Çin’den İngiltere’ye nükleer santral çağrısı

Çin’in İngiltere Büyükelçisi Liu Xiaoming: "Umuyorum İngiltere Çin’e kapılarını açık tutar. Umarım İngiliz hükümeti Hinkley Point nükleer santral projesini desteklemeye devam eder ve en kısa zamanda kararını verir"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin’in İngiltere Büyükelçisi Liu Xiaoming: "Umuyorum İngiltere Çin’e kapılarını açık tutar. Umarım İngiliz hükümeti Hinkley Point nükleer santral projesini desteklemeye devam eder ve en kısa zamanda kararını verir." 

İngiltere’nin güneyinde Hinkley Burnu’nda inşa edilmesi planlanan nükleer santral projesinin yatırımcılarından Çin’in İngiltere Büyükelçisi Liu Xiaoming projenin bir an evvel onaylanması için İngiliz Hükümetine çağrıda bulundu.

Financial Times gazetesine açıklamada bulunan Xiaoming, 18 milyar sterlin toplam yatırım bedeli olan Hinkley Point nükleer santralinin inşa edilmesinin İngiltere ve Çin’in ikili ilişkileri açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. 
Büyükelçi Xiaoming, “Şu anda Çin ve İngiltere ilişkileri çok önemli bir dönüm noktasında. Umuyorum İngiltere Çin’e kapılarını açık tutar. Umarım İngiliz hükümeti Hinkley Point nükleer santral projesini desteklemeye devam eder ve en kısa zamanda kararını verir. Bu şekilde proje düzenli bir şekilde ilerler.” dedi.

İngiliz Hükümeti geçtiğimiz ay Çin'in enerji şirketleri ile Fransız EDF (Electricite de France) şirketinden oluşan konsorsiyumun İngiltere’nin güneyinde inşat etmesi planlanan nükleer santral projesini yeniden inceleme kararı almıştı. 

Uzmanlar, Hinkley Point nükleer santral projesinin rafa kalkması halinde, Çin’in İngiltere'deki diğer yatırımları da durma noktasına gelebileceğini düşünüyor.

Geçen yıl Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in İngiltere’ye yaptığı resmi ziyaret kapsamında iki ülke arasında yaklaşık 40 milyar sterlin değerinde karşılıklı yatırım anlaşması imzalanmıştı. 

Eski İngiltere Başbakanı David Cameron ve altı yıl boyunca ülkenin Maliye Bakanlığı görevini yürüten George Osborne, Çin ile karşılıklı ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem veriyordu. 

İngiltere’nin yeni Başbakanı Theresa May, geçen yıl büyük bir başarı olarak lanse edilen Çin'in hissedarlığındaki nükleer santral projesini göreve gelişinden birkaç hafta sonra incelemeye aldı. 

İngiltere İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Greg Clark, 29 Haziran'da konuya ilişkin yaptığı açıklamasında, ülkede 20 yıl sonra inşa edilecek ilk nükleer santralle ilgili anlaşmanın imza aşamasının son anda ertelediğini bildirmişti. 

Hükümetin projeye destek vermeden önce dikkatlice incelemek istediğini aktaran Clark, santralle ilgili son kararın sonbahara bırakıldığını kaydetmişti. 

İngiltere'nin güneyindeki Somerset bölgesindeki Hinkley Burnu'nda inşa edilmesi planlanan nükleer santralle ilgili anlaşmanın temmuz sonunda onaylanması bekleniyordu.

18 milyar sterlin maliyetli santrali inşa edecek ve finansmanın çoğunluğunu karşılayacak olan Fransız enerji şirketi EDF dün yapılan yönetim kurulu toplantısında projeye ayrılacak bütçeyi onayladı. Çin de, projeye ekim ayında ortak olarak, yüzde 33,5 hisse almıştı. 

"Hinkley Point C" nükleer santralinin 2025 yılında tamamlanmasının ardından ülkenin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 7'sini karşılaması öngörülüyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir