EÜAŞ elektrik üretiminde Avrupa'da ilk 10'a girdi

EÜAŞ, Avrupa Birliği ülkelerinde faaliyet gösteren en büyük üretim şirketleri arasında 9'uncu sırada yer aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) 2013 yılı toplam kurulu güç ve üretim değerleri bakımından Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde faaliyet gösteren en büyük üretim şirketleri arasında ilk 10'a girdi. 

Elektrik Üretim Sektör Raporu'ndan derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin kamu şirketi EÜAŞ, elektrikte AB ülkelerinde faaliyet gösteren şirketler arasında 23,78 gigavat kurulu kapasitesi ve 80 teravat saata varan üretim gücüyle 9'uncu sırada yer aldı. 

Avrupa Birliği'ndeki 8 ülkeye ait en büyük 14 elektrik üretim şirketleri sıralamasında Fransız firmalar başı çekti. Fransa'nın kamu şirketi EdF yaklaşık 654 teravatsaatlik üretimle Avrupa'nın birincisi olurken, diğer çok uluslu Fransız şirketi GDF Suez 339 teravat saatlik üretimle ikinci sırada yer aldı. İtalyan kamu şirketi ENEL de yaklaşık 300 teravatsaatlik üretimle üçüncü oldu. 

Dördüncü ve beşinci sırayı ise Alman enerji şirketleri E.ON ve RWE aldı. Alman E.ON, 245 teravatsaatle dördüncü olurken, onu 216 teravatsaatlik üretim değeriyle yine bir Alman şirketi olan RWE takip etti. 

Avrupa elektriğinin yarıdan fazlası üç ülkeden 

AB üyesi 28 ülkenin toplam 3268 teravatsaatlik elektrik enerjisinin yarıdan fazlasını Fransa, Almanya, İtlaya üretti. 

Fransa, yaklaşık 1.000 teravat saate yakın üretimiyle Avrupa'nın elektrikteki ihtiyacının yaklaşık üçte birini tek başına karşılıyor. Fransa'yı 460 teravsaatla Almanya takip edereken onu 286 teravatsaatle İtalya izliyor. 

Türkiye'nin elektrik üretimi ise AB'nin toplam elektrik üretiminin yüzde 2.4'üne karşılık geliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir