Akıllı şebeke ile elektriği yüzde 100 kesmeye son

Türkiye enerjide akıllı şebekelere hazırlanıyor. Örneğin, elektrik abonesinin elektriğini tümüyle kesmek yerine belli bir süreyle akımı düşürülebiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KARA 

AVUSTURYA - Türkiye enerjide akıllı şebekelere hazırlanıyor. Tüm elektrik ve gaz sayaçlarının akıllı cihazlardan oluşması hedefleniyor. Amaç sistemin yönetimini kolaylaştırmak, maliyetleri düşürmek, konforu yükseltmek. GAZBİR Başkanı ve ELDER Başkanı Yaşar Arslan, Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen Avrupa Akıllı Şebekeler Kongresi ve Fuarı sırasında, Türkiye'nin bu konudaki ihtiyaçlarına, yapacağı yatırımlara ve hedeflerine ilişkin sorularımızı cevapladı.

5-6 milyar euro yatırım gerek

Türkiye'de yaklaşık 35 milyon elektrik, 12 milyon doğalgaz olmak üzere 50 milyona yakın enerji sayacı kullanıldığını belirtti. Yaşar Arslan, 12 milyon gaz sayacını akıllı sayaçlarla değiştirmek için 1.8 milyar euro, 35 milyona yakın elektrik sayacını değiştirmek için ise yaklaşık 4 milyar euroluk bir maliyete katlanmak gerektiğini vurguladı.

Akıllı şebeke neler sağlayacak?

Akıllı şebekeye geçişin enerji dağıtıcılarına ciddi avantajlar sağlayacağını kaydeden Yaşar Arslan şunları söyledi: 

"Elektrik ya da doğalgazı kesmek için sayacın yanına gitmeyeceksiniz. Açma kapama işini uzaktan yapabileceksiniz. Yani şebeke işletenler açısından akıllı sisteme geçiş, giriş-çıkış kontrolünü çok rahat sağlayabiliyor. Binlerce kesme açma emrini yerine getirmek için sahaya eleman göndermiyorsunuz. Bunları hızlandırıyorsunuz. Kesintileri çok kolay izleyebiliyorsunuz. Kaçak kullanımları tespit edebiliyorsunuz. Bu sayede arz ve talebi daha kolay yönetebiliyorsunuz."

Kesinti yerine kısıntı mümkün

Aynı zamanda Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi de olan Yaşar Arslan, enerji dağıtımında işin sosyal boyutunu da gözden ırak tutmamak gerektiğini vurguladı. Akıllı sayaçların bu konuda da ilgili taraflara geniş bir manevra alanı sağlayacağını ifade eden Arsan şöyle konuştu:

"Olumsuz sosyal sonuçlara yol açmamak, tüketiciyi mağdur etmemek için bazen enerjiyi doğrudan kesmek yerine mesela kısıntıya gitmek, elektrikte gücü azaltmak gibi yöntemler kullanabileceksiniz. Yani örneğin, elektrik abonesinin elektriğini tümüyle kesmek yerine belli bir süreyle akımı düşürerek, farzımahal bir ampul ve buzdolabını çalıştıracak ölçüde elektrik vermeye devam edebilirsiniz."

Tüketmediğin elektrikten ödül

Akıllı şebeke sayesinde talep yönetiminin çok daha hassas yürütülebileceğini vurgulayan Arsan şöyle dedi: 

"Daha ucuza, daha pahalıya satış imkanları ortaya çıkacak. Örneğin bir şirket, önceden elektrik vermeyi taahhüt ettiği müşterisine, (şu tarihler arasında saat 14:00-22:00 aralığında elektrik kullanma, ben sana şu kadar para iade edeyim) diyebilecek. Satıcı, aynı tarihlerde o saatler arasında enerjiyi mutlaka almak zorunda olan bir başka tüketiciye ise daha yüksek fiyattan satma imkanına kavuşacak. Çünkü o abonenin de acil olarak sadece o tarihler arasında fiyattan bağımsız şekilde mutlaka ve mutlaka kesintisiz enerjiye ihtiyacı olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir