"Dik duran tedarikçi iyi noktaya gelecek"

Kolen Enerji Genel Müdürü Uğur Karayurt, fiyat dalgalanmalarının elektrik tedarikçisi firmaları zorladığını belirterek "Bu dönemde dik durabilen tedarikçi gelecekte daha iyi noktaya gelecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KARA

Kolen Enerji Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, elektrik maliyetleri arttığı halde elektrik fiyat tarifelerinin artmadığını hatırlattı. Karayurt, maliyetler artarken elektrik piyasasındaki fiyat dalgalanmalarının da serbest tüketicilerle tedarikçiler arasındaki ilişkilere yansımaları olduğunu anlattı.

Uğur Karayurt, son zamanlarda taahhütlerini yerine getirmekte zorlanan bazı elektrik tedarikçilerinin birçok müşteriyi portföyünden çıkardığını, kimi firmaların da pazar dışında kaldığını söyledi. Yaşanan olumsuzluklar yüzünden pazarda yeterli sayıda oyuncu kalmazsa elektrik piyasasında serbestleşmenin amacına ulaşamayacağını, bunun da tüketiciye olumsuz yansıyacağını ifade eden Karayurt "Tedarikçiler açısından şu 6 ayı atlatmak oldukça önemli. Dik durup, bu şekilde devam edenler önümüzdeki dönemde daha iyi bir noktaya gelecektir" diye konuştu.

Kolen Enerji'nin bu sıkıntılı dönemde hiçbir müşterisini ortada bırakmadığını vurgulayan Karayurt "Portföyden çıkan bize gelsin. Müşterilerimize pazar gerçeklerine göre gerçekçi fiyatlar sunuyoruz" dedi.

Kim tüketici kim tacir?

Tedarikçilerle serbest tüketiciler arasındaki uyuşmazlıkların giderilmesi konusunda belirsizlikler yaşanabildiğini anlatan Karayurt, "Bir mahkeme müşteriyi tüketici olarak addederken bir başkası etmeyebiliyor" dedi. Bu konuda bir netleşmeye ihtiyaç olduğunu ifade eden Karayurt şöyle dedi: "Bence burada mesken aboneleri tüketici kabul edilmeli, geriye kalanlar ticaret mevzuatına tabi olmalı. Örneğin telekom sektöründe bu temel ayrım mevcut. Oradaki ayrım baz alınarak, mevcut deneyimler enerji sektörüne aktarılarak mevzuatta bazı düzenlemelere gidilebilir."

Karayurt, "ne yapılabilir" sorusuna şu karşılığı verdi:

"Bireysel tüketiciler konusunda Tüketici Hakları mevzuatı devreye girerken, kurumsal müşterilerde ticaret mevzuatı geçerli kılınabilir. Bireysel tarafta, tedarik sözleşmelerine Tüketici Kanunu'na aykırı maddeler koyamazsınız. Ancak kurumsal tarafı ticari faaliyet sayarak bu konuda esneklik sağlayabilirsiniz."

Müşterinin avukatı bile dediler

Karayurt, Kolen Enerji olarak sektörün en iyi markalarından biri olmak istediklerini belirterek "Yani yaptığımız işin, sağladığımız hizmetin kaliteli olması bizim için çok önemli. Bazı durumlarda müşterilerimize sağladığımız hizmetler yanında onlara bir nevi danışmanlık hizmeti de veriyor ve onları bilinçlendiriyoruz. Bu yüzden bazen müşterinin avukatı olarak addedilebiliyoruz" ifadesini kullandı.

Sattığımız elektrik elimizin altında

Kolen Enerji Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, elektrik ticaretinde satış ile tedarik arasındaki dengeyi gözeterek hareket ettiklerini fade etti. "Müşteriye satmayı taahhüt ettiğimiz elektriği mutlaka elimizin altında bulundurmaya dikkat ediyoruz. Yılın belli dönemlerinde, şirketimiz tarafından müşteriye vadedilmiş enerjinin yüzde 100'ünü tedarik ediyoruz. Bu dönemleri özellikle ısıya olan ihtiyacın en fazla olduğu Aralık-Ocak ayları ve soğutmaya olan ihtiyacın en fazla olduğu Temmuz-Ağustos ayları olarak belirtebiliriz. Geri kalan dönemlerde ise bu tedarik oranı yüzde 50 ile yüzde 90 arasında" diye konuştu.

Hedef 2017'de satışları ikiye katlamak

Kolen Enerji Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, Kolen Enerji'nin 2013'ten bu yana elektrik ticareti hacmini her yıl en az ikiye katlayarak büyüttüğünü belirtti. Karayurt, 2016 yılını yaklaşık 350 milyon kWh'nin üzerindeki bir kısmı doğrudan serbest tüketiciye olmak üzere toplam 1 milyar kWh'a yakın bir işlem hacmiyle kapattıklarını aktardı. Karayurt, "Bu yıl sonuna kadar serbest tüketicilere yaptığımız satışı en az ikiye katlamayı, yani 700 milyon kWh'ın üzerine taşımayı hedefl iyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir