Güneş enerjisinde 1,5 milyar dolarlık ilk ihale Konya'da

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak'ın açıkladığı güneş enerjisi ihalelerinden ilkinin Konya-Karapınar için bu ay açıklanması, proje alanının ise aralık ayında kazanan yatırımcıya teslim edilmesi planlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın başlatacağı ihalelerden ilkinin bin megavatlık bir kapasite için bu yıl Konya Karapınar'a yönelik olarak gerçekleştirilmesi ve bu bölgede ilk etaptaki yatırım miktarının 1,5 milyar doları aşması bekleniyor.

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) taslağından derlenilen bilgilere göre, yenilenebilir enerjide Türkiye'yi hem üretim hem de Ar-Ge merkezi haline getirmek için yeni adımlar atılacak.

YEKA kapsamında yapılacak yenilenebilir enerji projeleri 5'inci bölge yatırım teşviklerinden faydalanırken, projelerde teknoloji transferi ve üretimde yerlilik oranı en yüksek olan şirketlere öncelik verilebilecek.

Bu kapsamda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın bu hafta içinde açıkladığı ilk yenilenebilir enerji ihalesine daha önce YEKA alanı ilan edilen Konya-Karapınar için çıkılacak.

Söz konusu bölgedeki yatırıma ilk etapta bin 500 megavat bağlantı izni verilmesi planlanırken, ilk ihalenin bin megavat için açılması öngörülüyor. Bu projenin ilk etapta üretim tesisi, iletim hatları ve diğer yan harcamalarla beraber toplam 1,5 milyar doların üzerinde bir yatırım miktarına ulaşacağı hesaplanıyor.

Böylece, kalan 500 megavatlık kapasite için de başka bir ihale gerçekleştirilebilecek.

Aralık'ta arazi teslimi

İhaleye ilişkin duyuru ve yönetmeliğin bu ay yatırımcılara duyurulması, ihalenin ise kasımda yapılması planlanıyor. Bu takvime göre, ihaleye çıkılan bölgede arazi, aralık ayında yatırımcıya teslim edilecek.

İhale, belirlenen tavan fiyat üzerinde açık eksiltme usulüyle yarışma şeklinde düzenlenecek.

Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi yatırımı olacak bu projede ise silisyum teknolojisinin kullanılması hedefleniyor.

Aynı zamanda, söz konusu ihaleyle iki Çinli, bir de ABD'li firmanın yakından ilgilendiği belirtiliyor.

Bakan Albayrak da açıklanması planlanan ihalelere yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisi olduğunu dile getirmiş, söz konusu projelerin milyar dolarlık yatırımlar olacağına dikkati çekmişti.

Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinde Yer Alacak Yatırımcılara Yapılacak Yer Tahsisine İlişkin İşbirliği Protokolü” gereğince, Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ilan edilmişti.

Silisyum teknolojisi nedir?

Silisyum, güneş modüllerinin üretiminde kullanılan fotovoltaik hücrelerin ana malzemesi olarak biliniyor. Oksijenden sonra dünya üzerindeki en yaygın element olarak bilinen silisyumun fotovoltaik bir hücrenin yapımında kullanılması için saf halde bulunması gerekiyor.

Türkiye'deki yeni güneş projelerinde ise kristal tabanda silisyum modelinin kullanılması düşünülüyor. Bu teknoloji ile kristal silisyum gözeleri bir araya gelerek bir modül oluşturuyor. Bu teknoloji güneş enerjisi projelerinde yüzde 13 ile 16 arasında verimlilik sağlıyor.

Türkiye'nin güneş enerjisinde mevcut kurulu gücü ise Temmuz sonu itibarıyla lisanssız olarak 600 megavat seviyesinde bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir