Petrol fiyatlarına Irak'tan sonra Fed desteği

Irak'taki gelişmelere duyarlı seyrini sürdüren Brent petrolün varil fiyatı, Fed kararlarının ardından uluslararası piyasada güç kaybeden doların etkisiyle, 9 Eylül'den bu yana olan en yüksek seviyeyi gördü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Irak'taki gelişmelere duyarlı seyrini sürdüren petrol fiyatlarında, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün akşam açıklanan kararlarının etkisiyle yükseliş devam ediyor. 

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, IŞİD militanlarının Beci'yi ele geçirdiği haberiyle yükselirken, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) kararları sonrasında da yukarı yönlü hareketini sürdürdü. FOMC kararlarıyla uluslararası piyasada değer kaybeden doların etkisiyle 9 Eylül'den bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 114,49 dolara çıkan Brent petrolün varil fiyatı, bugün 114,12 - 114,77 aralığında işlem görüyor. 

Analistler, petrol fiyatlarının Irak gerginliğine bağlı seyrini sürdürebileceğini belirterek, arza yönelik endişelerin petrol fiyatlarının yukarı yönlü çıkışını desteklediğine işaret ediyor. Fed'in dün açıklanan kararlarının uluslararası piyasada doların güç kaybetmesine neden olduğuna dikkati çeken analistler, bunun da Brent petrolün fiyatındaki yükselişi desteklediğini kaydediyor. Analistler, Brent petrolün varil fiyatının güçlü görünümünü koruması durumunda 115-116 dolar aralığının direnç olarak takip edileceğini, olası düşüşlerde ise 112,3 doların güçlü destek konumunda bulunduğunu dile getiriyor. 

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise dün güne 106,62 dolardan başlaması sonrasında en düşük 105,62 dolara kadar gerilemiş, daha sonra gelen alımlarla günü 106,17 dolardan kapatmıştı. Bugün ise 105,6-106,6 dolar bandında hareket eden WTI'nın varil fiyatı, şu dakikalarda 106,40 dolar seviyelerinde bulunuyor. 

Analistler, dün Fed üyelerinin bu yıla ilişkin büyüme beklentisini düşürmesinin talebe yönelik endişeleri gündeme getirdiğini, bunun ise WTI'nın varil fiyatında aşağı yönlü baskı yarattığına işaret ediyor. Haftalık petrol stokları verisinin ise WTI'nın varil fiyatındaki düşüşü sınırladığını vurgulayan analistler, 105,2 doların destek, 107,6 doların ise direnç olarak takip edileceğini kaydediyor. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir