara gibi illerde fırsatlar kolluyoruz” dedi. Kabadayı, 2019’da en az iki lansman yapacaklarının da altını çizdi.