"Kendi doğalgazımızı ithal edebilmeliyiz"

Turcas Petrol Üst Yöneticisi Aksoy, santrallerde kullandıkları doğalgazı halen BOTAŞ'tan aldıklarını belirterek, "Kendi gazımızı kendimizin getirebileceği bir piyasa serbestisine sahip olmalıyız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Turcas Petrol Üst Yöneticisi Batu Aksoy, doğalgaz kombine çevrim santralleri sahiplerinin, bağımsız olarak doğalgaz ithalatı yapabilmesi gerektiğini belirterek, "Herhangi bir fabrika sahibinin ham maddesini sağladığı gibi biz de kullandığımız doğalgazı ithal edebilmeliyiz" dedi. 

Aksoy, doğalgaz kombine çevrim santrallerinden elektrik üretimiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Santrallerde kullandıkları doğalgazı halen BOTAŞ'tan aldıklarını dile getiren Aksoy, şöyle konuştu: 

"Kendi gazımızı kendimizin getirebileceği bir piyasa serbestisine sahip olmalıyız. Doğalgaz kombine çevrim santrali sahipleri ve elektrik üreticileri olarak piyasada serbestleşmeden yanayız. Bu aşamada çözüm aradığımız nokta, serbestleşmenin hızlandırılmasıdır. Herhangi bir fabrika sahibinin ham maddesini sağladığı gibi biz de kendi doğalgazımızı ithal edebilmeliyiz." 

Dünya genelinde doğalgaz fiyatlarının petrol fiyatlarıyla eş zamanlı olarak düşmesiyle Türkiye'nin de ithalat bedelinin azaldığını vurgulayan Aksoy, bu olumlu gelişmeye karşın çevrim santrali sahiplerinin bundan yararlanamadığını söyledi.

"Daha verimli olan daha fazla üretsin"

Aksoy, daha az doğalgaz tüketerek aynı miktarda elektrik üretebilen yüksek verimli santrallerin de eşit şartlarda rekabet etmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Yüksek verimlilikteki özel santraller çalışamazken daha düşük verimliliğe sahip santrallerin yüzde 85 civarında kapasite faktörü ile çalıştığını görüyoruz. Düşük verimli yap-işlet ve yap-işlet-devret santrallerinin sadece kapasite bedelleri ödenerek rezervde tutulması, yüksek verimli santrallerin ise sistemde kalarak daha az gazdan daha çok elektrik üretebilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'nin 1 kilovatsaat elektriği üretmesi için daha az doğalgaz ithal etmesi cari açığına da pozitif katkı sağlama imkanı verecektir."

Aksoy, önümüzdeki 2 ila 3 yıllık dönemde düşük büyüme-düşük fiyatlar döneminin yaşanacağını, sektörün sürdürülebilirliği açısından bazı tedbirler alınması gerektiğini kaydetti.

"Daha az doğalgaz için daha yüksek verim"

Yüksek verimli, çok üretebilen ve maksimum kapasiteye en hızlı ulaşabilen tesislerin çalışması gerektiğini vurgulayan Aksoy, "Devlet santralleri ile özel sektörün eşit şartlarda rekabet etmesi gerekiyor. Sonuçta, bir ithal kaynak olan doğalgazın verimli tüketiminin yolu, elektrik üretiminde de verimlilikten geçiyor. Daha az doğalgaz kullanarak elektrik üretebilme kabiliyetine sahip son teknoloji ürünü bir tesisin üretim yapamaması, hem ülkemizin enerji ithalatı faturası hem de enerji sektörünün gelişimi açısından olumsuz bir sinyal veriyor" ifadelerini kullandı. 

Bu arada, elektrik üretiminde doğalgazın payı son yıllarda düşüş gösterdi. 2014'te elektriğin yüzde 47,9'u doğalgazdan üretilirken, bu oran 2015 yılı itibarıyla yüzde 38 seviyesine kadar geriledi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir