7 bin MW'lık kömür santrali ihalesi yapılacak

Enerji Bakanı yıl sonuna kadar yeni santral ihaleleri açacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


BOLU - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Yerli kömürde bir yıl içinde en az 6-7 bin megawata karşılık gelecek santrali ihale etmiş olacağız" dedi.

Türkiye'nin yerli kömürle alakalı her yatırımın doğalgaz ithalatını ve büyümede doğalgazın payını azaltacağını vurgulayan Bakan Yıldız, şunları kaydetti: "Bizim şu anda rezervlerimiz itibariyle (Konya-Karapınarda, Afşin-Elbistan, Soma ve Tunçbilek ile Trakya'da) 17 bin MW civarında harekete geçireceğimiz yerli kömür kaynaklarımız var. Finansman yapısı konusunda şu anda '8-10 bin MW'nin finansmanı hazır' dememiz erken olur. Ancak yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından yerli kömürümüze rağbet çok fazla. Yerli kömürde bu yıl en az 6-7 bin MW karşılık gelecek santrali ihale etmiş olacağız. 2023 yılına kadar hedefimiz 17-18 bin MW civarında yerli kömürden elektrik üretebilmek. Bunun da yatırım karşılığı 25-26 milyar doları buluyor."

Yıldız, "Elektrik tüketiminde rekor kırıldı. 37 bin MW'nin üzerine çıkıldı. Bizim hala 2 bin, hatta zaman zaman 3 bin MW civarında arz fazlamız var. Şu anda herhangi bir sıkıntı yok" dedi. Bakan Yıldız, Aksa Enerji tarafından Bolu'nun Göynük ilçesindeki termik santralin temel atma töreni öncesinden basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Elektrik tüketim rakamlarının Türkiye'nin büyüme rakamlarından daha fazla büyüdüğünü belirten Yıldız, "Elektrik tüketiminde rekor kırıldı. 37 bin MW'nin üzerine çıkıldı. Bizim hala 2 bin, hatta zaman zaman 3 bin MW civarında arz fazlamız var. Şu anda herhangi bir sıkıntı yok" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir