Akaryakıtçılar istasyon kapatmaya hazırlanıyor

Akaryakıt istasyonu sahipleri, kâr paylarının artırılması, ana dağıtıcı ile bayi arasında daha adil kâr paylaşımı talebiyle istasyon kapatma eylemine hazırlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KARA

Akaryakıt sektöründe hareketli günler yaşanıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) bahar aylarında devreye soktuğu tavan fiyat uygulamasından sonra, geçtiğimiz haftalarda açıkladığı yeni fiyatlandırma metodolojisi, hem ana dağıtıcılar hem de özellikle istasyon sahiplerin tepkisini çekti. Yeni fiyatlandırma yöntemi, bir nevi kalıcı tavan fiyat uygulaması olarak da nitelendirilirken, istasyon sahipleri daha çok kar payının ana dağıtıcı ve bayiler arasında adaletsiz şekilde dağıtılmasından rahatsız. Akaryakıt istasyou sahiplerinin tepkileri, sektördeki iki örgütü harekete geçirdi. 8 bine yakın istasyon sahibinin üyesi bulunduğu Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) ile sektördeki bir diğer örgütlenme olan Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) tarafından Ankara’da önceki gün (29 Kasım 2014) Ulusal Bayi Toplantısı düzenlendi. Toplantıdaki tepkiler çoğunlukla, tavan fiyat uygulaması kararını alan ve yeni fiyat formülasyonunu devreye sokan EPDK’ya yönelikti. PÜİS ve TABGİS yetkilileri, sektörün sorunlarının bir an önce çözülmesi çağrısında bulundu. Bayi kârlarının yükseltilmesini talep eden PÜİS Genel Başkanı Muhsin Alkan, bayilerin durumunun düzeltilmemesi halinde istasyonların kapanabileceğini söyledi. 

‘Bayiler ayakta duramaz’ 

PÜİS Genel Başkan Yardımcısı ve genel başkan adayı Fesih Aktaş, sektördeki durumu, toplantının muhtemel sonuçlarını ve bundan sonraki hedeflerini DÜNYA’ya anlattı. Son yapılan düzenlemelerin, zaten zor durumdaki bayileri ayakta duramaz noktaya getirdiğini ifade eden Aktaş, “Günlük ortalama bin 600 litre akaryakıt satan bayinin, 18-20 kuruş kâr payı ile yaşayabileceğini düşünmek, yani ekonomiyi bilmemek, serbest piyasanın ne olduğunu bilmemektir. Bu rakamlarla istasyonlarımızın anahtarlarını verelim onlar çalıştırsın. Belki o zaman insafa gelirler” dedi. 

Konuşarak çözülemez mi? 

Dile getirilen taleplerin yerine getirilme ihtimalini sorduğumuz Aktaş, bugüne kadar yetkililere çeşitli ortamlarda sorunlarını dile getirdiklerini kayderek şöyle konuştu: “Birebir görüşmelerde, ziyaretlerde, kabullerde bize hep 'haklısınız' denildi. Ama söylemleriyle yaptıkları birbirini hiç tutmadı. Artık sözün bittiği yer burası. Şimdi söz, konuşma, yazı çare değil. Çare hizmetten gelen gücümüzü kullanarak istasyonları kapatmak. Başka bir alternatif bırakılmadı bize.”

Bir iyileştirme yapılırsa, bunun gereğini yapacaklarını kaydeden Aktaş, “Vatandaşları mağdur etmeyiz. Ama mağduriyetlerimiz artık sona erdirilmeli. Bunu hatırlamalarını arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

200 bin pompacıya işsizlik tehdidi 

Aktaş, sektörde sadece pompacı olarak çalışan sayısının yaklaşık 200 bin olduğunu, bayilerin ifl as etmesi ya da kepenk indirmesi halinde çok sayıda insanın işsiz kalacağını söyledi. Ülkede istasyona ihtiyaç varsa, ifl as edecek ya da kapanacakların yerine, mevcut şartları kabul ederek çalışmak isteyenlerin çıkabileceğini, ana dağıtıcıların daha fazla istasyon açabileceğini hatırlatmamız üzerine Aktaş şunları söyledi: “Doğru, gelir ana dağıtıcılar işletir. Şayet bunu düşünürsek, bu bilinçli bir plan demektir. Yani bayilik sistemini yok etme planıdır diye bakarız biz meseleye. Yani yürüyen bir proje var ve bayiler ifl asa sürükleniyor gözüyle bakarız biz de. Tabii bu da ayrı bir yaklaşımdır. Ancak ben yine de esnaf kesimini yok etmeye yönelik bir hareket olduğunu tahmin etmiyorum, etmek istemiyorum açıkçası...”

Mahkemeye gidilecek 

Aktaş, istasyon kapatmak yerine hukuki yollara başvurulup başvurulamayacağı sorusu üzerine şöyle dedi: “Mahkemelere başvuracağız. Tüm yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Ama bunu yaparken de, hizmetten gelen gücümüzü yansıtacağız. Yani hukuki yollardan hak aramayı da istasyon kapatma yöntemini de aynı anda kullanırız. Tabii EPDK olumlu adımlar atmadığı takdirde...” Aktaş, “Biz tabandan gelen sesi dinlemek zorundayız" diye konuştu.

2015 marka değiştirme yılı

PÜİS Genel Başkan Yardımcısı Fesih Aktaş, 2015 yılının binlerce istasyon sahibi için ana dağıtıcılarla yeniden pazarlık masasına oturma yılı olduğunu hatırlattı. Ancak bayilerin buna sevinemeyeceğini kaydeden Aktaş “Kâr payının 38 kuruşla sınırlandırılması ve bunun da dağıtıcıyla bayi arasında adaletsiz şekilde paylaştırılması devam ettiği sürece, her gün ana dağıtıcı değiştirme hakkınız olsa ne yazar?” diye konuştu. Aktaş, akaryakıt bayilerinin sorunlarının çözümü için önce kendi güç birliğine güvenmesi gerektiğini vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir