'Türkiye enerjide merkez olma yolunda ilerliyor'

3 dönem kuralı nedeniyle 7 Haziran seçimlerinde aday olmayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

KAYSERİ - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin (EMD) Kayseri’de düzenlediği toplantıda, bakanlık yaptığı dönemde Soma ve Ermenek facialarını başarısızlık olarak nitelendirdi. Yıldız, TANAP başta olmak üzere yürütülen büyük projeleri de bakanlığının en iyi uygulamaları olarak anlattı.

Bakan Yıldız, Ekonomi Muhabirleri Derneği Başkan Yardımcısı Hüseyin Gökçe’nin açılış konuşmasının ardından 1 Mayıs’ta Türkmenistan’da AB ve Azerbaycan’ın da dahil olduğu 4’lü görüşme toplantısına ilişkin bilgi verdi. Burada bir deklarasyon imzalandığını belirten Yıldız, Türkmen gazının TANAP’ın kapasitesini arttıran müstakil bir hattan da aktarılabileceğini söyledi. Yıldız, “Önemli bir miktarın 30 milyar metreküplük 2020 sonrasına projeksiyon yapılan bir yapıyı Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşımak hedefini gerçekleştireceğiz” dedi.

Yıldız, kaynak çeşitliğinde Türkmenistan’ın da yer almasını istediklerini kaydetti. Çalışma Grubu’nun temmuz ayı sonuna kadar raporlarını sunacağını bildiren Yıldız, “Hedeflerimizde Rusya Federasyonu, Azerbaycan, İran ve bundan sonra Türkmenistan’la doğalgaz boru hattı sonra Irak’la ilgili işlemler ve Doğu Akdeniz gazlarıyla ilgili temel başlıklar. Türkiye’nin ciddi bir merkez olmasını bu tür projeler önemli katkı sağlayacak” diye konuştu.

İran’la yapılan tahkim müzakerelerinin bittiğini, Türkiye’nin en pahalı doğalgazı İran’dan aldığını söyleyen Taner Yıldız, tahkimden alınan paranın bir kısmının KDV ve gümrük borçlarına gideceğini, kalanının da Hazine’ye aktarılacağı bilgisini verdi.

Bakan Yıldız, Türk Akımı ile ilgili projeyle yapılması gerekenlerin müzakere edildiğini ifade ederek “Ana belirleyici olan Türkiye’nin alacağı 15.7 milyar metreküp doğalgazın yanı sıra 63 milyar metreküplük gaz. O kısmın tarafı biz değil. AB ile Rusya arasındaki doğalgaz. Karar verecek olanlar onlardır” diye konuştu.

Başkanlık sistemine mutlaka geçilecek

Türkiye’nin başkanlık sistemine eninde sonunda mutlaka geçiş yapacağını ifade eden Bakan Yıldız, “Türkiye gelişen büyüyen yapısıyla birlikte eğer hedeflerine ulaşmak istiyorsa başkanlık sistemini mutlaka getirmeli" dedi. Cumhurbaşkanlığı danışmanı Binali Yıldırım’ın koalisyonla ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, koalisyonla ilgili bir tereddüt görmediğini ifade ederek “7 Haziran'a yaklaştıkça AK Parti'ye rağbet edeceğine inanıyorum. Son 2 haftada 3-3.5 puanlık artış oldu” diye konuştu. 7 Haziran’dan sonraki ilk seçimin 2019 yılında yapılacağını belirten Yıldız, HDP’nin baraji aşamayacağını AK Parti’nin yüzde 48 civarında bir oy oranıyla tek başına iktidar olacağını öne sürdü. CHP’nin mazot fiyatlarıyla ilgili vaatlerinin gerçeği yansıtmadığını belirten Taner Yıldız, rafineri çıkış fiyatının 1.21 lira değil, 1.41 lira olduğunu, 42 kuruşluk bayi ve dağıtım maliyetinin eklenmesiyle rakamın 1.80 liranın üzerine çıktığını anlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir