Serbest tüketicinin elektriği kesilemeyecek

Serbest tüketicilerin ikili anlaşmalarından kaynaklı borçları nedeniyle elektriği kesintiye uğratılmayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Belirli bir miktarın üzerinde tüketimi olan ve ihtiyaç duydukları enerjiyi istedikleri tedarikçiden satın alabilen "serbest tüketicilerin" elektrikleri, tüketimden kaynaklı borçlarını ödemedikleri için kesilemeyecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi. 

Buna göre, serbest tüketicilerin ikili anlaşmalarından kaynaklı borçları nedeniyle elektriği kesilemeyecek. Ancak, tedarikçi değişikliği gerçekleşmiş olsa bile perakende satış sözleşmesi kapsamındaki borçları nedeniyle elektik kesintisi mümkün olacak.

Tüketicinin ödemelerini son ödeme tarihine kadar yapmaması durumunda tedarikçi tarafından tüketiciye yazılı olarak en az 5 iş günü içerisinde ikinci bildirimde bulunulacak. Tüketicinin borcunun perakende satış sözleşmesi kapsamında olması halinde, söz konusu bildirimde ödeme yükümlülüğünün belirtilen sürede yerine getirilmemesi halinde elektriği kesilecek. 

Geçmiş 24 ayın faturası verilebilecek

Tüketicilerin elektronik imza veya yazılı dilekçe ile başvuruda bulunması durumunda perakende satış sözleşmesi sona erdirilebilecek. Tedarikçi değişikliği yapmak isteyen tüketiciler tarafından doldurulan formunun tüketicinin yeni tedarikçisi tarafından görevli tedarik şirketine sunulması durumunda da sözleşme devre dışı kalacak. 

Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi, perakende satış sözleşmesi sona eren tüketicinin yeni bir perakende satış sözleşmesi veya tedarikçisi bulunmaması halinde kullanım yerinin elektriğini kesebilecek.

Dağıtım şirketi, tüketicinin talebi halinde ve her takvim yılı içerisinde iki defadan fazla olmamak üzere, tüketicinin geçmiş 24 aya yönelik elektrik enerjisi tüketimini tek zamanlı veya çok zamanlı olarak kilovatsaat cinsinden gösteren belgeyi ücretsiz olarak sunmakla yükümlü olacak.

Serbest tüketicilerin tedarikçisini seçmesi halinde, Kurum tarafından yayımlanan düzenlemelere uygun, çok zaman dilimli ölçüm yapabilen elektronik sayaçların takılması zorunlu olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir