Petrol fiyatları son 5 ayın en düşük seviyesinde

OPEC'in 25 Mayıs'ta Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenleyeceği toplantı öncesi küresel piyasalarda ham petrol fiyatları son 5 ayın en düşük seviyesine geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Petrol fiyatları dün beş ayın en düşük seviyelerine gerilemesinin ardından, piyasada devam eden arz fazlasının yarattığı baskıyla bugün yüzde 3 daha geriledi ve OPEC'in geçen yıl sonundaki üretim azaltma kararından bu yana kaydettiği tüm kazanımları geri verdi.

Brent petrolü dünkü seansta 50 dolar seviyesini aşağı yönlü kırarak 14 Ocak'tan bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından, bugün de yüzde 2.8 gerileyerek 47 dolara kadar geriledi.

Bu sabah ilk işlemlerde Brent petrolün varil fiyatı yüzde 2.44 düşüşle 47.2 dolardan, ABD hafif petrolü yüzde 2.72 düşüşle 44.28 dolardan işlem görüyor.

Brent ve ABD hafif ham petrolü Şubat 2016'dan bu yana en keskin iki günlük kaybı kaydetti.

Fiyatlar yıl başındaki seviyelerin ise yüzde 17'yi altında bulunuyor.

Ham petrol fiyatları şu anda OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin bu yılın ilk altı ayında üretimi günde 1.8 milyon varil azaltma anlaşmasından önceki seviyelere geriledi.

Uzmanlar fiyatlardaki gerileme nedeniyle petrol üreticilerinin üretim kesintisi anlaşmasının süresini uzatmak zorunda kalabileceklerini, ancak kesinti miktarını artırmaları ihtimalini düşük gördüklerini belirtiyorlar.

Üretici ülkelerin yaptığı kesintilerin küresel arz fazlasını azaltmakta yetersiz olacağı kanısı da fiyatlar üzerinde baskı yaratıyor.

Uzmanlar ABD'nin 2016 ortasından bu yana yüzde 10 artarak günde 9.3 milyon varile yükselen petrol üretimine dikkat çekerek üretim seviyesinin dünyanın iki büyük üreticisi Suudi Arabistan ve Rusya'ya yaklaştığını ifade ediyorlar.

ABD'nin üretimi son 5 ayda yüzde 6,9 yükseldi

Ayrıca, ABD'nin artan ham petrol üretiminin küresel arz fazlasını yükselttiğine işaret eden uzmanlar, bunun fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğunu vurguluyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) verilerine göre, dünyanın en büyük üçüncü ham petrol üreticisi konumunda bulunan ABD'nin ham petrol üretimi kasım ayı sonunda günlük ortalama 8,7 milyon varilken, geçen hafta 9,3 milyon varile yükseldi.

Böylece, ABD'nin ham petrol üretimi son 5 ayda yüzde 6,9 yükselmiş oldu.

EIA verilerine göre, ülkede ham petrol üretimi 11 haftadır üst üste artış gösteriyor.

'Üretim kısıntısı anlaşması uzatılabilir''Üretim kısıntısı anlaşması uzatılabilir'

Bu konularda ilginizi çekebilir