'Enerjide şeffaflık ve serbestlik önemli'

ETD Başkanı Cem Aşık, Türkiye’nin giderek sağlamlaşan enerji pazarı için en önemli noktaların şeffaflık ve serbestlik olduğunu vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enerji Ticareti Derneği (ETD) Başkanı Cem Aşık, Türkiye’de fiyatların maliyet bazlı olarak arz ve talebe göre şekillendiği bir enerji piyasasına ihtiyaç olduğunu ifade etti.

ETD Yönetim Kurulu Başkanı Cem Aşık, Türkiye’nin enerjide kaynak çeşitliliğini oluşturduğunda, doğru altyapı yatırımlarıyla doğalgaz ve elektrikte tedarik güvenliğini sağlayan bir enerji merkezi konumuna gelebileceğini vurguladı. Türkiye’de şeff af, öngörülebilir, adil ve rekabetin yaşandığı, risklerin yönetilebildiği bir piyasa ortamını oluşturmak gerektiğini vurgulayan Cem Aşık “Fiyatların müdahalesiz arz ve talebe bağlı oluştuğu piyasayı oluşturmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

Elektrik pazarının tasarım ve altyapısının giderek daha sağlam hale geldiğini belirten Aşık şöyle devam etti: “Enerji politikalarının ve düzenlemelerinin uygulanması noktasında daha fazla şeff afl ığa ihtiyaç var. Temel gelişme noktası enerji piyasasında liberalizm ve şeff afl ık olmalı. Doğalgaz piyasasının hızlıca kurulması, yatırımların çekilmesi için siyasi iradeye ihtiyaç var.”

Merkez ülke yatırım çeker

Türkiye’nin enerjide merkez ülke konumuna geldiğinde, fiyat konusunda da söz sahibi olabileceğine işaret eden Aşık, maliyetler pazara göre endekslenerek Hazine garantisi vermeden yatırım çekilebileceğini ifade etti.

Doğalgazda kaynak çeşitliliği

AB’nin doğalgazda dışa bağımlılık risklerini altyapı ve kaynak çeşitliliğiyle çözmeye çalıştığını bildiren Aşık, “Türkiye’nin de benzeri hamleleri daha fazla gecikmeden yapması gerekiyor. Türkiye, doğru altyapı yatırımları ve politikalarla, bir taraftan kendi tedarik risklerini yönetirken, diğer taraftan Avrupa’nın arz güvenliğinde kilit bir rol oynayabilir” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir