En fazla bağlantı izni Trakya'ya verilecek

Elektrik iletim ve üretim sistemine yapılacak yatırımlarda gelecek 10 yıl için en fazla bağlantı kapasite izni Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illeriyle İstanbul'un Avrupa yakasının da içinde bulunduğu Trakya Bölgesi'ne verilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'de gelecek 10 yılda elektrik yatırımlarında en fazla bağlantı izni Trakya Bölgesi'ne verilecek. 

"Türkiye İletim Sistemi Bağlantı Kapasitesi Raporundan" yapılan derlemeye göre, Türkiye'de elektrik sektöründe gelecek 10 yıl için toplam 23 bin 900 megavat bağlantı kapasitesi öngörülüyor. 

Yatırımlara yön verme amacıyla Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ), toplam 15 Bölge Müdürlüğü üzerinden yaptığı planlamada, Türkiye elektrik iletim sistemine ilk 5 yıllık dönem için 14 bin 400 megavat, ikinci 5 yıllık dönem için de 9 bin 500 megavat bağlantı kapasite izni verilecek. 

Elektrik iletim ve üretim sistemine yapılacak yatırımlarda gelecek 10 yıl için en fazla bağlantı kapasite izni Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illeriyle İstanbul'un Avrupa yakasının da içinde bulunduğu Trakya Bölgesi'ne verilecek. Bu dönemde bölgenin iletim sistemine toplam 4 bin 200 megavat bağlantı sağlanacak.

En fazla ikinci yatırım Ege'ye olacak

En fazla ikinci yatırım alacak bölgenin de Ege olacağı tahmin ediliyor. Buna göre, Aydın, İzmir, Manisa ve Muğla illerine 3 bin 700 megavat bağlantı kapasitesi tahsis edilecek. 

Adapazarı, Ankara, Bolu, Düzce, İzmit ve Yalova illeriyle İstanbul'un Anadolu yakasının içinde yer aldığı 2. bölgeye 2026'ya kadar 3 bin 500 megavat bağlantı gerçekleştirilecek. 

Böylece, gelecek 10 yılda elektrik bağlantı kapasitesinin yüzde 50'si bu üç bölgede gerçekleşecek. 

Bu bölgeleri, 2 bin 500 megavatlık bağlanabilir kapasite izniyle Afyonkarahisar, Bilecik, Denizli, Eskişehir illeriyle 2 bin 200 megavat izne sahip Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis ve Şanlıurfa'nın içinde bulunduğu bölgeler takip edecek.

Dört bölgeye bağlantı izni öngörülmüyor

Balıkesir, Bursa ve Çanakkale illerinin bulunduğu 2. bölgeyle, Amasya, Bartın ve civarı illerin içinde bulunduğu 7. bölgeye 2026'ya kadar bağlantı izni verilmeyecek. 

Ayrıca bu dönemde Doğu Karadeniz illerini kapsayan 11. bölgeyle, Adana, Antakya ve Mersin illerini kapsayan 10. bölgeye de bağlantı izni öngörülmüyor.

TEİAŞ, söz konusu bağlantı kapasite izinlerini 2016-2026 elektrik talep tahminleri ve mevcut yatırım başvurularına göre hesaplıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir