Doğalgazda yatırım önceliği depolamaya

İstanbul Kuzey Marmara ve Değirmenköy doğalgaz depolama tesisleri için bu yıl 9,5 milyon liralık yatırım öngörüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'de doğalgaz depolama projelerine özel önem verilirken, İstanbul Kuzey Marmara ve Değirmenköy doğalgaz depolama projeleri için bu yıl 9,5 milyon liralık yatırım öngörüldü.

2016 Yılı Yatırım Programı'ndan yapılan derlemeye göre, bu yıl gerçekleştirilecek kamu yatırımları arasında 9 milyon 500 bin liralık bütçeyle İstanbul'da bulunan doğalgaz projeleri öne çıktı. Değirmenköy Tevsi ve çevre doğalgaz sahaları ile Silivri'deki Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Tevsi Projesi ikinci fazı, yatırımdan faydalanacak iki tesis oldu.

Günlük 7 milyon metreküplük doğalgaz geri üretim kapasitesine sahip olacak Değirmenköy Tevsi ve Çevre Doğalgaz Sahaları Depolama Tesisinin bu yıl sonunda bitirilmesi planlanıyor. 

Bu arada, 2020 yılında bitirilmesi planlanan Silivri'deki Kuzey Marmara doğalgaz depolama tesisinin kapasitesinin arttırılmasına yönelik ikinci fazının geliştirilmesi içinse bu yılki ödeneğin 7 milyon lirası ayrıldı. Toplamda 1,45 milyar metreküplük depolama alanın yanında tesisin, günlük 29 milyon doğalgaz enjeksiyon ve günlük 50 milyon metreküplük gaz üretim kapasitesi bulunacak. 

Yer altında depolanan doğalgaz, enerji zincirinin önemli ve ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor. Ticarette destek aracı olan depolama, öncelikli olarak gaz arz-talebini dengelemek, iletim şebekesi işletilmesinin optimizasyonu ve arz güvenliği için geliştiriliyor. Pazarın liberalleşmesi ve gelişmesiyle ticarete destek aracı olarak ek bir rol kazandı.

Doğalgazın Türkiye’ye ithal edilmesi için yapılan al ya da öde anlaşmaları tüketimin nispeten düşük olduğu yaz aylarında arz fazlasına, tüketimin yüksek olduğu kış aylarında ise arz eksiğine neden oluyor. Bu sorunun doğalgaz depolama kapasitesinin artırılmasıyla çözülmesi hedefleniyor. 

Türkiye'de halen faaliyetteki tek depo olan Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi, TPAO tarafından işletiliyor ve toplam 2,6 milyar metreküp kapasitesi bulunuyor. Kapasite artışına yönelik ek tesislerin tamamlanmasından sonra, Silivri'de 4 milyar metreküpten daha fazla doğalgaz depolanabilecek.

Tuz Gölü Doğalgaz Deposu yatırımları ise devam ediyor. Çinli Tianchen Mühendislik Şirketi tarafından yapılan toplam 1 milyar metreküp kapasitesindeki depoların yarısının 2017’de, tamamının ise 2019’da hizmete girmesi öngörülüyor. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 9 Nisan'da TPAO tarafından işletilen Silivri'deki Doğalgaz Depolama Tesisini ziyaret ederek, incelemelerde bulunmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir