Elektrik kesintisi metropol OSB’leri vurdu

Elektrik kesintileri konutların yanı sıra metropol OSB’lerinde de sıkıntı yarattı. Kimi OSB’lerde kesintiler nedeniyle sanayi üretiminde yüzde 20’lere varan düşüş gerçekleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye genelinde doğalgaz arzındaki düşüşle bağlantılı olarak artan elektrik kesintileri yüzbinlerce insanın istihdam edildiği metropol organize sanayi bölgelerini de vurdu. Kimi OSB’ler kendi enerji santrallerini kurdukları için kesintilerden çok fazla etkilenmezken, kimilerinde üretimde  yüzde 20’lere varan düşüşler yaşandı. Havaların ısınması ile kesintilerin azalacağını düşünen OSB yönetimleri, uzun vadede doğalgaz stoklama sahaları yapılması, yerel kaynaklara dönülmesinin kesintileri azaltacağını düşünüyor.

Zeytinıoğlu: Haberli ve planlı kesinti yapılsın

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, son günlerde sıkça uygulanan elektrik kesintilerinin sanayicileri zor duruma düşürdüğünü belirterek, “Kocaeli Türkiye’nin en gelişmiş ikinci büyük sanayi kenti. İlimizdeki sanayinin, üretimi engelleyici faktörlere tahammülü yok.  Son zamanlarda elektrik kesintileri ile ilgili üyelerimizden gelen şikayetler çoğaldı. Sonraki dönem için elektrik kesintilerinin haberli ve planlı olarak yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Kahraman: Kesintiler devam etmeyecektir 

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman da belirli aralıklarla elektrik kesmek zorunda kaldıklarını ifade ederek, “ Mesela aylık 155 megavat elektrik kullanıyoruz. Adapazarı Yük Tevzii’den bizi arayıp 20 megavat atmamızı istiyorlar. Biz de acil önlem planı yapmıştık. Bölgemizde daha az etkilenecek olan kısımlardan başlayarak  yüzde 5, yüzde 10 gibi bir elektrik kesintisi oldu. Kesintilerin sürmeyecektir” dedi.

Uğur: Üretimde yüzde 15-20 düşüş oldu

Bursa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uğur, kesintiler nedeniyle teyakkuz haline geçtiklerini vurgulayarak, “Biz  kesinti yapmadık, kısıntıya gittik. Anlık çekişimiz 138 megavatlardayken 20 megavat güç indirimine gittik. Bunu kesintiyle değil, fabrikalarda üretimde düşerek yaptık. Hiç kimsenin elektriğini kesmedik. OSB’deki firmalardan yük düşürdük. Daha kış devam edecek. Yeni bir talimat gelirse uygulamak durumundayız. Ortalama yüzde 15 ile yüzde 20 arasında üretimde düşüş oldu. Yüzde 30, yüzde 50 ya da yüzde 70 oranında kısıntının yapıldığı firmalar oldu” şeklinde konuştu.

Aydın:Santralimiz var kesintiden etkilenmedik

Gürsu Organize Sanayi Bölgesi (GÜSAB) Yöneyim Kurulu Başkanı Yunus Aydın da, bölgelerinde 14 megavatlık kendi enerji santralleri olduğu için kesintiden etkilenmediklerini belirtti.

Yorgancılar: Nükleer santralde geç kalındı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, elektrik kesintilerinin  nükleer santral konusunda geç kalınmasının bir göstergesi olduğunu belirterek, “Son dönemde artan elektrik kesintileri nedeniyle sanayi tesislerinde üretimde aksamalar ve bazı ürünler içeren mallarda önemli zararlar oluşmaya başladı. Bu durum doğalgazda dışa bağımlılığın bir sonucu.  Bu nedenle gerek yenilenebilir enerji, gerekse güneş enerjisine yönelik yatırımları hızla gerçekleşmeli. Nükleer santraller bunların başında geliyor” dedi.

Uğurtaş: Dua edelim de soğuklar sürmesin

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş da, bölgelerinde elektrik kesintisi yaşanmadığını ifade ederek, “Kendi enerji santralimiz var, bu santral zaman zaman çalışmıyor ama sistemden elektrik akışıyla ilgili bir sıkıntımız yok. Dua edelim de soğuklar bu şekilde sürmesin. En önemli risk elektrik üretiminin yüzde 41’lik kısmının doğalgazdan sağlanması. Enerji güvenliği için uzun vadede doğalgaz stoklama sahası lı ve yerel kaynaklara dönülmel” şeklinde konuştu.

Uğur: Kesinti üretim kaybı yaratmadı

Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, elektrik kesintilerin üretim kaybı yaratmadığını belirterek, “Ancak sanayicimizin beklentisi kesintilerin tarih ve saat aralığının bildirilmesi.Böylelikle ekipmanların zarar görmemesi ve doğru üretim-vardiya planı için hazırlık yapılabilsin” dedi.

OSB’lerin öne çıkan talepleri 

- Kesintiler önceden duyurulsun 

- Rastgele kesinti yapılmasın

- Doğalgaz stoklama sahaları artırılsın

- Yenilenebilir enerji kaynaklarına dönülsün

[PAGE]

‘Özelleştirici uygulamalar yurttaşları soğukta ve karanlıkta bıraktı’

Gülay S. PEHLEVAN

BURSA - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şubesi Başkanı Remzi Çınar, Bursa’da cuma gününden bu yana birçok noktada birer saatlik enerji kesintisi yaşandığını  belirterek, serbest piyasacı ve özelleştirici uygulamalar sonucunda yurttaşların soğukta ve karanlıkta bırakıldığını söyledi.

Bursa’da 2 bin 500 megavat civarında elektrik üretiminin bulunduğunu kaydeden Çınar, kamuya ait Ovaakça Doğalgaz Santrali’nin 1.450 megavat, Orhaneli Santrali’nin de 210 megavat gücünde olduğunu, özel sektörle birlikte toplam 2 bin 500 megavata ulaşan üretimin Bursa’da talebi karşıladığını vurguladı.

Elektrik üretiminde 2002 yılında yüzde 62.2 olan kamu santrallerinin payının 2012 yılında yüzde 37.8’e düşürüldüğünü kaydeden Çınar, ” Bu yıl  kamunun payı yüzde 34.1’e  indi.2012’de ithal kaynak bağımlılığı yüzde 56.5 oldu” diye konuştu. Çınar, doğalgaz santrallerinin kurulu gücünün bir yılda yüzde 12.4 artarken, kurulu güç içindeki payının da yüzde 30.1’den yüzde 31.4’e yükseldiğini ifade etti.

 Çınar, kesinti nedeniyle ikincil yakıta geçen santrallerin maliyetinin arttığını, fiyat baskısı oluştuğunu belirterek,” Elektrik kıtlığı karaborsada da fiyatları yükseltti. Borsa fiyatları tavanfiyat  2 TL’ye dayandı. Elektrik üretiminin kamulaştırılması zorunlu”şeklinde konuştu.

[PAGE]

Elektrik kesintisi Ankara Kazan’da üretimi aksattı

Özüm ÖRS

ANKARA - Ankara’da elektrik kesintileri konusunda en büyük sıkıntıyı Kazan’da faaliyet gösteren sanayiciler yaşıyor. OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, bölgede herhangi bir elektrik sıkıntısı yaşanmadığını ve hizmetlerin devam ettiğini bildirdi. Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) ve Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay da bölgede herhangi bir sıkıntı olmadığını belirterek, “Türkiye’deki bütün doğalgaz  ve mazot santralleri de şu an çalışıyor” dedi.

Kazan Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Sekreteri Ayhan Göktaş, ilçede elektrik sıkıntısı olduğunu belirterek, “TEİAŞ’ın hattından kaynaklanan elektrik kesintisi cumartesi gününden beri başlatıldı burada. Elektrikler, sadece cumartesi günü 1,5 saat gitti. Sanayici üretim yapamadı” diye konuştu. Hassas cihazların habersiz elektrik kesintisinden etkilendiğini söyleyen Göktaş,  “Cihazın elektrik aksamı yanıyor, ya da teknik arıza çıkıyor. Kesintinin ne zaman olacağı, ne kadar süreceği yönünde hiçbir bilgimiz yok” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir