Elektrik üretiminde doğalgazın payı düşüyor

Geçen yıl toplam doğalgaz tüketim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 2’lik bir düşüş ile 47.5 milyar metreküp olarak gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, doğalgaz tüketiminde 2015'te bir önceki yıla göre düşüş görüldüğünü ve bunun devamını beklediklerini söyledi.

2016 yılı için GAZBİR'in yaptığı çalışmayı değerlendiren Arslan, "2015 yılı, doğalgaz piyasasında önceki yıllara göre ilk kez tüketimde azalmanın görüldüğü bir yıl oldu" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin bu yılki toplam doğalgaz tüketiminin 48,7 milyar metreküpü bulacağını öngördüklerini belirten Arslan, şöyle devam etti:

"Enerji tasarrufu ve elektrik üretiminde yerli kaynak kullanımı, doğalgaz tüketimini düşürmeye devam edecek. 2015 yılı, doğalgaz piyasasında önceki yıllara göre ilk kez tüketimde azalmanın görüldüğü bir yıl oldu. 2015'te toplam doğalgaz tüketim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 2’lik bir düşüşle 47.5 milyar metreküp olarak gerçekleşti.Tüketimdeki azalmanın sebebi, özellikle elektrik üretiminde kullanılan doğalgazda önemli bir azalma olmasıdır. Geçen yıl doğalgaz santrallerinin tüketiminde ortaya çıkan azalış, konut tüketimindeki artış yönündeki trendlerin süreceğini tahmin ediyoruz."

Gazın elektrik üretimindeki payı düşüyor

Geçen yıl doğalgazın elektrik üretimindeki kullanımının 2014'e göre önemli ölçüde azaldığına dikkati çeken Arslan, elektrik santrallerinin toplam doğalgaz tüketimindeki payının yüzde 48'den 2015 yılında yüzde 39,8’e gerilediğini söyledi.

Elektrik üretimindeki gazın payındaki düşüşün üreticileri etkilediğini vurgulayan Arslan, "Serbest piyasada oluşan elektrik fiyatlarında beklenenin çok üzerinde düşüş gerçekleşmiş olduğundan, elektrik üreticileri maliyet anlamında bu fiyatlarla rekabet edemiyor duruma gelmiştir" ifadesini kullandı. 

Bu yıl abone sayısındaki artışın süreceğini ve toplamda 13 milyona yaklaşacağını belirten Arslan, şu değerlendirmede bulundu.

"Şu anda geçen yılki yüzde 8 artışla abone sayımız 11,6 milyon civarında bulunuyor. Bu rakam, Türkiye'de 40 milyondan fazla vatandaşımızın doğalgaz kullandığı anlamına gelmektedir. Ayrıca konutlarda doğalgaz tüketimi de bir önceki yıla göre yüzde 18 oranında arttı. Sanayi tüketimi ise 2014 yılına göre yüzde 8’lik artışla 13,4 milyar metreküp olarak gerçekleşti. Hükümetin doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması için alacağı önlemler konut tüketimini artıracaktır."

Bu konularda ilginizi çekebilir