Elektrikte iki ayda 41 santral devreye alındı

İşletmeye alınan 41 santralin 20'si HES, 11'i rüzgar, 8'i doğal gaz çevrim, 2'si de biyogaz santrallerinden oluştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye'nin elektrikteki kurulu gücü, ocak ve şubat ayları içinde işletmeye alınan 41 santralle birlikte 64 bin 483 megavata ulaştı.

Son yıllarda ivme kazanan enerji yatırımlarıyla birlikte devreye alınan santrallerin sayısı da artmaya devam ediyor. Türkiye'nin elektrikteki toplam kurulu gücü geçen yılın şubat ayına göre yüzde 12' artış gösterdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerinden derlenilen bilgilere göre,  ocak ve şubat ayları içinde 507 megavatlık güce sahip toplam 41 santral devreye alındı.

İşletmeye alınan 41 santralin 20'si HES, 11'i rüzgar, 8'i doğal gaz çevrim ve 2'si de biyogaz santrallerinden oluştu.

İşletmeye alınanlar arasında kurulu güce en fazla katkıyı hidro elektrik santralleri (HES) sağladı. Yılın ilk 2 ayında devreye alınan enerji yatırımlarının 353 megavatlık kısmı HES'lerden, 110 megavatlık kısmı rüzgar enerjisi santrallerinden, 35 megavatlık kısmı termik santrallerden, 7,5 megavatlık bölümü de jeotermal, çöp, atık ısı ve biyogaz santrallerinden oluştu.

Bu yıl devreye alınan kurulu gücü en büyük santral ise 61,95 megavatla Adana'daki Kavşak Bendi Hidroelektrik Santrali oldu.

Elektrikte tüketim de üretim de arttı

Öte yandan şubat ayındaki elektrik tüketimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,2 artış gösterdi. Geçen yılın şubat ayında 188 bin 42 gigavatsaat olan tüketim, bu yılın aynı ayında 19 bin 634 gigavatsaate çıktı.

Elektrik üretimi ise tüketimdeki artıştan fazla oldu. Söz konusu dönemde elektrik üretimindeki artış yüzde 5,2'yi buldu.

Geçen yılın şubat ayında 18 bin 287 gigavatsaat olan elektrik üretimi bu yılın aynı ayında 19 bin 237 gigavatsaate yükseldi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir