Doğalgaz ulaştırılamayan yere LPG

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının doğalgazın ulaşamadığı bölgelerde LPG kullanımının yaygınlaştırılması hedefi tartışılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TOBB Türkiye LPG Meclisi Başkanı ve Dünya LPG Birliği Birinci Başkan Yardımcısı Yağız Eyüboğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının doğalgazın ulaşamadığı bölgelerde LPG kullanımının yaygınlaştırılması hedefine ilişkin, "LPG'ye yapılan yatırımların artmasıyla yaratılacak iş olanakları istihdama da katkı sağlayacaktır" dedi. 

Eyüboğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2015-2019 Stratejik Planında yer alan doğalgaz olmayan bölgelerde LPG'nin evsel ve endüstriyel kullanımının yaygınlaştırılması hedefini AA muhabirine değerlendirdi. 

Plandaki elektrik üretiminde LPG'nin birincil veya yedek yakıt olarak kullanımının geliştirilmesi hedefine dikkati çeken Eyüboğlu, özellikle doğalgaz sıkıntısı yaşandığı kış dönemlerinde, elektrik santrallerinde yedek yakıt olarak LPG'den kolaylıkla faydalanılabileceğini belirtti. 

Eyüboğlu, doğalgaz olmayan yerlerde LPG kullanılmasına ilişkin de "LPG'ye yapılan yatırımların artmasıyla yaratılacak iş olanakları istihdama da katkı sağlayacaktır. Bu anlamda, ortaya çıkan yeni enerji stratejisine katkısı olan tüm taraflara teşekkür etmek gerekir" ifadesini kullandı. 

 "LPG'nin maliyeti doğalgazdan daha yüksek" 

Makine Mühendisleri Odası Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) Komisyonu Başkanı Gürkan Topuzlar ise LPG'nin doğalgaz gibi yurtdışından ithal edildiği için doğalgazla ikame edilmesinin teknik olarak mümkün olduğunu ancak maliyetinin daha yüksek olacağını iddia etti.  

LPG'nin kış aylarında evsel kullanımı ve otogaz olarak temininde arz sıkıntısı yaşandığını belirten Topuzlar, şöyle konuştu: 

"Doğalgazın ulaşamadığı bölgelere LPG göndermenin sağlıklı bir hizmet olacağını düşünmüyorum. Kaldı ki asıl tehlike, bu sistemle oluşacak çifte fiyat uygulamasıdır. Bu, vergi kaybı ve sektörde kaos açısından çok daha kaygı verici sonuçlar doğurur. Otogaz, tüplü gaz ve aeresol sektörüne uygulanan farklı fiyat politikalarının hazineye verdiği zarar devasadır. Aerosol sanayinde düzenleme yapılarak en azından segmentteki zararlar ortadan kaldırılmıştır. Bu uygulama yeni bir rant kapısı açabilir ve ülke ve sektör menfaatleri açısından uygun olacağını düşünmüyorum." 

Stratejik Plana göre, doğalgazın ulaşamadığı mahallerde LPG kullanımının yaygınlaştırılmasına ilişkin gerekli fizibilite çalışmaları 31 Aralık 2015'te, yol haritası ise 31 Aralık 2016'da tamamlanacak. 

Elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 45'ini doğalgazdan karşılayan Türkiye, yedek yakıt olarak motorini kullanıyor.  

Dünyada LPG kullanan gaz türbini sayısı 121 adet ve bu türbinlerin 19'u Türkiye'de bulunuyor. Ancak Türkiye'de bu santraller yüksek maliyet gerekçesiyle LPG ile çalıştırılmıyor. Japonya'da elektrik santrallerinde doğalgaz yerine LPG kullanılıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir